Kezességvállalás kérhetõ az agrárprojektek finanszírozásához

Agro Napló
Hitel-, bankgarancia-, lízing- és faktoring szerzõdésekhez nyújtott kezességvállalás – ez az, amit kínál ügyfeleinek az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA). Minderre azért van nagy szükség, mert a tapasztalatok szerint az agrárium kis- és középvállalkozásai nehezen tartanak lépést a multinacionális cégekkel, s esetükben általános probléma, hogy nincs elegendõ fedezetük a hiteligényléshez. Az agráriumban szembe kell nézni a szezonalitással is, ami miatt a költségek és a bevételek év közben változnak, ezzel likviditási problémát okozva.      



Ez évtől megújult formában, pénzügyi vállalkozásként tevékenykedik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány. Ennek nemcsak a társaság saját mûködése szempontjából van jelentősége, hanem az ügyfelek, azaz a tervezett projektjeikhez finanszírozási lehetőséget kereső mezőgazdasági termelők számára is fontos. Ez évtől azonban az eddigieknél is érdemesebb megkérdezni esetleges ajánlatairól az alapítványt azoknak, akik hitelhez, bankgaranciához, lízinghez, illetve faktoring szerződésekhez van szükségük további fedezetre, hiszen ezekhez nyújt kezességvállalást a társaság. Az alapítvány 2007-ben hozta létre az AVHA Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t, amely kiegészítő tanácsadási szolgáltatással segíti a vállalkozókat a vissza nem térítendő támogatások és más pénzügyi források elérésében, majd a későbbiekben racionális felhasználásában, s nem utolsó sorban a gördülékeny ügymenet kialakításában – tudtuk meg Ulrich Anikótól. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezetője hozzátette: a lényeg tehát, hogy pénzügyi és szakmai segítséget nyújtanak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében finanszírozott vidékfejlesztési projektek megvalósításához.

Nem könnyû a pályáztatásban és a forrásszerzésben kevésbé jártas gazdálkodóknak kiigazodniuk az elérhető pályázati, illetve más különböző forrásszerzési lehetőség között. Nehezen tudják kiválasztani a vállalkozók a nekik legkedvezőbb konstrukciót és a megfelelő forrásokat. Mindezt megfejeli, hogy a tájékoztatás nem elég széles körû, ezért az információhiány általánosnak mondható – magyarázta az ügyvezető, aki szerint a vállalkozásoktól nem is várható, hogy akár a támogatások, akár a hitelek közül maguk válasszák ki a számukra legideálisabbat.

A kezességet a hitelfelvevők közül leggyakrabban azok kérik, akik a termelési feladatok elvégzéséhez igényeltek forgóeszköz-, illetve forgóeszköz típusú kölcsönt, legyen szó folyószámla-, forgóeszköz- vagy úgynevezett rulírozó hitelről. Második helyen az épület-, építmény- és ingatlan-beruházásokhoz kért kölcsönök mellé nyújtott kezességvállalás van a népszerûségi listán, ezt is meglehetősen gyakran veszik igénybe a vállalkozók. Valamivel kevesebb a gépberuházási hitelekhez, illetve a vidéki szolgáltatások létesítéséhez igényelt kezességi kérelem.

Elsősorban a nyugat-magyarországi térségben és a főváros közelében valósítanak meg nagyobb költségvetésû, komolyabb beruházásokat a gazdálkodók hitelgarancia segítségével, a kisebb hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási kérelmek pedig a mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező, hátrányosabb helyzetû térségekből érkeznek nagyobb számban. A legtöbb ilyen kérelmező Bács-Kiskun megyében tevékenykedik, majd a sorban Békés, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdálkodói szerepelnek, szinte azonos mennyiségû igényléssel. A legkevésbé aktívak pedig Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye agráriumának szereplői.

A hitelgarancia intézményét mind többen ismerik. Jó jel, hogy a régi ügyfelek visszatérnek az alapítványhoz, és más esetekben, más célra újra kérnek segítséget a finanszírozásban. A leggyakrabban akkor vállal szerepet az alapítvány a mezőgazdasági projektek megvalósításában, ha a vállalkozónak van konkrét elképzelése és kidolgozott terve, amelynek valóra váltásához hitelkérelmet nyújt be a kereskedelmi bankok valamelyikéhez. Sokan ilyenkor szembesülnek azzal, hogy nem tudnak elegendő biztosítékot adni a hitelkérelemhez, és ennek kapcsán fordulnak az alapítványhoz kiegészítő fedezetet kérve, amelyet egy kezességvállalás formájában kapnak meg. Így a likviditási nehézségek elkerülhetőek, és valamennyi érintett számára biztonságosabb az ügylet. A kezességet a bank igényli az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványtól, ahogy a kezesség ügyintézését szintúgy a pénzintézet végzi el. Az alapítvány ügyvezetője azt szeretné, ha a jövőben minél több vállalkozó maga kezdeményezné a hitelintézetnél ennek a biztosítéknak az igénybe vételét.

Fontos tudni – Ulrich Anikó szerint –,

hogy az alapítvánnyal együttmûködő pénzügyi intézmények igényelhetik a kezességet a belföldi vállalkozással kötött hitel, kölcsön, bankgarancia, lízing, vagy faktoring szerződéseikhez. Feltétel ugyanakkor, hogy a vállalkozásnak bele kell férnie a kis- és középvállalkozások sorába, ezt pedig egy szigorú kritériumrendszerrel vetik össze. Azt vizsgálják meg, hogy a foglalkoztatottak száma kevesebb-e 250 főnél, ezen túlmenően szempont még, hogy az éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió euró – azaz mintegy 12–13 milliárd forint –, vagy a cég mérlegfőösszege maximum 43 millió euró – azaz mintegy 10 milliárd forint – lehet. Csak azok a kkv-k igényelhetnek kezességet, amelyeknél az állam, az önkormányzat vagy a kis- és középvállalkozáson kívül eső vállalkozások tulajdoni részesedése – jegyzett tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön vagy együttesen sem haladja meg a 25 százalékot. A kezességvállalási díj mértékére vonatkozóan konkrétumot nem említett Ulrich Anikó, mindössze azt, hogy az függ a futamidőtől, a kezességvállalás mértékétől, összegétől és a kezesség kategóriájától. Példaként említette, hogy aki gépvásárláshoz szeretne 5 millió forint hitelt felvenni 3 éves futamidővel, s ehhez 80 százalékos támogatást vesz igénybe, akkor a normál díj 48 ezer forint, a piac díj pedig 72 ezer forint lesz.

A gazdálkodók ÚMVP keretén belül megvalósított projektjeinek finanszírozásánál a legnagyobb gond az ügyvezető szerint az, hogy a legtöbb esetben a vállalkozó nem tervezi meg előre a teljes projektet, és csupán a támogatás igénylésének lehetőségét látja. Ebből adódóan a szükséges források nem állnak rendelkezésre, hiszen a támogatás általában nem haladja meg a költségek 40–50 százalékát, s csak utólag számolható el. Egy előzetesen igényelt banki hitelígérvény például sokat segíthet abban, hogy teljes körû, részletesen kidolgozott pénzügyi terv alapján az egész fejlesztés megvalósítható legyen. Mindez meggyorsíthatja a támogatás lehívásának ügymenetét is.

Mivel a finanszírozási piacon meglehetősen nagy a verseny, ezért próbálnak a hitelintézetek is a mikro- és a kisebb vállalkozások felé nyitni. Ez már Ulrich Anikó szerint pozitív elmozdulás, amely idővel megoldást jelenthet a kkv-k likviditási problémáinak áthidalására is.

Az ügyvezető ajánlja, aki bizonytalan, hogy miként intézze kölcsönügyleteit, bizalommal forduljon az általa vezetett alapítványhoz, az AVHGA szakértői segítenek neki.



Elérhetőségek:

Cím: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 20.

Postacím: 1392 Budapest, 62. Pf: 289

Telefon: (36-1) 474 5070 • Fax: (36-1) 474 5075

Ingyenesen hívható zöld szám: (36-80) 203 3760

e-mail: office@avhga.hu • www.avhga.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!