Fordítsunk kellõ figyelmet kocáink termelékenységére!

Agro Napló
Biomin® pHD – csökkent, hogy növeljen A világpiacon a sertéstakarmányok ára nõ. Nem csak a tej eredetû melléktermékeké, de a kukorica ára is. Az alapanyagárak nagymértékben befolyásolják a termelés nyereségességét. Mivel az árakat nem tudjuk befolyásolni, ezért a jövõben a figyelmet a termelékenységre kell fordítani. Ez azt jelenti, hogy növelni kell a kocánkénti választott malacok számát évente, mivel már almonként fél malac is nagy jelentõséggel bír hosszú távon. Minden visszaivarzó koca és halvaszületett, vagy elhullott malac nagymértékben csökkenti a sertéstartás eredményességét.



Mindenki által ismert tény, hogy a takarmányadag anion-kation egyensúlya nagymértékben szerepet játszik a tehenek ellési bénulásának megelőzésében. Akkor miért nem használjuk ki ezt a tudást és alkalmazzuk a kocáknál is? Természetesen kocáknál nem kell számolnunk a tipikus ellési bénulással, de az elhúzódó fialás miatti halva született malacok számának megnövekedése nagy probléma a kocaállományokban.



Az okok a következők lehetnek:

• fárasztó ellés a túlságosan gyenge izomtónus miatt, amely a vér alacsony Ca-szintje miatt alakul ki,

• az oxitocin csökkent-felszabadulása, amely kiváltja az ellési fájdalmakat, a tejtermelést, a tejleadást,

• túl szûk ellési csatorna genetika, székrekedés, vagy első ellés miatt.





Az alacsony vér Ca-szint, a gyenge izomtónus és a megnövekedett halvaszületések közötti összefüggés késztetett minket a Biomin® pHD kifejlesztéséhez, amellyel nagymértékben javíthatjuk a kocák termelékenységét. A készítmény növeli a vér Ca-szintjét, hogy csökkentse a halvaszületések számát.

Már korábban sokan publikáltak megoldásokat, amelyekkel csökkenthető a húgyivarszervi fertőzések kockázata és minimalizálható a méhgyulladás, ezáltal csökkenthető a halvaszületett malacok száma, de létezik további út is a választott malacok számának növeléséhez.



Mi ennek a háttere?

Ca-metabolizmus és szabályozása



A Ca-szint hormonális szabályozás alatt áll, amely a szintet egy szûk határ között tartja (2,3–2,8 mmol/liter a kocában). A résztvevő hormonok a parathyroid hormon, a kalcitonin és az 1,25-(OH)2-D-vitamin (A D3-vitamin aktív formája). Ha a plazma Ca-koncentrációja csökken, a hormonok aktiválódnak és a Ca-visszaszívás megindul a vesén keresztül, valamint a csontmobilizáció is megnövekszik. A vemhessség alatt kisebb a Ca-igény, így a „Ca-túlkínálat” miatt ez a mechanizmus nincs edzésben és nem tud időben reagálni a megnövekedett Ca-igényre az ellés körüli időben. Következésképpen a csökkenő Ca-szint nincs időben kiegyenlítve, ezáltal hiányzik a Ca az izomkontrakcióhoz, valamint Ca-deficit van az oxitocin felszabaduláshoz, amely szintén az izomösszehúzódáshoz kellene. A csökkent Ca-szint a fialás elhúzódásához vezet, amely csökkenti a malacok túlélési esélyeit az ellés során és ellés előtti elhulláshoz vezet.



Vizeletsavanyítás és szabályozása



A sav-bázis egyensúly beállítása és a vér pH-jának 7,42 körül tartása fontos a test összes életfunkciójához. A pH-beállítás 3 mechanizmuson keresztül folyik:

• a H+ megkötése és felszabadítása pufferrendszerekkel,

• a CO2 parciális nyomásának szabályozása a légzéssel,

• A vesében történő H+ és HCO3- kiválasztással



Tekintsük át a vér pH szabályozását a vese kiválasztásán keresztül, hogy megértsük a Biomin® pHD hatásmechanizmusát.

A pH szabályozás olyan funkciója a takarmány sav-bázis egyensújának, amely az anion-kation egyensúj beállítása révén a test sav-bázis egyensúját befolyásolja. Az anionok növelése a takarmányban a szervezetek acidikus stresszéhez vezet. Az acidikus stressz nagyságától függően az azonnali következmény a metabolikus acidózis. A test próbálja az acidózist kompenzálni a H+ kiválasztásával és a HCO3-visszaszívással, amely savanyítja a vizeletet.



Továbbá azt is leírták, hogy a sav-bázis egyensúly acidikus stressze a Ca-kiválasztáshoz vezet a vese megnövekedett kiválasztása által. A test próbálja kompenzálni ezt a hiányt a csontokból való Ca-mobilizáció növelésével és ezzel egyidőben a test próbálja pufferolni a vér pH-t a Ca-visszaszívás növelésével (a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin által szabályozva), ezáltal nő a vér Ca-szintje.



Ez azt jelenti, hogy az aniongazdag takarmányozás tréningezi a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin mechanizmust, ezáltal a megnövekedett Ca-igény esetén a fialás körüli időszakban ez a mechanizmus gyorsabban és hatékonyabban reagál.

Az előbb vázolt mechanizmusok bizonyítják a Biomin® pHD hatékonyságát és új utat nyitnak meg a jövőben.

Az új tények fényében végeztek kísérletet a Biomin® pHD-vel Ausztráliában és az eredmények meglepőek voltak.



108 koca volt a kontroll és 109 a kísérleti csoportban. A kísérleti csoport egyedei 0,5 kg Biomin® pHD-t kaptak 10 nappal ellés előttől az inszeminálásig. A kísérleti csoportban a halva született malacok aránya átlagban 0,73 volt almonként, a kontroll-csoportban 1,15, ami plusz 0,4 malacot jelent kocánként a pHD-vel. Az is megfigyelhető volt, hogy a kísérleti csoportnál kevesebb ellési segítség kellett és az ellés utáni problémák sem jelentkeztek.



Természetesen a Biomin® pHD ezen hatásmechanizmusa fontos a malacok számának növeléséhez, de nam szabad elfelejtenünk a termék másik hatását sem. A vizelet savanyítása révén a húgy-ivarszervi fertőzések kockázatát is csökkenti. Ezt két úton érjük el. Egyrészt kedvezőtlen körülményeket teremtünk a baktériumoknak, ezzel akadályozzuk a szaporodásukat, mivel a termék szervetlen savakat és anionokat tartalmaz. Másrészt a baktériumok vizelet-traktusban való megtapadását is gátolja a termék, mert egy proantocianidisz nevû növényi alkaloidát is tartalmaz.



Következésképpen a Biomin® pHD adagolása növeli az állomány termelékenységét, a húgy-ivarszervi fertőzések és a kapcsolódó méhgyulladás megelőzésével, valamint az élveszületett malacok számának növelésével.





Dr. Jakab Gábor

Biomin Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth L. u. 14.

Telefon: 96/576-133

E-mail: office.hungary@biomin.net

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!