Pioneer stúdiumok - február

Agro Napló
Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

A PIONEER Stúdiumok februári sorozatában a kukorica kapcsán a bioetanol jövőjéről, lehetőségeiről, a napraforgó esetében pedig az Express® toleráns gyomírtási technológiáról adunk információkat a termelőknek.



Bioetanol kukoricából



A magyar mezőgazdaság, ezen belül a kukoricatermesztés egy újabb fordulóponthoz érkezett. A kukorica intervenció körüli bizonytalanságot sok szempontból feloldó új lehetőség, a kukorica alapú bioetanol előállítás adhat új lendületet a magyar mezőgazdaságnak és ezen belül a gazdaságos kukoricatermesztésnek.

A kukoricából történő etanol erjesztés során a kukorica keményítőtartalmából etanol és szén-dioxid keletkezik. A legjobb és leggyengébb hibridek között kb. 7% etanol kihozatal a különbség. Az etanol kihozatal meghatározásában a keményítőtartalom önmagában nem elegendő, mivel az összes keményítőtartalom 52%-ban, míg a kinyerhető keményítőtartalom 62%-ban függ össze a végső alkohol kihozatallal.

A Pioneer kidolgozott egy olyan új módszert, amely több, mint 21.600 labor és nagyüzemi erjesztésen alapul és amely már 94%-os biztonsággal határozza meg a végső alkoholtartalmat.

Az új módszerrel a Pioneer gyorsan és biztosan tudja meghatározni a legjobb etanol kihozatalú hibrideket, melyeket az angol

elnevezés rövidítésével HTF hibrideknek neveznek. A módszer megbízhatóságát a Pioneer 10 amerikai etanol üzemmel együtt vizsgálta, ahol a Pioneer HTF hibridjei 1–4,8%-kal magasabb etanol kihozatalt biztosítottak, mint az üzem által korábban felvásárolt hibridek (1. ábra).








Ezen HTF hibridekből a Pioneer tenyészidőben (FAO 280-560), termőhelyi adaptációban és árban széles skálát biztosít az önök számára.

Az 1. táblázatban felsorolt HTF hibridek minden évjáratban és termőhelyen lehetőséget nyújtanak Önnek a lehetséges leggazdaságosabb és legbiztonságosabb kukorica termesztésre a felvevő ipar által preferált termék előállítása mellett.










A PR63E82 Express® toleráns napraforgó a legjobbak között



A napraforgó Express® gyomirtó szerrel való kelés utáni gyomirtásának lehetősége 2006 tavaszán teremtődött meg hazánkban. A várva várt technológia két szempontból is fontos a termelő számára:



1. A napraforgó termesztés-technológiájának mindig a gyomirtás volt az az eleme, amely behatárolta a kultúra elterjedését azokra a területekre, ahol a nehezen irtható gyomnövények jelenléte kifejezett volt. Egyre jelentősebbé vált tehát az igény a poszt gyomirtás iránt napraforgóban és ez az igény tovább fog fokozódni az elkövetkező években.



2. Olyan hibridet vártak a termelők, amely megbízható, magas termőképességével nem jelent megalkuvást a herbicid toleráns napraforgó gyomirtási technológiában gondolkozók számára. Erre az igényre jelent meg válaszul a PR63E82-es hibrid.



A megoldás tehát megszületett. Egy kitûnő hatékonyságú gyomirtó szer (Express®) és egy remek hibrid (PR63E82) alkotja a technológia két alapelemét, amelyek együttes használata esetén sikerrel termeszthető a napraforgó akár a mezei acat, a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok, a selyemmályva vagy a parlagfû jelentős fertőzése esetén is.

A technológia bevezetésének sikerességét mutatja, hogy mindjárt az első évben több, mint 33 ezer hektáron választották a PR63E82-es hibridet Magyarországon, Közép-Kelet-Európában pedig több, mint 85 ezer hektáron használtak Express® toleráns napraforgót.

A PR63E82 nem ismeretlen a termelők számára, hiszen a Pioneer palettán az elmúlt négy évben a legnagyobb népszerûségnek örvendő és a négy év alatt mintegy negyedmillió hektáron vetett PR63A82-es hibridnek az Express® toleráns és peronoszpóra rezisztens változatáról van szó. A változat mind a Diaporthe-val, mind pedig a Sclerotiniával szemben jobb ellenállósággal rendelkezik, mint az A82-es. Mind az alaphibrid, mind pedig a toleráns változat kitûnő évet zárt 2006-ban. Az E82-es az OMMI kisparcellás kísérleteiben az A82-es mögött a 4. helyen végzett (2. ábra), a Pioneer saját kísérleteiben is hasonló eredményeket kaptunk (3. ábra). Az üzemi tapasztalatok szintén nagyon pozitívak. A technológiát használók 83%-a elégedetten nyilatkozott a hibrid teljesítményével és a gyomirtó hatással kapcsolatban egyaránt.















Mi is az igazi előnye a PR63E82-es napraforgó hibrid használatának? Egy 33 ezer hektáron már bizonyított, kiváló teljesítményû hibrid termesztésének lehetősége még a leggyomosabb területeken is.



A jövőt illetően az Express® toleráns gyomirtási technológia jelentős elterjedését várjuk. Ennek érdekében még intenzívebben dolgozunk annak érdekében, hogy újabb és újabb Express® toleráns Pioneer hibrideket tudjunk a piacra hozni, amelyek között a közeljövőben nemcsak hagyományos hibridekkel, hanem magas olajsav-tartalmú hibridekkel is lehet majd találkozni.

A cikk szerzője: Sipos Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?