Látogatás a sáripusztai telephelyen

Agro Napló
Oliver Hahnenkamm a Hubertus Agráripari Bt. ügyvezetõje felismerte évekkel ezelõtt, hogy a termelés eredményessége nem csak a szántóföldi termelés sikerén múlik. Oda kell figyelni a járulékos költségekre, betakarítással, tárolással kapcsolatos kérdésekre is. Meglátogattam a KWA Hungária Kft. által megépített szárítóüzemet, és a hozzá épített 6 db siló építményét. Oliver Hahnenkamm ügyvezetõt kérdeztem, a cég múltjáról, jelenérõl, új beruházásairól.


Mikor és hogy került Magyarországra?

– 2004 január óta vagyok a Hubertus Agráripari Bt. ügyvezetője. Végzett agrármérnökként Németországban dolgoztam különböző mezőgazdasági cégeknél. Az 1992 óta mûködő német magántulajdonban levő magyarországi cég élére szakembert kerestek, és így kerültem ide.



A Hubertus Agráripari Bt. tulajdonában levő közel 2200 ha szántóföldi területen milyen növénykultúrák termesztésére van lehetőség?

– 800 ha szántóföldünk van Marcali környékén, és 400 ha Lengyeltóti környékén. Ezen területek jó minőségû szántók, itt kukoricát, repcét, búzát, napraforgót termesztünk. 1000 ha rosszabb minőségû szántó fő növényei a lucerna, cirok. A terményeink nagy részét exportáljuk Európa több országába. Az új beruházások helyszínének egyik fontos szempontja a tranzit útvonalakhoz való közelség.



Milyen új beruházáson gondolkodott?

– A cég tulajdonában volt Imre majorban egy öreg szárító építménye, csarnokkal. A nagy mennyiségû gabona szárítására egy új nagyobb kapacitású szárító, tárolásra pedig új silók megépítése vált szükségessé. A beruházást önerőből finanszíroztuk, és a megvalósításhoz kivitelező céget kerestük. Helyszínként a sáripusztai telephelyünket választottuk a szántóföldek közelsége miatt, így a járulékos költségek csökkenthetők.



Milyen szempontok alapján választott kivitelezőt?

– Több ajánlatot is kaptunk terveink megvalósításához. A szempontok: az ár, a szerkezeti jellemzők, anyagminőség, garanciavállalás, német nyelv-tudás, és rövid időn belül a kész építmény elkészülése.



Miért esett a választás a KWA Hungária Kft. által legyártott silókra, szárítóra?

– A felsorolt szempontoknak ez a cég felelt meg maximálisan. Magyarországon kevés olyan gyártó cég létezik, mint a KWA Hungária Kft., akik az elképzelt igényeink teljes kivitelezését rövid határidőn belül teljesítik A gyár az ausztriai Fürstenfeldben mûködik Wagner Gerhard vezetésével. A helyszínen legyártott méretpontos elemeket a sáripusztai telephelyre leszállítják, és helyben történik az összeszerelés. A kivitelező cég 3 év garanciát biztosít. Bármilyen probléma történik, azonnal biztosítják az alkatrészek cseréjét, és a mûködéshez szükséges gépek javítását. Ennek a munkák szezonjában nagy jelentősége van, hiszen nem kényszerülünk leállásra, várakozásra.



Milyen kapacitásúak a silók, és a szárító?

– 6 darab siló épült, egyenként 1000 tonna kapacitásúak, míg a szárító 13,5 t teljesítményû óránként 10% vízelvonással. Jelenleg 3 siló takarmány kukoricával van megtöltve. Az anyagmozgató eszközök – rédler, elevátorok – 60 t/óra mennyiségû termény megmozgatására képesek.



Mikor kezdődött el az építkezés?

– 2006 június végén megindulhatott az építkezés, és november 1-jén megtörtént az átadás. Folyamatosan teszteljük a rendszert, de semmi probléma ez idáig nem volt. A kivitelező cég nagyon precízen, elképzelésemnek megfelelően teljesítette a terveket.



A jövőre nézve milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani?

– A kapacitás bővítésére új silók megépítését tervezem a KWA Hungária Kft. által megépített silósor folytatásaként. Bértárolási lehetőség is felmerült, mert Marcali környékén etanol üzem létesítését tervezik, így lehet, hogy tárolási lehetőséget biztosítanánk az üzem felé. Szükség esetén a Sáripusztai telephelyünk alkalmas új szárító megépítésére is.



Remélem, terveiket sikeresen meg tudják valósítani.

A cikk szerzője: Köves Ildikó

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!