Díjátadó: XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhely (x)

Agro Napló
Termékdíj Pályázat 2014' címmel rangos elismeréseket adtak át Hódmezővásárhelyen a XXI. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár felvezető programjaként. A bírálóbizottság tagjai: növénytermesztés témában (I. input anyagok, termesztéstechnológia, II. technika-technológia). A zsűri elnöke: Prof. Dr. Birkás Márta. Tagok: Sipos József, Dr. Molnár Tamás Géza. Állattenyésztés: (I. takarmányozás, II. agrár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és  szaporodásbiológia). A zsűri elnöke: Dr. Wagenhoffer Zsombor. Tagok: Marczali Gábor, Dr. Sallai László.  

  


Antal Gábor- Hód-Mezőgazda Zrt. Vezérigazgatója

A pályázatok egy része a korábbi éveknél sokkal színvonalasabb, jól kidolgozott, dicséretet érdemlő. A termék, technológia magyar, hazai kutatók és fejlesztők munkája, és a hazai agráriumot segíti.

Növénytermesztés:

Input anyagok  (vetőmag, agro-kemikália), termesztéstechnológia:

A Nagydíjat a Nitrogénművek Zrt. kapta, elismerve ezzel törekvéseit a hazai okszerű növénytáplálás elősegítése, és folyamatos fenntartása érdekében. Az új termék, a mikrogranulátum termékcsalád nagy jelentőséggel bír, biztonságot nyújt az egyre szélsőségesebbé vált klíma és talajnedvesség esetén is. Mivel az öntözés szerepe várhatóan növekedni fog (a fontossága már napjainkban is nagy!), az 1. díjjal a Dalmand Zrt. törekvéseit, zászlóvivői szerepét ismerték el.

A Gabonakutató Non-Profit Közhasznú Kft. térségi és hazai szerepe megkérdőjelezhetetlen. Elismerésre méltó a tritikále nemesítése, és elterjesztéséért folytatott törekvése, melyet 2. díjban részesítettek. A 3. díjat a több éve mindig más termékkel pályázó Fitohorm Kft-nek ítélték oda.

Technika – Technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika):

A gazdálkodók jövőbeni munkáját eredményesen segítő AgroSense (Unicomp Informatikai Kft.) vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtő rendszer méltán érdemelte az 1. díjat. Az Axiál Kft. pályázatai közül valódi újdonság a 2. díjjal kitüntetett TONI-TELEMATICS ON IMPLEMENT- távdiagnosztika. A 3. díjat ugyancsak a gazdálkodást segítő,  iTRAP névre keresztelt  internetes rovarcsapda benyújtója, az Agrárin Kft. érdemelte ki.

 

Növénytermesztés díjazottjai:

I. Input anyagok (vetőmag, agro-kemikália), termesztéstechnológia


II. Technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika)


Állattenyésztés:

 Nagydíjas:

UBM FEED KFT ÉS MA-KA KFT

Termék: Egész szemű búza-kiegészítés technológiájának megteremtése, mint eszköz a

hatékony baromfi-takarmányozásban.

Az UBM Feed Kft. egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező sikeres és dinamikusan fejlődő cégcsoport tagja. A csoport fő tevékenysége a termény, a takarmány-kiegészítők és adalékanyagok kereskedelme. A 2009-ben elindított, környei keverőre alapozott, saját takarmány-előállítás új fejezetet nyitott az UBM Feed Kft. életében. Ezzel a lépéssel a cég a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplőjévé vált a takarmány előállításban és forgalmazásban.

2012 novemberében Szentesen kezdte meg működését Magyarország és a térség jelenleg legmodernebb takarmánykeverő üzeme, amelynek tulajdonosa a Hungerit Zrt. és az UBM Csoport. A cél az volt, hogy kiváló minőségű takarmányt állítson elő a Hungerit Zrt. integrációjának, az UBM partnereinek. A MA-KA Kft. takarmánykeverőjében a termelési folyamatot 2 ember felügyeli. Éves kapacitása több mint 150 ezer tonna késztáp gyártása.

Az egész szemű búza kedvező hatása tudományosan is bizonyított. Kedvezően befolyásolja a mirigyes- és zúzógyomor anatómiai fejlődését, valamint az emésztést. Ezzel javítható a fajlagos takarmányértékesítés, megakadályozható a patogén mikroszervezetek elszaporodása az emésztőtraktusban. Az egész szemű búza adagolásához speciális technológiára van szükség, amely ez idáig hazánkban nem volt biztosított. A Ma-Ka takarmánykeverőjének gyártástechnológiája lehetővé teszi, hogy a szemes búzát a tápgyártás folyamán, a granulálást követő kitárolási szakaszban adagolják a takarmányhoz. A mozgó kitároló-keverő rendszernek köszönhetően a búzaszemek a kívánt mennyiségben, homogén módon kerülnek a takarmánykeverékbe. Mindez lehetővé teszi különféle emésztőenzimek és egyéb folyadékfázisú takarmánykomponensek adagolását a búzaszemek és a takarmánypellet felületére. A hazánkban jelenleg egyedülállóan alkalmazott technológia, valamint a színvonalas pályázat, továbbá a cég eddigi tevékenysége, magyar tulajdonosi háttere és innovatív ötletei mind-mind nyomós érvek a nagydíj odaítéléséhez.

Első díjasok

TOP FEED & CARGO HUNGARY HOLDING ZRT.

Termékek: Energodus Lecitin, Energodus 40+ Lecitin, Protemix Dry és a Protemix Meladús Dry termékcsaládok. Magas energia és nyerszsír tartalmú növényi nyers lecitines takarmány-kiegészítő sertés és baromfi részére, szárított melasz tartalmú energia és fehérje kiegészítők tejelő-, és hízómarhák részére.

A 100 százalékban magyar tulajdonú cég 2011-ben alakult, de a tulajdonosok ezt megelőzően már hosszú évek óta működtek együtt a takarmányipari szakterületen. A cég mottója a fenntartható mezőgazdasági termelés és fejlődés támogatása a maguk által kifejlesztett technológiákon és termékeken keresztül. Ennek keretében mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekből értékes és kedvező áron hozzáférhető, takarmány-összetevőket állítanak elő. A termékeiket saját kamionokkal szállítják. A cég 4 termékkel indult a pályázaton. Ezek közül kettő (Energodus Lecitin) magas energia tartalmú, növényi nyers lecitinnel dúsított takarmány-kiegészítő sertés és baromfi részére, a másik kettő (Protemix Dry) pedig szárított melasz tartalmú energia és fehérje kiegészítő tejelő-, és hízómarhák részére.

Mindegyik termék nagyon fontos szerepet játszik a haszonállatok hatékony és versenyképes takarmányozásában. A baromfi és sertések takarmányozásának egyik kulcskérdése, hogyan tudjuk a tápokat a lehető legolcsóbban energiával dúsítani. Ebben segíthetnek az Energodus termékek, amelyek segítségével 1 tonna takarmányból 12 kg extrahált szója és 12 kg olaj kiváltható. A Protemix Dry termékek újdonsága, hogy szárított és nem nedves melaszt tartalmaz, így könnyebben adagolható. A tavaly első díjat kapott termék továbbfejlesztett változatáról van szó, amely hatékonyan alkalmazható tejelő teheneknél és hízómarháknál.

ADEXGO KFT., VITAFORT ZRT., EXPERIMETRIA KFT.

Termékek: Fresh-Go / Drench-Go takarmány-kiegészítő termékcsalád és Vitadex drencselő készülék

A 100 százalékban magyar tulajdonú cégek komplex szemléletű megközelítéssel, az ellés körüli időszak energiahiányának és anyagforgalmi zavarainak megelőzését kutatják. K+F+I témákban együttműködve kifejlesztettek egy olyan kényszeretető készüléket, valamint szilárd és folyékony drencs-takarmánykiegészítőket, továbbá megkezdték több olyan telepi protokoll kialakítását, amelyek a tranzíciós időszak állategészségügyi problémáinak megelőzését/gyógykezelését segítik elő.

A VITADEX berendezés tartalmazza a keverőegységet, amely hatékonyabb oldódást, és homogén keveréket biztosít. A gyakorlatban széles körben használt kézi pumpálás helyett egy gomb megnyomásával, 10-20-30 l-es (szakaszos) egységenként lehet a bekevert és feloldódott termékeket az emésztőrendszer ruminális szakaszába bejuttatni. A készülék végleges változata egy olyan opcionális kiegészítéssel is kérhető lesz, amely alkalmas arra, hogy bendőfolyadékból mintát vegyünk a szarvasmarháktól.

A pályázatra jelölt szilárd és folyékony drencs készítmények („Fresh-GO”, „Drench-GO”, „Fresh-GO Liquid”) az ellést követő hetekben, a laktáció alatt fellépő energiaháztartási zavarok mérséklésére, valamint az anyagforgalmi zavarok prevenciós kezelésére kifejlesztett speciális takarmány-kiegészítők. Alkalmazásukkal megelőzhető az ellés után fellépő anyagcsere eredetű megbetegedések (ketózis, acidózis, stb.), valamint bizonyos anyagforgalmi zavarok (ellési bénulás, ellés utáni elfekvés) kialakulása és csökkenthető az oltógyomor áthelyeződés kockázata. Az energiahiány (NEB) mérséklésével segítik a tejtermelés zavartalan indulását, így kedvező hatással vannak a laktációs termelésre.

A zsűri az innovatív termékeket, a probléma komplex megközelítését, a K+F vizsgálatokkal feltárt és kipróbált módszert, a színvonalas és tartalmas pályázatot első díjjal jutalmazza.

Állattenyésztés díjazottjai: 

I. Takarmányozás


II. Agár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia



Nagyításhoz katt a képre!

Képgalériánk megtekinthető Facebook oldalunkon!

A Hód-Mezőgazda Zrt. által készített képgaléria megtekinthető ITT!

Az Új Mezőgazdasági Magazin díjátadóról készült műsora megtekinthető ITT!

A kiállítás Média támogatója:


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!