2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Aktuális támogatások

Agro Napló
Június hónap a gazdák életében az aratásra való felkészülés, a betakarítás megkezdésének jegyében történik, de e fontos esemény mellett is nagyon fontos az aktuális támogatások, pályázatok, rendeletek figyelése, e cikk keretében segítséget nyújtok ehhez:

be szeretném mutatni az agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes szabályairól szóló rendeletet.



E hónap kezdetétől nyújtható be az adott évre vonatkozó termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás. Fel szeretném hívni az olvasó figyelmét, hogy megjelentek a 2008-as GIRO kódok az MVH által kiállított támogatás-átutalásokon található 13-jegyû számsor első három tagja nyújt tájékoztatást arról, hogy az adott kifizetés mely jogcímre vonatkozik. A cikk zárásaként az FVM rendeleteiből csak a legfontosabbakra szeretném felhívni a figyelmét.

69/2008. (V. 28.) MVH Közlemény: a 2008-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényléséről.

A támogatás feltétele, hogy a K8602 Betétlapon legalább három támogatható állat szerepeljen. Az 1 illetve 2 állatot tartalmazó kérelmek elutasításra kerülnek.

A kérelmeket az MVH 2008. június 1. és 2008. július 31. között fogadja be.

Késedelmes benyújtás (július 31-e utáni postára adás) esetén az anyatehéntartás támogatásának összege a késedelmes munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül.

Ez alól megfelelően igazolt vis maior esetek jelentenek mentesítést, 25 naptári napon túli benyújtás minden esetben a 2008-as támogatási évre vonatkozóan az anyatehéntartás támogatásának elvesztésével jár.

Új állat (az elsőként beküldött kérelem után további kérelmezett állat) bejelentése esetén a kérelem beadásának ideje megváltozik. A kérelem benyújtás napja az új állat bejelentését tartalmazó kérelem postára adásának napja lesz, még akkor is, ha a kérelmező korábban adott be már érvényes kérelmet.

Egy termelő által benyújtott több, anyatehéntartás támogatására vonatkozó kérelem (K8600) közül csak az elsőként benyújtott kérelem fogadható el. Az eredeti kérelemhez a fentiek figyelembe vételével benyújtható pótlólag K8602-es betétlap, amely kérelmi időszakon belüli benyújtás esetén az eredeti kérelemhez csatolásra kerül. Ugyanakkor újabb K8600-as nem fogadható el, csak akkor, ha az eredeti kérelem teljes egészében visszavonásra kerül, és ezután az újabb K8600-as kérelmet még a benyújtási időben postázza a kérelmező.



51/2008. (IV. 24.) FVM rendelet: a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes szabályairól szól.

A támogatásra jogosult a kötelezettségvállalási időszak alatt legalább két alkalommal, képzési időszakonként egy-egy alkalommal köteles a minisztérium által szervezett agrár-környezetgazdálkodási képzésen részt venni.

A támogatási időszak alatt, egy adott célprogramba bevitt teljes földterület mérete csökkenthető azzal, hogy a területcsökkentést az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, minden esetben be kell jelenteni a hivatalnak. A támogatási határozatban feltüntetett területek csökkentésére irányuló kérelmet legkésőbb az adott gazdálkodási évre vonatkozó kifizetési kérelem beadási határidejéig lehet benyújtani, amely egyidejûleg a támogatási határozat módosítását vonja maga után.

A kifizetési kérelemben feltüntetett hasznosítási kód módosítására, pontosítására a kérelmezőnek a kérelem benyújtási határidejének lejárta után legfeljebb 25 nap áll rendelkezésére, mely időszak alatt a kérelem benyújtása már késedelmes benyújtásnak minősül. A kifizetési kérelmet jóváhagyó határozat meghozatalára a kifizetési kérelem keresztellenőrzését követő 60 napon belül kerül sor.

Adott területre vonatkozóan ugyanazon ügyfél jogosult az egységes területalapú, az agrár-környezetgazdálkodási, a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a NATURA 2000. támogatásának igénybevételére. Az MVH a kifizetési kérelem adatait a fenti területalapú támogatások adatbázisával összeveti, és amennyiben ugyanazon terület vonatkozásában a kérelmezők személye nem azonos, az ügyfeleket egyszeri alkalommal a földhasználati jog tisztázására szólítja fel.

A támogatható területre, illetve állatállományra vonatkozó szempontok teljesítését a 8. számú mellékletben szereplő táblázat pontrendszere alapján kell értékelni. A táblázat tartalmazza az egyes szempont teljesítése, illetve nem teljesítése esetén adandó pontszámot, attól is függően, hogy a nem teljesítés hány alkalommal fordult elő és milyen mértékû volt. A kapott pontok összegzésével állapítható meg a szankcionálás mértéke. A táblázatban megjelölt egyes esetekben a kapott pontszámtól függetlenül a mezőgazdasági termelő az adott gazdálkodási évben az érintett parcellák után nem jogosult támogatásra (P1 szankció) vagy a mezőgazdasági termelőt a célprogramból egy gazdálkodási évre (P2 szankció) vagy véglegesen ki kell zárni (P3 szankció) vagy az érintett parcellák után az adott célprogram támogatási időszakának lejártáig nem jogosult támogatásra (P4 szankció).

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásoknál a 8. számú melléklet mellett a Helyes Gazdálkodási Gyakorlat előírásainak a gazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódó szankcióit is alkalmazni kell, melyet külön jogszabály határoz meg.

Az értékelést követően megállapított szankcionálási mértékek közül a magasabb százalékos arányú szankció jogkövetkezményeit kell érvényesíteni.



Rendeletek

50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet: az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról.

69/2008. (V. 24.) FVM rendelet: a cukoripar szerkezetátalakítási támogatásának egyes kérdéseiről szóló 80/2006. (XI. 23.) FVM rendelet módosításáról.



Berta Dávid MVH-FOPEKI

Kérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia NYME-MÉK PHD hallgató

–Matus László MVH-FOPEKI

Kérelemkezelési szakreferens

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!