2024. május 5. vasárnap Györgyi

Jelentõs hitelkeret a zöldség- és gyümölcstermelõknek

Agro Napló
Jelentõs, mintegy 5 milliárd forintos forrásösszegû kölcsönt vehetnek igénybe a zöldség- és gyümölcstermesztõk az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz-hitelprogram keretében. Errõl néhány hete határozott a kormány. A döntést november elején tették közzé a Magyar Közlönyben.  


 

A kölcsönt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. adja az azt igénylő pénzintézetek számára. A hitelt folyósító bankoknak az MFB háromhavi EURIBOR plusz maximum 1,25 százalékos kamattal adja tovább a pénzt. A kölcsönt felvevő TÉSZ-ek az általuk felvett hitelt a háromhavi EURIBOR plusz legfeljebb 4,25 százalékponttal megnövelt kamattal kaphatják meg.

A témában jártas szakértők szerint a termelői értékesítő szervezeteknek (TÉSZ-ek) a további fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a kormány által most jóváhagyott forgóeszközhitel. Ennek nyomán a TÉSZ-ek pénzügyi helyzete – vélik a szakemberek – jelentősen megerősödhet.

Minderre azért is szükség van – érvelnek a FuitVeB-nél – mert a mostani globális pénzügyi válság és az ennek nyomán kialakult gazdasági recesszió nem kedvez a termelői összefogásnak. Ezért is jelentős lépés a forgóeszköz-hitelprogram meghirdetése, mivel az növeli a TÉSZ-ek likviditását, így a tagság bizalmát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!