A kötelezõ talajvizsgálatokról dióhéjban

Agro Napló
Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program részeként elõírt talajvizsgálatok elsõ éves lebonyolítása nem volt zökkenõmentes. A laboratóriumokba érkezett extrém mintaszám jelentõs torlódásokhoz vezetett.
November végére ugyan az AKG programokhoz szükséges talajvizsgálatok döntő többsége elkészült és az eredménylapok kikerültek a gazdálkodókhoz, a termelők talajvizsgálati kötelezettsége azonban még korántsem ért véget. Számos rendelet, valamint azok módosításai további talajvizsgálati és tápanyag-ellátási kötelezettségeket írnak elő, melyek betartását az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Nem utolsó sorban az AKG program záró fejezeteként lassan elérkezik a következő talaj-mintavételezési hullám is.

Rövid cikkünkkel az elkövetkező évek tervezéséhez kívánunk a termelőknek segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a következő AKG mintavételi időszak is mind gördülékenyebben alakulhasson.

Egyben röviden összefoglaljuk, hogy milyen esetekben van (még) szükség a kötelező talajvizsgálatok elvégeztetésére.

• Az AKG programban szereplő területeken a következő talajvizsgálati időszak várhatóan 2008. szeptembere és 2009. augusztusa között lesz.

A torlódások elkerülése érdekében ajánljuk a mintavételezés 2008-ban történő, minél korábbi elkezdését. Javasoljuk a termelők laboratóriumokkal, illetve szaktanácsadókkal történő előzetes egyeztetését.

A támogatási időszak mind az 5 éve alatt a talajvizsgálati eredményekre alapozott tápanyag-gazdálkodási terv megléte és végrehajtása is kötelező!

• Az AKG programba be nem vitt területeken a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” (HGGY) előírásai vonatkoznak a gazdálkodásra, mely 5 évente – vagyis a 2004/2005. és a 2008/2009. közötti évek valamelyikében – szûkített talajvizsgálat meglétét írja elő!

• Az AVOP és az NVT programok esetében kötelező „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” (HGGY) folytatása 5 évente szintén szûkített talajvizsgálat meglétét írja elő!

• Nitrátérzékeny területeken a „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” (HMGY) előírásainak betartása szükséges. Ez alapján mûtrágyázni csak a szántóföldi kultúra esetében 5 évente, gyepnél 10 évente elvégeztetett szûkített talajvizsgálat adataiból évente elkészített tápanyag-ellátási szaktanács alapján lehet. A vizsgálati eredményeket, illetve a szaktanácsot 5 évig köteles a gazdálkodó megőrizni!

A nitrátérzékeny területek listája* változott, sok új település is bekerült! Mivel a rendelet hatálya alá való tartozás eldöntése a gazdálkodó feladata, így a vonatkozó jogszabályok részletes áttekintése javasolt! A rendelet be nem tartása 50 000–500 000 forintig terjedő bírsággal sújtható.



Végezetül javasoljuk, hogy a nem AKG-s talajvizsgálatokat a termelők mihamarább, lehetőleg még 2007-ben végeztessék el, hiszen így egyfelől kisebb költség terheli őket egyszerre, másfelől elkerülhető a laboratóriumi vizsgálatok túlzott elhúzódása (lásd AKG program) is. Nem utolsó sorban az előbb elvégeztetett vizsgálatok eredményei alapján folytatott tápanyagellátás költségei hamarább megtérülnek.



(Az összeállítás során felhasznált jogi anyag: 4/2004 (I. 13.);156/2004 (X. 27.); 16/2005 (III. 8.); 88/2005 (IX.27.); 67/2006 (IX. 15.) FVM rendeletek, illetve a vizek mezőgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 49/2001 (IV. 3.) és az ezt módosító 27/2006 (II. 7.)* kormányrendeletek)



A cikk szerzője: Dr. Kalocsai Renátó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!