2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Szántóverseny 2008

Agro Napló
Kevesebb verseny, kevesebb induló, stagnáló színvonal

A talaj- és környezetkímélő talajmûvelési technológiák elterjedésével Európában és hazánkban is megváltozott a szántás szerepe és jelentősége. Tudományos vizsgálatok és szántóföldi gyakorlatok is bizonyították, hogy az új fejlesztésû, erős marketinggel támogatott, kombinált gépcsoportok (kultivátor tárcsa kombinációk) helyenként és időnként alkalmasak a szántás helyettesítésére, de hosszú távú és teljes kiszorítása éghajlati és talajadottságaink mellett nem képzelhető el. A technológiaváltás mindenesetre azt eredményezte, hogy a felhasználók és a gyártók szántás, ill. ekék iránti érdeklődése, érdekeltsége is csökken. Mindezen körülmények nagyban hozzájárultak a szántóversenyek iránti érdeklődés – remélhetőleg csak időszakos – csökkenéséhez.

A talajmûvelés minőségének szinten tartása, sőt javítása azonban nem képzelhető el az alapmûvelés – ezen belül a szántás – technológiájának fejlesztése nélkül. Az ekegyárak a piac megtartása érdekében a váltvaforgató ekék területére és a sekély szántás újbóli „felfedezésére” összpontosítanak. Mindez azt jelenti, hogy minőségi szántásra tanító, azt gyakorlatban is szemléltető szántóversenyek jelentősége nem csökken, csupán az egyes kategóriák közötti hangsúly változik.



Hazai szántóversenyek

Az elmúlt években bázisnak tekinthető szakközépiskolai rendszerben bekövetkezett átszervezéseknek már a tavalyi országos döntő is áldozatul esett és hatása ebben az évben is érvényesült. Ennek következtében elmaradt a vépi, a székesfehérvári verseny, de a baktalórántházi is kisebb mezőnnyel került megrendezésre.

Továbbra is szünetel a gyöngyösi, az egyetlen főiskolai versenyünk szervezése. Szerencsére vannak lelkes helyi kezdeményezések (Kaposvár, Jászkísér, Hajdúböszörmény), amelyekhez csatlakozott a farmosi önkormányzat is. Mindezek eredményeként, valamint az IKR Rt. és az Enyingi Agrár Rt. hathatós támogatásának köszönhetően történhetett meg, hogy az 1866 évi első magyar szántóverseny helyszínén, Enyingen országos döntőt szervezhettek. (A régiós versenyek és az országos döntő eredményeit közlő táblázatokat az agronaplo.hu oldal eseménynaptár rovatában megtalálhatják.)

A versenymozgalom fenntartásához azonban a lelkes helyi kezdeményezések mellett szükség van a Szántóverseny Alapítvány tagjainak, ill. szponzorainak támogatására. Az egyetlen magyar ekegyár, a KÜHNE Rt. visszalépett a szántóverseny mozgalom támogatásától. A külföldi ekék hazai forgalmazásában érdekelt társaságok közül az IKR ZRt. (KUHN), a KITE ZRt. (KUHN, Rabewerk) és az AXIÁL Kft. (Gregoire Besson) viszont változatlan színvonalon támogatja a Magyar Szántóverseny Szövetséget. Szponzoraink közül kiemelkedik a Michelin Hungária Kft, amely évek óta folyamatos támogatást nyújt és ennek a csoportnak lesz tagja a közeljövőben a Vogel-Noot ekegyár.



Dr. Jóri J. István az MSZSZ elnöke

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!