Látogatás Linzben, Felsõ-Ausztria vegyipari központjában

Agro Napló
Az ausztriai város több üzletágat mûködtetõ vegyipari parkjában lapunk munkatársai a helyszínen ismerkedhettek meg a nagymúltú AMI Agrolinz Melamine International GmbH mûtrágyagyártó vállalat tevékenységével.
A neves linzi vállalat évente 400 ezer tonna komplex és 700 ezer tonna MAS (LINZER NAC) mûtrágyát gyárt. Az üzemkomplexum valamennyi berendezés biztonságos mûködését biztosítja – amelynek feltétele, hogy az üzemegységek közötti anyag- és energiaáramlás kiegyenlített, folyamatosan optimalizálódó legyen. A magas szintû környezetvédelmi elvárások és a folyamatos továbbfejlesztés garantálja a nagyfokú hatékonyságot és a tiszta termelést.

A termelőegységek oly módon kapcsolódnak egymáshoz, hogy minden üzem teljes kihasználtsággal mûködhessen. Az egységek összessége állandó optimalizálás alatt áll, hogy a meglévő fennakadásokat kiküszöbölhessék és a takarékossági potenciált javítsák. A termelőüzem annál hatékonyabb, minél kiegyenlítettebb az anyag- és energiaáramlás a gyáregységek között.

A magas termelési kapacitás által csökkennek a termelés fajlagos költségei. A másodlagos üzemek magas ammónia-felhasználása által kiváló az ammóniatermelő berendezések kihasználtsága. Az elsődleges üzemek (ammónia- és mészammonsalétrom-üzem) mûködése az egyes felhasználó egységek kiesése mellett is teljes mértékben biztosított. Ez a hatás például a gőz, a hûtővíz és a magas nyomású levegő előállításában is érvényesül, mivel ezek nagy mennyiségben kedvezőbb ráfordítással állíthatók elő. További előny a melléktermékek (pl. ammóniagáz, szén-dioxid) és a keletkező hő (gőz, forró víz) felhasználása, amelyek más berendezésekben kedvező nyersanyag- vagy energiaforrásként hasznosulnak.

A vevők és felhasználók ma már precíz előszámításokkal dönthetnek az optimális megoldásról. Az emelkedő mûtrágya- és csökkenő gabonaárak arra ösztönzik a gazdákat, hogy kiutat keressenek ebből az egyre nyíló agrárollóból. Még hatékonyabban kell mûködtetniük gazdaságukat, tehát a következőket érdemes szem előtt tartani: az őszi alaptrágyázás helyett a közvetlen igényhez igazított trágyázást kell választani; a tápanyagokat az igények alapján kell megválasztani; az egyenletes mûtrágyaeloszlás a hatékony mûtrágyázás alapja; az átállás komplex mûtrágyáról monomûtrágyákra nem kifizetődő. A hatóanyag-alapú összehasonlítás tehát igen sokatmondó, s a cég NPK-kalkulátor programjának segítségével a gazda az egyes mûtrágyák gazdaságosságát egyszerûen és objektív módon, hatóanyag alapon tudja összehasonlítani (www.linzeragrotrade.hu).

A komplex vagy keverék mûtrágya kérdése gyakran merül fel. A keverék mûtrágyákat sokszor a komplex mûtrágyák gazdaságos alternatívájaként tüntetik fel. A szóráspróbák azonban megbízhatóan bizonyítják a különbséget. A szóráshibákat a „technikai sávbetegség”-ről lehet felismerni. Ezek a sávok olyan területek, amelyeken a kultúra túlzott vagy nem elegendő mértékben jutott főleg nitrogén tápanyaghoz. Az egyenetlenséget a zöld szín különbözőségéről lehet felismerni. A hozam- és minőségromlás mellett számolni kell egyéb következményekkel is, mint a környezeti terhelés növekedése, magasabb fertőzésveszély, megdőlt gabona, betakarítási problémák vagy szárítási költségek.

A szóráshibák azonban megelőzhetőek. Az eloszlási pontosságot mindenekelőtt a mûtrágyaszemcsék felszíne befolyásolja. A minőségi mûtrágyákat egységesen granulált, sima felületû szemcsék, megfelelő szemcsekeménység és gömbölyû szemcseforma jellemzi. Ezen felül a minőségi mûtrágyák messzemenően pormentesek. A mûtrágyát nagy munkaszélességben kijuttató modern üzemek éppen azok, amelyek napjainkban nagy elvárásokat támasztanak a mûtrágyaszemcsékkel szemben. A szóróberendezések gyártói egyetértenek abban, hogy az optimális eloszláshoz a szemcsének gömbölyûnek, sima felületûnek, nehéznek és kellőképpen keménynek kell lennie. A LINZER WARE termékek nagymértékben megfelelnek ennek. A kevert mûtrágyák alapvetően különféle monomûtrágyákból készülnek és a komplex mûtrágyákkal szórási pontosság tekintetében nem vehetik fel a versenyt.

Több, mint egy éve annak, hogy a négy agrokémia leányvállalat sikeres fúziójával Linzer Agro Trade Hungary Kft. néven mûködik hazánkban a korábban AMI Agrolinz Melamine International Magyarország Kft. A 2005-ös esztendőben, – amely egyébként a mûtrágyapiac számára meglehetősen nehéz év volt – a cég forgalomnövekedése elérte a 11 százalékot. A magyarországi tíz telephelyen hatvan munkatárssal végzik az értékesítést, akik külön-külön és egységenként is kiváló teljesítményükkel járultak hozzá a sikerhez.

Alapelvként a Linzer Agro Trade vállalat a vevőközpontúságot, a hatékony logisztikát és a minőségi termékeket fogalmazza meg. Saját, már bizonyított termékeik mellett más elismert mûtrágyagyártók sikeres és minőségi termékeit is kínálják vevőiknek. A kereskedelmi áruk forgalmazását az indokolja, hogy a linzi telephely 1,1 millió tonnás kapacitása nem elegendő valamennyi piacuk ellátására, hiszen az igény mintegy kétmillió tonnás mûtrágya mennyiséget jelent évente.

Keresztes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?