A versenyképesség megtartásáért – közösen

Agro Napló
A Bábolnai Gazdanapokon ünnepélyes keretek között került sor a Nitrogénmûvek Zrt. és az MTA-TAKI között létrejött Kutatási Együttmûködési Szerzõdés aláírására, csatlakozva a kormányzatnak ahhoz az elképzeléséhez, miszerint a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében tudásközpontok létrehozásával segítené az új mezõgazdasági ismeretek minél hatékonyabb gyakorlati alkalmazását.
A legjobb gazdálkodóknak és mezőgazdászoknak a gazdaságosság és versenyképesség megtartása érdekében szükségük van a kutatási eredmények megismerésére, azok minél nagyobb körben való alkalmazására.
A Nitrogénmûvek Zrt. elsők között ismerte fel, hogy számára is előnyös a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának gyorsítása, ezért pénzügyi lehetőségeihez mérten támogatni kívánja a folyamatot. Tudvalévő, hogy a tápanyaghasznosulás, a mezőgazdasági termelés hatékonyságnövelésének kulcsa a harmonikus, a növény igényeihez és a környezet adottságaihoz igazított gazdálkodási szaktanácsadás. Ezért a Nitrogénmûvek Zrt. 2004-ben megvásárolta az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet (TAKI) és az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet (MgKI) szakmai tapasztalataira, hosszú évtizedek kísérleti eredményeire alapozott négyszintû szaktanácsadási rendszerét, amellyel közel
100 ezer hektár nagyságú területre adott ingyenesen szaktanácsot.
Egyetemek és kutatóintézetek bevonásával társaságuk az elmúlt esztendőkben Genezis tápanyag-gazdálkodási kísérleteket folytatott eltérő agroökológiai feltételek mellett, az új termékek és a Genezis szaktanácsadó rendszer bemutatása és kipróbálása érdekében.
Az eddigi kutatási-fejlesztési együttmûködésüket kibővítve a Nitrogénmûvek Zrt. 2006-ban úgy döntött, hogy támogatni kívánja – hálózattá szervezi – és összhangba hozza azt a tudásközpontok regionális rendszerével.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!