Laureat - egy bevált hibrid az eredményes kukoricatermesztéshez a KWS-tõl

Agro Napló
Az elmúlt évek szélsõséges idõjárása nagy felelõsséget követel a nemesítõ házaktól a fajtaajánlat során, ugyanakkor a fajtaválasztás nagy körültekintést igényel a termelõk oldaláról is.

Egyre inkább fontos, hogy a megfelelő hibridet ajánljuk, illetve vessük a saját termőhelyi körülményeinknek megfelelően.








Jackson Edward, ügyvezető, Millburn Kft., Harta



A kukorica fajtaválasztásnál számos szempontot veszünk figyelembe: termőképesség, vízleadás dinamikája, stressztûrés, stabilitás, növénykórtani tulajdonságok stb.

A 2003–2005. közötti időszak azt igazolta, hogy a magyar kukoricatermesztőknek olyan hibridekre van szükségük, amelyek aszályos évjáratokban is megőrzik termésstabilitásukat, illetve a vetésidő kitolódásával is produkálni tudják a betakarításkori alacsony szemnedvességet.

A KWS kukorica termékpalettáján találunk egy öreg „veteránt” a Laureat-ot, (KWS 353) amely már 1998. óta kiválóan teljesít a szántóföldeken. A Laureat egy korai érésû (FAO 350) hibrid, amely minden termőhelyen magabiztosan megállja a helyét. Szélsőséges termőhelyi és időjárási körülmények között is stabil partner. Kifejezetten generatív típusú kukorica, amely a szárazság vagy egyéb stressztényezők mellett is biztosan termeszthető. Az üzemi kísérletekben bizonyította kiváló alkalmazkodóképességét szárazabb termőhelyeken is. A Laureat még az aszályos években (2003.) is könnyen és jól termékenyül. Jellemző rá, hogy a kukoricacső végig hengeres és azonos vastagságú, továbbá a cső végéig berakódik. Zöld száron érő kukorica, erősen antociános szára szilárd, toleráns a fuzáriumos szárkorhadásra, nem dől meg még akkor sem, ha a betakarítás megkésik. Régebbi elismerése ellenére is komoly vetélytársa a 300-as éréscsoport végén érő új genetikai hátterû, nagy termőképességû hibrideknek. Mivel zöld száron érik, az anyagcseréje folyamatos, sőt tenyészidőszak végére a vízleadás dinamikája – ellentétben a gyorsan felszáradó hibridekkel – felgyorsul.

A Laureat sok jó tulajdonsága közül talán kiváló alkalmazkodóképességének és stressztoleranciájának köszönheti leginkább, hogy lassan már tíz éve a köztermesztésben szerepel.

Sok üzemben a kukoricatermesztés gerincét képezi vagy legalábbis a vetésszerkezet része ez a hibrid. Ilyen cég a MILLBURN Kft. Hartán, ahol a cég ügyvezetőjével, Jackson Edward-dal beszélgettem, a Laureat-ról.

„Cégünk Bács-Kiskun megyében, a Duna mellékén közel 2000 hektáron gazdálkodik, melyen kukorica, napraforgó, repce, őszi kalászosok és burgonya egyaránt megtalálható. Földjeink 25–30 aranykorona értékûek, jellemzően középkötöttek. Adottságainknak köszönhetően a termésátlagaink jók és kiegyenlítettek, viszont a Duna közelsége miatt számos problémával is szembesülünk.

A kukorica vetésterülete – a vetésforgót természetesen szem előtt tartva – évente 400–600 ha. Természetesen fontos számunkra is a nagy termés realizálása, de még fontosabb szempont a stabilitás és a kiszámíthatóság. 2004-ben próbáltuk ki először nagyobb területen a KWS Laureat hibridjét. Meggyőző teljesítménye ellenére nem vetettük teljes területre, de a 2005-ös esztendőben már vetésterületünk közel felét adta. Két év tapasztalatainak ismeretében – bízva előnyös tulajdonságaiban – bátran mertük 2006-ra a teljes vetésterületre a Laureat-ot vetni.

Tavaly a Laureat-ot burgonya és őszi kalászos elővetemény után termesztettük. Vetés előtt 10 nappal 15:15:15-ös NPK mûtrágyát juttattunk ki a területre. A vetés időpontja március 25-e és április 3-a közé esett, és a vetéssel egy menetben 120 kg 34% hatóanyag tartalmú nitrogén mûtrágyát juttattunk ki. A hûvös, nyirkos tavasz ellenére a Laureat igen gyorsan kikelt, és robbanásszerû növekedést produkált. A májusi kultivátorozás folyamán juttatunk ki ismét 120 kg ammónium-nitrátot. A gyomirtást 2,5 liter/ha dózisú Monsoon-al végeztük. A nyári csapadékban szegény hetek sem vetették vissza fejlődésében a Laureat-ot. Ismerve a Laureat 2003-as IKR üzemi kísérletekben mutatott teljesítményét (108,9% 6 kísérleti hely átlagában: 3. hely a vizsgált 18 korai hibrid közül) a tenyészidőszak közben jelentkező hőstressztől sem féltünk. Kifejezetten jól termékenyült és egyöntetûen berakódótt. Annak ellenére, hogy a tábláink nagy része víznyomásos volt, nagyon homogén állományt produkált. Folyamatosan vizsgáltuk a vízleadás ütemét, hogy optimalizálni tudjuk a betakarítás kezdetét. Október 10-én végül is elkezdtük, mivel egyes táblákba még őszi kalászost akartunk vetni. A betakarítással október 28-án végeztünk, és a terméseredményekkel nagyon elégedettek voltunk. A Laureat 600 ha átlagában 10,2 tonnát termett 16,5%-os átlagos szemnedvességgel.

Úgy gondolom, megtaláltuk a számunkra ideális kukorica-

hibridet, amelyet a mi agrotechnikai és környezeti adottságainkra sikerrel adaptáltunk.

2007-ben is a KWS Magyarország Kft. Laureat hibridje fogja adni a kukoricavetésünk gerincét.”

Minden kukoricatermelőnek hasonló sikereket és eredményes gazdálkodást kívánok az előttünk álló évre!



KWS Magyarország Kft. 20/4995-150

A cikk szerzője: Sörös Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?