GMO – vele vagy nélküle?

Agro Napló
A Szentlõrinci Gazdanapokon nagy érdeklõdés kísérte Dr. Bárány Sándor elõadását, hiszen a kerekasztal beszélgetésen elhangzottak szerint a GMO bevezetésével hosszú távon megváltozhat és veszélybe kerülhet Magyarország és a Kárpát medence növény- és állatvilága – az irányított génátültetések (génsebészet) durva beavatkozás a természet rendjébe.

Termelői csoportjuk az országban legelsőként alakult termelői szerveződés, a siklósi központú Ormánsági Szója Szövetkezet, 65 taggal. Háromezer hektáron folytatnak szójatermesztést, s ez mintegy tíz százaléka az ország szójaterületének. Szolgáltatásaik a termelés, termeltetés, vetőmag-előállítás, vetőmag-értékesítés és ipari szója értékesítésén túl a szaktanácsadást is felölelik. Így természetesen érdekeltek hazánk jelenlegi GMO-mentességének megtartásában, ameddig ez csak lehetséges. Az ipari szója értékesítésénél a feldolgozók a hazai termelésû szójánál is kérik a GMO-mentesség igazolását. Ez év tavaszán termelői csoportjuknak kifejezetten kedvezett, hogy GMO-mentes szójafajták vetőmagjait állították elő, hiszen ezzel vált lehetővé számukra egy jelentős Romániába irányuló vetőmagexport.
Tekintsük át röviden, tulajdonképpen mi is a GMO! Az ilyen növények, állatok genomjába idegen eredetû DNS-t juttatnak be a génsebészeti technika segítségével. /Genom: egy élőlény génjeinek, illetve egy sejtjében lévő DNS-ének összessége, DNS (dezoxiribonukleinsav): az élőlények öröklési anyaga, többnyire kettősláncú óriásmolekula. Maga a biotechnológia pedig a hagyományos nemesítéssel szemben sejtszinten módosítja az örökítőanyag összetételét. Egyetlen módosított sejtből fejlődik a növény, amely minden sejtjében hordozni fogja a beültetett tulajdonságot. A géntechnológiai úton módosított szervezet (GMO szervezet)/. Géntechnológiai módszerekkel olyan tulajdonságok teremthetők, amelyek az eredeti növényben nem voltak megtalálhatók és örökölhetően módosítják az eredeti növény egy vagy több tulajdonságát. (Például, ha hóvirághagyma génjét juttatják be a burgonyába, akkor a burgonyabogár nem tesz kárt benne.) Elmondható tehát, hogy ezekkel a beavatkozásokkal az ember eddig soha nem látott és képzelt módon avatkozik a természet törvényeibe.
Hogy valóban indokoltak és szükségesek-e ezek a beavatkozások, azt érvek sokaságával lehet alátámasztani – mellette és ellene is szólnak vélemények.
A transzgénikus szója termesztésének előnyei: egyszerûbb a gyomirtás, szélesebb a gyomirtás hatásspektruma, kisebb a szója károsításának veszélye, tágabb a kijuttatási időszak, a vetésforgó nem behatárolt, a módosított tápanyag-összetétel (beltartalmi minőség javulás) elérhető, a növénykárosodás 20 százalékkal kevesebb, 9 százalékkal kevesebb gyom megy át a következő év növényállományába, minimális talajmûvelési stratégiával 33 l/ha gázolaj lehet a megtakarítás és 112 óra a munkaerő megtakarítás, a hozamok 5 százalékkal magasabbak (134 kg/ha többlet 100 ha-on, kb. 3000 USD bevételtöbblet), Magyarországon 3,0 t/ha termelésnél 0,15 t/ha
többlet, 50 000 Ft/t értékesítési árnál 7500 Ft/ha többlet.
A glifozát alapú gyomirtásoknál fennáll a gyomrezisztencia kialakulásának veszélye. (A glifozáttal mint totális gyomirtószerrel kezelt területeken minden növényt kipusztítunk, egyedül a GMO szója marad meg.) Az első ilyen szója 1996-ban került a köztermesztésbe az USA-ban. Az európai fogyasztót azonban zavarja az, hogy kevés az eltelt 10 év ahhoz, hogy az esetleges genetikai defektusok kiderüljenek. A hatályos törvények szerint a GMO-t tartalmazó élelmiszer kiegészítőknél ezt a tényt fel kell tüntetni (pl. párizsiban a génmódosított szója feltüntetése).
Hazánkban a 2003/556 számú EK irányelv alapján készült törvény védzáradéka ideig-óráig lehetőséget nyújt a GMO fajták termesztésének tilalmára. Amennyiben rövid időn belül ez alapján a Parlament nem fogadja el a koegzisztencia törvényt, már jövőre, 2007-ben korlátlanul és ellenőrizhetetlenül vethet GMO növényt bárki.
Magyarország elemi érdeke a GMO- mentesség fenntartása, hiszen ez a hazai termelők számára gazdasági előnyöket jelent.

A cikk szerzője: Bárány S.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!