Õszi káposztarepcét természetesen a KWS-tõl!

Agro Napló
A következõ írásban Kedves Olvasó, rendhagyó fajtaajánlatot szeretnék az Ön kezébe adni, ahol nem csak a fõbb fajtajellemzõket olvashatja, hanem sikeres magyar gazdaságok által alkalmazott, bevált termesztéstechnológiákat is megismerhet a KWS repcékhez kapcsolódóan.  

 

A KWS Magyarország Kft. ajánlatában az őszi káposztarepce már közel 10 éve van jelen a magyar vetőmagpiacon. Legismertebb KWS repce a TRIANGLE hibrid. Jó hírének és elismertségének köszönhetően 2006-ban is a legkeresettebb hibridek között szerepelt!

A Triangle 2002. óta van jelen a magyar hibridrepce piacon. Kiváló télállóság, alkalmazkodóképesség és termésstabilitás jellemzi a gyengébb termőhelyeken is. Jó állóképesség, erős középmagas, gazdagon elágazó szár, ezért nagy produktivitás jellemző rá. Mivel hibridrepcéről van szó, jellemzően inkább az intenzív termesztés technológiát igényli.

Sikerét mi sem jelezhetné jobban, mint a termelők visszaigazolása. A Galgamenti Mg. Szövetkezetnél, Turán beszélgettem Lukács Józseffel a Triangle szerepéről a gazdaságukban. Elmondása szerint, 3000 ha-os területeiken belül 2001. óta termesztenek repcét 250–300 ha-on. A Triangle-t 2002. óta vetik. 2002-ben 10 fajtás saját, üzemi kísérletet vetettek, ahol minden repcefajta és hibrid 10 ha-os területet kapott, azonos körülmények mellett. A 2002–2003-as igen kemény telet a legjobban a Triangle bírta ki a versenytársak közül (ezt igazolta az OMMI fagytûrő képességi vizsgálatában elért 1. helye is). Ezt követően a repce vetésterület 70%-án mindig Triangle került vetésre! Az elmúlt évek során 2005-ben, 150 ha átlagában 4,4 t/ha, 2006-ban, 200 ha átlagában 3,6 t/ha-os terméseredményeket produkált a Triangle. 2006 őszén is 200 ha-on a KWS hibridje került vetésre.

Tekintsük át, milyen termesztéstechnológiát alkalmaztak eddig 2006/07-ben a turai Galgamenti Mg Szövetkezetnél a Triangle esetében. A hibridet jó adottságú, kötött talajokra vetették, hogy a benne lévő terméspotenciált ki tudják használni. 2006. őszén tárcsás alapmûvelést alkalmaztak. Őszi alaptrágyaként 400 kg 15:15:15 NPK mûtrágyát szórtak ki. Vetés előtti bedolgozásos gyomirtást követően, szeptember első hetében került vetésre a Triangle. A kivetett vetőmag mennyisége 3 kg/ha volt. Október közepén, 6 leveles állapotban repcedarázs álhernyója ellen fungiciddel védekeztek, egyben a regulátor hatást is kihasználva.

Tavasszal 200 kg/ha ammónium-nitráttal fejtrágyáztak, a savanyú talajokra pedig 250 kg/ha pétisót szórtak. A fejtrágyázást követően újra gyomirtást végeztek. Március közepén repce szárormányos ellen permeteztek. Zöldbimbós állapotban a repce fénybogár ellen védekeztek. Virágzáskor pedig utolsóként Piktor-t kapott.

Az eddig leírt gyakorlatot követve az elmúlt években is mindig 3 t/ha feletti terméseredményeket tudtak elérni a Triangle-val.

A KWS, a fajtarepcék terén is kiváló, versenyképes fajtákat kínál, az intenzívebbek közül a Rodeo-t és a Remy-t, a félintenzíven is termeszthető Forza-t és az extenzív Adder-t.

2006. őszén nagyon kelendő volt az intenzív termesztés technológiát igénylő RODEO. Néhány fő jellemzője: nagy termőképesség (4 t feletti!), kiváló télállóság, középmagas, robosztus, hibridekre emlékeztető növények, és ami szintén kiemelendő az alacsony pergési hajlama és kiváló beltartalmi eredményei.

A ráckevei Keve Szövetkezetnél Varnyú János, a szövetkezet elnökének elmondása alapján 2006. őszén vetett 150 ha repcéből a fajták között a legnagyobb területen, 60 ha-on került vetésre Rodeo. Az Elnök Úr szerint mindenképpen fajtarepcét kerestek és az OMMI kísérletekben 2005-ben elért 1. helyezésének, az adonyi kísérletben elért 4,2 t/ha-os terméshozamának eredményeként valamint kiváló tulajdonságainak ismeretében döntöttek a Rodeo mellett.

A szántásos alapmûvelést követően a Rodeo vetésére szeptember 1. hetében került sor 3,5 kg/ha vetőmag mennyiséggel. Őszi alaptrágyaként 200 kg/ha 15:15:15 NPK mûtrágyát kapott. A szövetkezetnél kelés előtti gyomirtást alkalmaztak. A repcedarázs álhernyója ellen ősszel inszekticiddel védekeztek. Tavasszal fejtrágyaként két menetben 200 kg ammónium-nitrátot és 100 kg DASA-t kapott. Ezt követően még virágzás előtt lombtrágyát is kijuttattak.

A KWS fajtarepcék közül feltörekvőként jelentkezik a FORZA. Kiemelkedő termőképesség jellemzi, amit az OMMI kísérletekben 2005-ben elért 2. hely, 2006-os 1. hely is igazolt. Erőteljes, gyorsan záródó állomány és középmagas növények jellemzik. Nagyon jó alkalmazkodóképességgel bír. Az intenzív technológiát meghálálja, de a félintenzív viszonyokat is jól bírja.

A Forza termesztéséhez gyakorlati példaként az 1300 ha-on gazdálkodó Jászkarajenői Mg. Zrt. említendő meg. Szûcs Sándor főmezőgazdász elmondása alapján 2006–2007-ben 160 ha-on termesztenek repcét. Repce területeik átlagos AK értéke 17. A KWS repce fajtáját, a Forza-t 80 ha-on vetették. A főmezőgazdász elmondása szerint választásuk azért esett, e fajtára, mert olyan repcét kerestek, amely a gazdaságuk szélsőséges viszonyainak is megfelelve megbízható és viszonylag magas termésekre képes.

Néhány szó az alkalmazott technológiáról: augusztus 17-én vetettek, alaptrágyaként 220 kg/ha vegyes, 8:20:30 NPK mûtrágyát kapott és tavasszal még 200 kg/ha N-mûtrágyát. Az őszi gyomirtás és repcedarázs álhernyó elleni védekezés egy menetben történt. Október közepén regulátorozták a szépen fejlődő állományt. Március 10-én repce szárormányos ellen védekeztek, ezzel egy menetben kapott lombtrágyát is. Március 20-án 2 q/ha nitrogén mûtrágyát kapott.

Amint az, az eddigiekben látható volt, az említett gazdaságok körében inkább az intenzív vagy az ahhoz közelítő technológiát alkalmaztak. Köszönhető ez annak, hogy elismerik a befektetett költségeket, tehát aki többet fektet be, akármilyen évjáratnak is néz elébe, bizton várhatja a jó, de mindenképpen átlagon felüli eredményeket. A nagyobb terméseredményekről a mai felvásárlási árak mellett ma lemondani annyit jelent hogy a jövőbeli profitot kockáztatjuk.

Végezetül köszönetet szeretnék nyilvánítani a fent említett cégek vezetőinek szíves tájékoztatásukért, repcetermesztési technológiájuk ismertetéséért!

Kérdése esetén forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégáinkhoz!

Ne feledje! Az Ön sikere a KWS-sel folytatódik!



Berecz Balázs, területi képviselő

Telefon: 06-20/5831-774

E-mail: b.berecz@kws.com 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!