2024. április 28. vasárnap Valéria

Bemutatták a CLAAS legújabb innovációit Franciaországban

Agro Napló
Bemutatták a sajtó képviselőinek a CLAAS újdonságait – az aratás idején – Franciaországban. Az ország közepén, Nourray-ban, a Cherrier's Farmon, Villemarchais-ban vonultatták fel a szervezők a CLAAS Csoport legfrissebb fejlesztéseit. A magyar újságírók az Axiál Kft. – a CLAAS kombájnok magyar forgalmazója – közreműködésével vettek részt az eseményen.

A CLAAS a bemutatón felvonultatta például a Lexion legújabb, 5000-es, 6000-es, valamint a 7000-es és 8000-es szériáit, továbbá a cégcsoport Rollant bálázójának utolsó fejlesztésű konstrukcióját. A Lexion kombájnok közül az 5000-es illetve a 6000-es széria 5, illetve 6 szalmarázó ládával vannak felszerelve. A 7000-es és a 8000-es sorozatszámú betakarítógépek pedig már egy rotoros kivitellel rendelhetők meg. De a felsorolt gépekben az ékszíjak számát is csökkentették, növelve a munkaeszköz megbízhatóságát. A CLAAS Rollant 520-as bálázót pedig 16 tömörítő hengerrel látták el, amelyek 3 és 4 milliméter lemezvastagságúak és így a tömörítés hatásfoka nagyobb.   

Új LEXION szalmarázóládás és HYBRID kombájnmodellek

Új cséplőrendszerek

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 5000 és 6000 szériák új mércét állítanak a szalmarázóládás gépek cséplési és leválasztási teljesítményében. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméteres gyorsítódobot, tíz verőléces, 755 milliméteres cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége az 5000-es modelleknél 1420 mm, a 6000-es modelleknél 1700 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Mindezek a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesznek lehetővé. A tényleges leválasztófelület 2,66, illetve 3,18 m2. A percenként 160 és 920 között állítható cséplődob-fordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelt terményhez alkalmas. A másodlagos leválasztást a LEXION 5000-ben öt, a LEXION 6000-ben hat szalmarázóláda végzi, melyek hossza 3800 mm. A leválasztófelületek 5,40, illetve 6,46 m2-esek.

A LEXION 7000-es és 8000-es modellek az új APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel érkeznek. Az akár 790 LE (581 kW) teljesítményükkel az új modellek egy teljesítményosztállyal feljebb lépnek. Személyre szabható kezelési megoldások és új vezetőfülke gondoskodnak a legnagyobb kényelemről. Az APS SYNFLOW HYBRID folytatja a gyorsítódobbal szerelt tangenciális cséplőszerkezet és az axiális másodlagos leválasztás kombinációjának sikertörténetét. A cséplődob átmérője a 10 verőléccel 755 milliméterre nőtt. Ezt követi az új, nagyobb oszlatódob 600 mm átmérővel. A cséplőszerkezet szélessége a 7000-es modelleknél 1420 mm, a 8000-eseknél 1700 mm. A cséplődob nagy átmérője kisebb, 132°-os átfogási szöget tesz lehetővé. Ez a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot eredményez. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW HYBRID is minden csépelt terményhez alkalmas.

JET STREAM tisztítás és új QUANTIMETER

Ahogy az új HYBRID modellekben, úgy az új szalmarázóládás modellekben is az eddigi LEXION hibrid gépekből ismert JET STREAM tisztítórendszer található, ami 6-, illetve 8-rekeszes turbinaventilátorokkal dolgozik. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív előtisztítás történik. A tisztítólevegő hosszú kiegyenlítőcsatornája egyenletes, extrém magas levegőnyomást biztosít a rostákon. A rosták és a fúvókák elektronikusan, a kabinból állíthatók. A szalmarázóládás modelleknél 3D-, a HYBRID modelleknél 4D-funkcióval a tisztítórendszer aktívan kiegyenlíti az akár 20%-os oldalejtőket is.

Az új QUANTIMETER az elevátorfej kimeneti pontjánál egy ütközőlappal dolgozik, és a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül méri. Terményfajtánként minden évben csak egyetlen kalibrálási folyamat szükséges, amit a fülkéből is el lehet végezni. A különböző terményfajták kalibrálási tényezői egyszerűen elmenthetők, így gyorsan lehet a terményfajták között váltani.

Új dimenziók a magtartálynál és az ürítőcsigánál

A LEXION 5000/6000 széria a 9000 és 13500 liter közötti, a LEXION 7000/8000 széria pedig a 10000 és 18000 liter közötti magtartály-méretekkel mindenféle munkákhoz optimálisan alkalmazható. Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel. A LEXION 6900, 8800 és 8900 modell ezen kívül 180 liter/másodperces teljesítménnyel is rendelhető, a pótkocsi pontos töltéséhez ilyen változatnál a teljesítmény 90 liter/másodpercre felezhető.

A magtartály hátulról egyszerűen és biztonságosan hozzáférhető. Így például a takarólemezek szerszám nélkül és nagyon gyorsan a változó körülményekhez és terményfajtákhoz igazíthatók. A meghajtás aktiválása nagyon finoman, egy hidraulikusan működtetett szárazkuplung segítségével történik. Kikapcsolásakor a magtartályban a magtartálytöltő csigák automatikusan kikapcsolnak az ürítőcsiga teljes kiürülése érdekében. Az ürítőcsiga az új LEXION-oknál 105°-ban előre kinyitható, a gépkezelőnek így nagyon jó rálátása nyílik az ürítési folyamatra.

Egyszerű kezelhetőség és nagyobb kényelem

Az új LEXION szériák fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen és ösztönösen elvégezhető. A legfontosabb funkciókat a kartámaszba integrálták. A kartámasz és a CEBIS terminál egymástól függetlenül állítható be a gépkezelő igényének megfelelően. A kezelő a gépet háromféleképpen tudja beállítani: a CEBIS érintőképernyőjén, a CEBIS kontrollpaneljének forgókapcsolója segítségével vagy pedig közvetlenül a kartámasz oldalsó gombjaival.

 

Pontosság a korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION modellekben is automatikusan átveszi az optimális áteresztéshez és legjobb cséplési minőséghez szükséges gépbeállítás feladatait. Az új elektronikai rendszer elemei közzé tartozik a FIELD SCANNER a lézervezérelt kormányzásért az állomány széle mentén, illetve a művelőúttól jobbra vagy balra. Ez a vezetőfülke tetejébe van beépítve, és az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a CLAAS adapterhez igazítja magát. Az új LEXION is összeköthető a TELEMATICS segítségével a farmmenedzsment szoftverekkel.

Új motorok DYNAMIC POWER-rel

Az új LEXION modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN és Mercedes-Benz motorok dolgoznak. A szalmarázóládás modellek 313 LE/230 kW motorteljesítménytől (LEXION 5300) egészen 507 LE/373 kW (LEXION 6900) teljesítményig érhetők el. A HYBRID modellek motorteljesítménye 408 LE/300 kW-tól (LEXION 7400) 790 LE/581 kW (LEXION 8900) teljesítményig terjed. Ezzel a LEXION 8900 a LEXION 780-hoz képest több mint 150 LE/110 kW többletteljesítménnyel rendelkezik.

A motorok a Stage V kipufogógáz-kezelési normát dízelrészecske-szűrő és SCR katalizátor segítségével teljesítik.

A DYNAMIC POWER most a LEXION-ban is elérhető, és a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A motor teljesítménygörbéje ehhez rugalmasan akár 10 fokozatban is eltolható. A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent ott, ahol nincs szükség a legmagasabb teljesítményre. Ez az új hajtásrendszer a LEXION-okban a nagyobb megbízhatóságért felel. Kevés benne a szíjhajtás, minden variátort megerősítettek, és ezek a központi zsírzórendszerhez csatlakoztathatók.

A DYNAMIC COOLING az egyenletes hűtésről és a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik, és minden LEXION modellhez alapfelszereltség.

A REMOTE SERVICE szolgáltatással a gépkezelő optimális és közvetlen segítséget kap ahhoz, hogy az állásidőket a lehető legrövidebben tartsa.

Szinte minden új LEXION modellhez elérhető a rugózott TERRA TRAC járószerkezet és a 40 km/órás végsebesség.

CONVIO és CONVIO FLEX vágóasztalok további munkaszélességekkel

A CLAAS kibővíti a CONVIO FLEX és a CONVIO szalagos vágóasztalait a 9,30 és 7,70 méteres munkaszélességű 930 és 770 modellekkel. Míg a CONVIO leginkább a klasszikus termények, a búza és repce betakarítására való, addig a CONVIO FLEX flexibilis kaszaszerkezetével olyan terményeknél is nagy teljesítmény érhető el mint a szója, a zöldborsó és a fű. A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításról. Mindkét modell elérhető a LEXION kombájnokhoz, a CONVIO FLEX 770 pedig a TUCANO kombájnokkal is használható.

 

CONVIO FLEX a legmagasabb rugalmasságért

Míg a CONVIO kaszasínje és vágóasztala merev, addig ezek az alkatrészek a CONVIO FLEX esetében flexibilisek, vagyis a talaj vonalvezetését le tudja követni, ez pedig a lehető legmélyebb vágást biztosítja a teljes munkaszélességben. Az alacsonyabb növénykultúrák (pl. a szója) így egészen közel a talajhoz, alacsony veszteséggel takaríthatók be. Gabona betakarításakor a CONVIO FLEX hagyományosan, mereven rögzített kaszaszerkezettel használható. Fekvő gabonánál gombnyomásra a talajkontúrhoz igazodik, és lehetővé teszi az alacsony veszteségű betakarítást még nagy munkaszélességben is. Mind a CONVIO FLEX, mind a CONVIO átszerelhető repcére.

Teljesen integrált intelligens kezelőtámogatás

A CONVIO FLEX és a CONVIO vágóasztalok sokrétű, és a CEBIS terminálba integrált automata funkcióikkal a gépkezelő legnagyobb kényelmet szolgálják. Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja.

A visszafordító funkció két módot kínál. A menetkaron egy gombnyomás menet közben fordítja meg a középső és az oldalsó szalagokat. Ezzel a módszerrel a kisebb zavarok egyszerűen kezelhetők. Egy billenőkapcsolóval a kartámaszon megfordítható a motolla, a középső szalag és a ferdefelhordó mozgásiránya.

AUTO CONTOUR: négy mód a legjobb vágásért

Az AUTO CONTOUR automatikus vágóasztalmagasság-vezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négy különböző munkához kínál megoldást:

  • Gabona „módban” a vágóasztalok kaszaszerkezete merev.
  • Elszigetelt fekvő gabonafoltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között.
  • Flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt. A flexibilis, 225 mm-es elmozdulásával – 90 mm felfelé és 135 mm lefelé – a CONICO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.
  • Az AUTO CONTOUR FLEX módban a vágóasztal szenzorjainak adatai alapján folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet az optimális anyagáram, talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság eléréséért.

Innovatív motolla automatikus behúzóerő-szabályzással

Az új fejlesztésű motolla az innovatív formájú, állítható íves pályával minden körülmény esetén optimális anyagáramot biztosít. A Flip-Over rendszer hatékonyan akadályozza meg a termény felcsavarodását a motollára. Nehéz betakarítási körülmények között, például fekvő terménynél, a motolla vágás előtt felemeli a terményt, így ilyen esetekben jelentősen csökken a veszteség. A motolla meghajtása hidraulikus. Az ujjak földbe túrását automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg.

Megújult AVERO kombájnok

Új motorok

Az új motorokkal az AVERO kombájnok teljesítik a Stage V emissziós normákat. A motortérben a kipufogógáz-tisztítás új elrendezésének köszönhetően egyszerűbb a hozzáférés karbantartási munkálatok során.

Nagyobb teljesítmény a Stage V-nél

Mind az AVERO 240, mind az AVERO 160 a Cummins B6.7 erőforrás beépítésével új motort kaptak. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb, és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben. Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 LE-vel növekszik. A Stage V károsanyag-kibocsátási normát SCR és DPF rendszerekkel éri el, a karbamidtartály pedig 49 literes.

 

Négy szalmarázóláda és APS

Az AVERO 160 1060 mm széles, 450 mm átmérőjű cséplődobbal van szerelve. Az AVERO 240 APS cséplőrendszerrel kerül piacra. Az APS (Accelerated Pre Separation – gyorsításon alapuló előcséplés) rendszerének jelentős előnyei vannak: a terményt jelentősen felgyorsítja, és a szemek akár 30%-át leválasztja az előkosárban, amely akár 20%-kal nagyobb áteresztési teljesítményt jelent azonos szintű üzemanyag-fogyasztásnál. A MULTICROP cséplőkosár kialakításának köszönhetően a legkülönfélébb terményekre (búzától a kukoricáig) történő átszerelése gyorsan elvégezhető.

A másodlagos leválasztás az AVERO 240 és 160 kombájnokban négy ejtőlépcsőn, négy szalmarázóládán keresztül történik. A ládák felett elhelyezkedő lazítóujjakat használva az intenzív leválasztórendszer alkalmas nagy mennyiségű szalma kezelésére, és a maradék szemek maximális leválasztását is biztosítja. A lejtőn történő veszteségmentes betakarításért a rostaszekrény az elismert 3D lejtőkiegyenlítéssel is felszerelhető.

A magtartály az AVERO 240-nél 5600 liter, az AVERO 160 esetében pedig 4200 liter. Az ürítési idő két percnél rövidebb.

Rugalmas a gyárilag kapható behajtható vágóasztallal

A vágóasztal-felvétel ugyanazokon a csatlakozási pontokon történik, mint a LEXION-nál – központi multikapcsoló, kényelmes központi zár és erős hidraulikus vágóasztal-visszaforgatás segítségével. Az AVERO opcióban keresztirányú kiegyenlítéssel ellátott automatikus AUTO CONTOUR vágóasztal-magasságvezetéssel, illetve motollafordulatszám-automatikával is kérhető. A különböző adapterek széles választéka lehetővé teszi gabona, repce, napraforgó vagy kukorica betakarítását: a klasszikus gabonavágó asztalok a CERIO 680-tól a C 370-ig éppen olyan könnyedén csatlakoztathatók, mint a V620, V560 és V500 VARIO vágóasztalok.

Kényelmes, jól felszerelt munkahely

Tágas, ergonomikusan kialakított fülke könnyíti meg az AVEO-ban a munkanapokat. A vágóasztal beállításától kezdve a cséplőkosár-állításon át egészen a kalászvisszahordó ellenőrzéséig – a kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető. A CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) jelenti a gépkezelőnek a fontos gépadatokat, mint például üzemanyagszint és hőmérséklet-kijelzés, a ventilátorok és cséplődob fordulatszáma.

ROLLANT 520: Megbízható körbálázó minden körülmény között

A CLAAS bemutatja az új fix kamrás körbálázóját. Az új alapmodell az 1,25 méteres fix kamrás szegmensben új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel és modern dizájnnal kerül a piacra. A géphez különböző rotor- és rendfelszedő-változatok érhetők el.

 

Új tömörítőhenger-koncepció a tökéletes bálákért

A ROLLANT 520 a bálákat 1,25 méter átmérővel és 1,20 méteres szélességgel készíti. Összesen 16 tömörítőhenger – amelyből 8 db 3 mm vastag, 8 db pedig 4 mm vastag acéllemezből készül – képezi a tömörítőkamrát. A tömörítőhengerek bordás profilja a bálák tökéletes forgatásáról gondoskodik, még száraz körülmények esetén is.

A tömörítőhengerek meghajtása mindkét oldalon történik. A rotor, a fő meghajtás és a bálakamra-ajtó is 1,00 colos Tsubaki hajtóláncokkal van szerelve. A láncok kenését egy 4 literes olajtartályból látják el állítható excentrikus szivattyúval. A kenés független az átmenő anyagmennyiségtől, igény szerint és nagyon pontosan a láncszemek forgáspontjában történik.

A tömörítőnyomást a bálakamra-ajtó záró munkahengere vezérli. A legnagyobb bálanyomás elérése érdekében a munkahengerekkel akár 150 bar nyomást is el lehet érni. A ROLLANT 520 modell alapfelszereltésként tartalmazza az MPS II rendszert. Ennél egy három tömörítőhengerből álló egység belóg a bálakamrába, amely a báláknak kiegészítő tömörítést és egyenletes bálaformát biztosít.

Nagy teljesítményű rendfelszedő az optimális anyagáramért

A ROLLANT 520 modell szecskázós ROTOCUT, továbbítórotoros ROTOFEED változatban érhető el. A 2,10 méter széles (1,85 méter rafferrel), vezérelt rendfelszedő biztosan veszi fel a terményt. Lemezes leszorítóval van felszerelve, amely kis rendeknél javítja a terményáramot, és támogatja az egyenletes bálaforma-képzést. A ROLLANT 540 bálázónál alap a hátsó kötözés, de opcióban kérhető akár zsineges kötözéssel is kombinálva. A két kötözési mód közötti váltás szerszám nélkül elvégezhető. A bálázót a CLAAS OPERATOR terminállal lehet kezelni.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!