Tucatnyi Claas újdonság bemutatója Magyarországon

Agro Napló
A nemzetközi szaksajtó tekintélyes képviselõi elõtt mutatkozott be a Claas cég számos újdonsággal Magyarországon, Bükfürdõn július második felében.

A kétnapos nagyszabású sajtótalálkozón mintegy 100 szakújságírót tájékoztatott dr. Theo Freye, a cégvezetés szóvivője, Lothar Kriszun értékesítési igazgató, Jan-Hendrik Mohr aratási szakértő és dr. Rolf Meuther, a zöldtakarmány betakarítási szakértő. A sajtókonferencia a Radisson SAS Birland Resort Hotelben, míg a gépbemutató a GSD Agrárprodukt Kft.területén került megrendezésre.

 


Az eseménynek nyomatékot adott, hogy idén ünnepli 10 éves évfordulóját a Claas cégcsoport magyarországi leányvállalata, a törökszentmiklósi székhelyû Claas Hungaria Kft. A világcégnél is sikertörténetûnek elismert magyar vállalkozásukról elhangzott, hogy az önjáró mezőgazdasági gépekre, döntően kombájnokra szerelhető adaptereket és a traktorokra szerelhető zöldtakarmány betakarító adaptereket gyártó törökszentmiklósi gyár több, mint 100 éves tapasztalatokkal rendelkezik. Ebből tíz év az, amelynek elején, 1997-ben vette át a gyárat a Claas a Mezőgép Vállalattól.

Az elmúlt 10 évről Bernd Hoffmann (CEO) és Sólyom Viktor (CFO) ügyvezetők adtak tájékoztatást, egyebek közt arról, hogy a Class-konszern egy hozzávetőleg 90 000 négyzetméter nagyságú területtel vette át a magyarországi gyárat. A cég éves forgalma legutóbb meghaladta a 67 millió eurót (vagyis meghaladta a 17 Mrd forintot). Ezzel évről-évre igen eredményesen járul hozzá a cégcsoport sikereihez. A törökszentmiklósi gyár mintegy 360 állandó munkatársat, plusz időlegesen 150 leasing-dolgozót foglalkoztat, s így a régió legjelentősebb munkaadói közé tartozik.

A Claas eddig 12 millió eurót (3,1 Mrd forintot) fektetett be, költött új épületek, infrastruktúra és termelő berendezések létrehozására. Egyebek mellett egy 6000 négyzetméteres szerelőcsarnokot épített és modern festőberendezést telepített Magyarországra, központi energiaellátót és CNC-lézeres vágóberendezést, élhajlítót és hegesztő robotot szerelt fel. Ezeknek is köszönhető, hogy a gyár rendelkezik a DIN ISO 9001:2000-es tanúsítvánnyal. A Törökszentmiklóson készülő 12 méteres vágóasztalok a világ legjobbjai közé tartoznak, a gyár évi 5000 vágóasztal kibocsátására képes, a 25 000. tavaly novemberben hagyta el a gyárat.

A nagy érdeklődés mellett Bükfürdőn zajlott sajtótalálkozón a jelenlévő Claas vezetők számos olyan újdonságról számoltak be – első kézből, hazánkban –, amelyek valójában ezen az őszön kerülnek forgalomba.

A CLAAS TUCANO kombájnról, mint újdonságról úgy nyilatkoztak, hogy egy „teljesen új Claas kombájn”, amely a középkategória csúcsán áll. Fölépítésére jellemző, hogy a motor és a magtartály helyzetét megcserélte a konstruktőr: a tartály a vezetőfülke mögött található, ami lehetővé teszi, hogy a kicsépelt termény minőségellenőrzése egyszerûbb, hatékonyabb legyen. A motorhoz az elhelyezésből kifolyólag könnyebben hozzá lehet férni. A TUCANO-hoz egyébként minden LEXION vágóasztal csatlakoztatható, opcióként pedig LASER PILOT-tal, becsukható rendválasztókkal és motollamagasság-állító automatikával is felszerelhetők ezek a vágóasztalok. Az adapterek közül a gabonavágó asztal, a repce, a rizs és a szója, valamint a VARIO-sorozatból a 9 méteres szélességig valamennyi típus használható. A TUCANO a 8-soros csukható CONSPEED adapterrel szintén dolgozhat, ugyanígy a SUNSPEED napraforgó adapterekkel és a Rake Up rendfelszedők is alkalmazhatók.

A kombájnon új fejlesztésû vezetőfülke kapott helyet: kiváló hangszigetelésû, a kormányoszlop három ponton állítható és a kezelőpultját a vezetőüléshez rögzítették. A kezelőpultban a LEXION-ból ismert kezelőkar található, ezzel állítható be a menetirány, nyitható és csukható vele az ürítőcsiga és a magtartály. Általa vezérelhető a motolla, a vágóasztal funkciók, valamint az AUTO PILOT, a LASER PILOT és az AUTOCONTOUR is innen aktiválható.

A kombájnos munkáját, ennek minőségét támogatja az új színes CEBIS-kijelző, amely – a Claas más gyártmányain is megtalálható – kezelési és ellenőrzési szisztéma szerint mûködtethető. Az áttekinthető kijelző digitálisan mutatja a legfontosabb gépbeállításokat (fordulatszám, szíjcsúszások, hektárszámlálás, áteresztőképesség stb.) A CEBIS-ben az opciósan rendelhető elektronikus rostaállítás is látható.

A TELEMATICS-rendszer segítségével a gép adatai interneten lehívhatók a gazda, vagy a bérvállalkozó számítógépére. Több gép megfigyelése is lehetővé válik, és valamennyi adatról jegyzőkönyv készülhet segítségével. A TUCANO 400-as sorozatot APS-cséplőrendszerrel szerelték fel. A nagyobb cséplési teljesítmény elérése érdekében cserélhető intenzív kosárszegmensek és felhajtható toklászoló lemezek állnak rendelkezésre.

A tájékoztatón ismertették a VARIO vágóasztal-család új, 10,5 méter munkaszélességû változatát is, amelyet a Claas a LEXION kombájnok teljesítményének növelése céljából gyártanak. A szerkezet érdekessége, hogy gyorsan alkalmazkodhat a legkülönbözőbb aratási körülményekhez. Példaként említették meg, hogy a vezetőfülkéből igény szerint csökkenthető 10 cm-rel, vagy növelhető 20 cm-rel a kasza-csiga távolsága, és ennek révén a kombájnvezető alkalmazkodni tud az anyagáramhoz.

A VARIO nemcsak gabonában, hanem repce aratásában is használható, de ehhez 50 cm-rel ki kell tolni a kaszaszerkezetet valamint betétlemezek behelyezése szükséges, majd az oldalkasza felhelyezése után kezdődhet az olajos növény betakarítása a géppel. A vágóasztal középen csapágyazott motollával és behordó csigával rendelkezik, ezzel nőtt a szerkezet stabilitása. A széles motollát megnövelt átmérőjû mûanyag csapágyakkal támasztották alá, magasabb az élettartama. Az új motollaforma hatékonyabb védelmet nyújt a gabonaszárak felcsavarodása ellen.

Szintén a Claas kombájnok fontos kiegészítője lesz a jövőben a radiális törekterítő, amelyek ezután a LEXION 600, -580 és 570-es kombájnokon alkalmazott megoldásokon túl a LEXION 550 és a LEXION 570 MONTANA arató-cséplő gépekre is készül. Az új törekterítők is úgy mûködnek, hogy a két ellentétesen forgó kidobó rotor a szecskázott szalma és a törek keverékét akár 9 méternél is nagyobb szélességben egyenletesen terüljön szét a talajra.

A gabonafélék gépei mellett a Claas jelentős más újdonságokkal is meglepi a szakmát hamarosan. A szálastakarmány betakarítóknál folytatja például a jól ismert DISCO CONTOUR kaszasorozatot. A cég világszerte ismert tárcsás kaszáit DISCO néven „jegyzik” a piacon, ezek széles választékára jellemző, hogy közöttük a 14 méter munkaszélességû önjáró COUGAR kaszáig sokféle megtalálható. A sorozat a közeljövőben megjelenő 3,8 méter munkaszélességû DISCO CONTOUR 3900 kaszával kiegészülve négyféle munkaszélességû gép található: a 2,6 méteres, a 3,0 méteres, a 3,4 méteres és a 3,8 méteres kasza. Az újonnan bemutatott DISCO CONTOUR 2700 C és a 3100 C modellek 2,6 és 3,0 méteres munkaszélességben rendelhetők.

A sajtókonferencián bemutatott szalmabálázók között voltak a VARIANT 350 és a VARIANT 370 bálázók, amelyek a 200-as sorozat már bevált koncepciójára épülnek. A hajtásrendszert viszont egyszerûsítették, ez növeli a megbízhatóságát. A bálakamra öt karbantartás mentes, hosszú élettartamú végtelenített hevederből áll, ezek másodpercenként 2,7 méteres sebességgel forogva nyújtanak kimagasló teljesítményt. A rendfelszedő és a bálakamra közötti terménytovábbító rotor fejlesztett változat, amely szélsőséges esetben is biztos bálakezelést garantál.

A cég újdonsága a QUADRANT 3200 bálázó – előtömörítő kamrával szerelten. A kamra a kisebb rendeken való bálázás minőségének javítását szolgálja. Az úgynevezett COMMUNICATOR kezelőegység segítségével az előtömörítő kamra nyomása négy fokozatban a traktor vezetőfülkéjéből állítható be hidraulikus úton (0-állásban az előtömörítő kamra gyakorlatilag nem mûködik). A vezetőfülkéből való beállítással a gép kihasználását, a teljesítményét is növelni lehet. Újdonság az is, hogy az előtömörítő villája (raffer) 11 foggal van ellátva, így a kisebb méretû anyagot is nagyobb biztonsággal szállítja a dugattyú elé. A rotor intenzívebb szállítási sebessége révén mintegy 10 százalékkal nagyobb a bálázó terményáteresztő képessége, így a gép – saját osztályában – szalmában és szénában a legnagyobb áteresztőképességet biztosíthatja.

Most már GPS PILOT vezeti a kombájnokat és a traktorokat is – adták hírül a Claas sajtótalálkozóján. Ezentúl a LEXION-sorozathoz a vevők igényei szerint két automatikus kormányzási rendszer áll rendelkezésre. Míg a bevált LASER PILOT elektronikus optikai szenzor segítségével mûködik, addig a GPS PILOT a Global Positioning Systems segítségével irányítja a gépet. Az utóbbiban – amelyet a traktorokban is lehet alkalmazni, például XERION-ban, AXION-ban – választható egy A-B-mód (egyenes útvonal), vagy egy kontúr mód (nem egyenes útvonal). Aki a földjét e technika segítségével a mûvelőútnak megfelelő nagyságú részekre osztja fel, elkerülheti a maradék sávok gazdaságtalan mûvelését, betakarítását.

A terület legelső bejárásából származó helyzet- és irányadatok segítségével elkerülhető az ismételt áthajtás, több géppel is. Egy példa: aratásnál, ha a kombájn és a pótkocsit vontató traktor GPS PILOT-tal van felszerelve, mindkettőnél az A pont + szög funkciót használják, automatikusan egymással párhuzamosan haladnak. A traktorvezető így teljes mértékben a megfelelő sebesség kiválasztására a pótkocsi optimális feltöltésére tud koncentrálni, miközben minden egyéb kormányzási manőver feleslegessé válik.

Az állandó iránytartási információk további, más munkafolyamatok esetében is hasznosak lehetnek. Gondoljunk például arra, hogy ezzel a tarlóhántást a betakarítás irányára pontosan 45 fokban lehet elvégezni.

 


 


 

 







A cikk szerzője: Fehér István

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!