A mechanikai és kémiai gyomszabályozás lehetõségei õszi búzában

Agro Napló
Az õszi búza gyomszabályozása az egyik legfontosabb és a legnagyobb lehetõségeket rejtõ feladat. Vetésterülete hazánkban nagy, az elmúlt években 1,1 millió hektáron termesztették. Szinte minden gazdaságban foglalkoznak a termesztésével, gyomszabályozásával. Termesztésének Magyarországon nagy hagyománya van, a gazdálkodás sikere az egész mezõgazdaság eredményességét befolyásolja.

A termelés eredményessége nagymértékben függ a gyomosodástól, illetve a védekezés hatékonyságától. Az őszi búza továbbá jó előveteménye más kultúrnövényünknek, mivel az évelő kétszikû gyomnövények irtása bennük lehetséges, s gyakran csak itt eredményes. Emellett korán lekerülnek, s így lehetőség van tarlókezelésre.



A kalászosgabona vetések gyomosodását a vetésidő, a vetést követő csapadékviszonyok, a meteorológiai tényezők, a talajtípus, az elővetemény és nem utolsó sorban a területen alkalmazott mechanikai és/vagy kémiai gyomszabályozás határozza meg. Az egész szántóföldi növénytermesztésben, az utóbbi időszakban, jelentős változások történtek a vetésszerkezetben, a talajmûvelésben, a gyomirtó szer használatban, a tulajdonosi szerkezetben, melyek az őszi búza gyomosodási viszonyaira is hatottak. A gyomok összetétele és fontossági sorrendje jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. Felszaporodtak a nehezen irtható, nagy kultúrnövény elnyomó képességgel rendelkező gyomnövények. Jelenleg az őszi búzában a kiemelkedő fontosságú gyomnövények közé tartozik az ebszikfû (Matricaria inodora), a mezei acat (Cirsium arvense), a ragadós galaj (Galium aparine), a parlagfû (Ambrosia artemisiifolia), a fehér libatop (Chenopodium album) és az apró szulák (Convolvulus arvensis). Természetesen területenként a fontossági sorrendiség változhat, illetve más gyomnövények is okozhatnak gyomirtási, gyomszabályozási problémákat. Ilyen gyomnövény lehet az árvakelésû napraforgó (Helianthus annuus), a nagy széltippan (Apera spica-venti), a vadrepce (Sinapis arvensis) és a hélazab (Avena fatua).



A gyomnövények elleni védekezés a növénytermesztésben alapvető fontosságú. A védekezésnél elsősorban a megelőzésre kell(ene) törekednünk, mégpedig úgy, hogy megakadályozzuk a gyomnövények terjedését, felszaporodását, közben megőrizve a talajaink jó kultúrállapotát. Ezt preventív módszerekkel, a megfelelő termesztéstechnológia betartásával, illetve mechanikai eljárásokkal tudjuk megvalósítani.



A preventív módszerek közé tartozik a gyomok betelepülésének megakadályozása. Ezzel az évelő, vegetatív úton szaporodó gyomnövényeket tudjuk háttérbe szorítani, illetve megnehezíteni a terjedésüket. Természetesen a teljes kizárásuk a területről a legnagyobb odafigyeléssel sem valósítható meg, de egy elfogadható szinten mindenféleképpen tartható lesz a számuk. A már betelepült évelők ellen természetesen tudunk, és kell is védekezni mechanikailag és/vagy vegyszeresen.



Fontos továbbá a gyommagmentes vetőmag használata. Ezzel a generatív úton terjedő gyomnövényeket, illetve a területen esetleg még nem előforduló gyomokat tudjuk kizárni. Figyelemmel kell lenni a szervestrágya minőségére is, mivel a szakszerûtlen trágyakezelés miatt hatalmas mennyiségû csírázóképes gyommag kerülhet a szántóterületre.



Minden esetben nagy hangsúlyt kell(ene) fektetni a megelőzésnél a munkagépek és betakarítógépek által egyik területről a másikra „szállított” növényi szaporítóképletek kockázatára.



A termesztéstechnológia módszerek közé tartozik – elsősorban – az okszerû növényi sorrend kialakítása, a vetésváltás rendszerének minél tökéletesebb alkalmazása, a kultúrnövény számára az optimális tápanyag utánpótlás biztosítása. Az ideális, vagy legalább ahhoz közeli vetési körülmények biztosítása, kialakítása. Itt fontos a megfelelő magágy megteremtése, a vetésidő betartása, a megfelelő vetési mód, vetésmélység kiválasztása, a fajta igényeihez igazított magszám (csíraszám) elérése, mégpedig azért, hogy ezzel teljes egészében a kultúrnövény fejlődési dinamikáját ki tudjuk használni. A vegetációs idő legvégén fontos a betakarítás szervezése, ahol szem előtt kell tartani a betakarítás idejét, eszközigényét, egy nagyobb gazdaságon belül, minden esetben a betakarítási táblasorrend kialakítását.



A mechanikai gyomirtási módszerek közé tartozik a talajmûvelés, az ugaroltatás (fekete ugar, zöld ugar), illetve a növényállományban a gyomok mechanikai úton történő irtása. A változó mélységû és gyakoriságú talajmûvelés eredményes módszer a gyomirtásban, továbbá már vetés előtt tudunk védekezni a gyomnövények ellen. Fontos azonban megemlíteni, hogy ennél a módszernél is szem előtt kell tartani a talajadottságokat és a környezeti feltételeket. Továbbá kiemelkedően fontos, hogy ne csak a vetés előtti talajmûveléssel tegyünk meg mindent a gyomnövények visszaszorítása, irtása érdekében, de minden esetben el kell végezni a betakarítás végeztével egy megfelelő minőségû mechanikai tarlóápolást is a területen.



Az őszi búza állományokból van lehetőség a gyomok mechanikai irtására, a több évtizeddel ezelőtt, a kisparaszti gazdálkodásban már alkalmazott fogasolással. Ezzel az eljárással a sekélyen gyökerező, kevésbé fejlett gyomnövényeket tudjuk irtani, abban az esetben, ha a gyomfésût, a rezgő fogú boronákat megfelelő időben és beállítással alkalmazzuk.



A világ árutermelő mezőgazdaságának és a jelenlegi hazai növénytermesztési technológiáknak, gyakorlatnak a kémiai növényvédelem is a szerves részét képezi, ezen belül a herbicidek (gyomirtószerek) használata meghatározó. Továbbá az őszi búza gyomosodási viszonyait figyelembe véve, a hazai vetésterület nagy részén továbbra is szükséges és nélkülözhetetlen a gyomirtó szerek használata, a vegyszeres gyomirtás alkalmazása.



Az őszi búzában viszonylag könnyû elfogadható szintû, nem túl drága vegyszeres gyomirtást végezni. Igazán jó gyomirtás, ami évekre tervezett és előremutató, csak a gyomflóra ismeretében és többszöri kezeléssel végezhető. Ezek azonban már költségesebb eljárások.



Az eredményes és gazdaságos kémiai gyomirtáshoz nélkülözhetetlen a gabonatáblák gyomfertőzöttségének táblaszintû ismerete. A gabonavetésekben a gyomnövények kelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a gazdálkodónak.



A jó gyomirtószer kiválasztásának előfeltétele a megfelelő időben elvégzett gyomfelvételezés. Ehhez tudnia kell a gazdálkodónak, hogy mikor kell elvégeznie a gyomfelvételezést, annak érdekében, hogy értékes információkhoz jusson a gyomnövények előfordulását illetően. Tudatában kell lennie a gazdának, hogy mely gyomnövények uralkodnak a táblán, melyek terjedése várható, melyek a potenciálisan veszélyes gyomfajok, illetve azt, hogy mikor milyen fenológiai stádiumban vannak a gyomnövények. Természetesen, az alapja a jól elvégzett gyomfelvételezésnek az, hogy a termelő felismerje legalább azokat a gyomnövényeket, amelyek a területén előfordulnak, és ami ellen a herbicides védekezést el akarja végezni, végeztetni.



Tehát a szakmailag is jól elvégzett gyomfelvételezésre azért van szükség, mert csak így lehet kiválasztani a legalkalmasabb, legoptimálisabb gyomirtó szert, szereket.



A gyomfelvételezések optimális időpontjai:

    • az első gyomfelvételezést még ősszel el kell végeznünk,
    • a másodikat kora tavasszal, a kétszikû gyomok tömeges kelésekor,
  • a harmadik gyomfelvételezést az őszi búza bokrosodásának végére, szárbaindulásának kezdetére kell időzítenünk.

Az őszi búza herbicides gyomirtása alapvetően két időpontban végezhető el: ősszel és tavasszal.



Ősszel lehetőségünk van vetés előtti kijuttatásra, ezt a kijuttatást nevezzük preesowing technológiának, illetve az őszi búza és a gyomnövények kelése után, ezt hívjuk őszi posztemergens kijuttatásnak.



A tavaszi posztemergens gyomirtást a kétszikû gyomnövények tömeges kelését követően kell elvégeznünk, figyelembe véve az őszi búza fenológiai állapotát, illetve bizonyos hatóanyagcsoportba tartozó herbicidek utóveteményre gyakorolt hatását is.



A preemergens gyomirtásnál, ha alkalmazni kívánjuk, ügyelni kell többek között arra, hogy az erősen porosodó, erózióra, deflációra hajlamos és a rendszeresen vízállásos területeken ne végezzük el ezt a kijuttatási technológiát. Továbbá a fitotoxikus tünetek elkerülése érdekében fontos az egyenletes, megfelelő mélységû (4–6 cm) vetés, mivel ezek a preemergensen alkalmazott gyomirtószerek úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a csapadék bemossa a talaj felső rétegébe a hatóanyagot, és a csírázó gyomnövények pusztulnak el.



Az őszi posztemergens gyomirtásnál a már kikelt gyomnövények ellen irányul a védekezésünk.



A magról kelő egyszikû gyomnövények közül a területünkön esetleg előforduló nagy széltippan (Apera spica-venti), parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides), soványperje (Poa trivialis) ellen védekezhetünk a gyomnövények legérzékenyebb fenológiai állapotában, mégpedig a gyökérváltáskor (1–3 leveles állapot).



A magról kelő kétszikû gyomok (például az árvacsalán fajok (Lamium spp.), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a tyúkhúr (Stellaria media), a veronika félék (Veronica spp.), a pipitér fajok (Anthemis spp.), a ragadós galaj (Galium aparine), a szarkaláb fajok (Consolida spp.), akkor a legérzékenyebbek a herbicidekre, ha szikleveles-két valódi leveles állapotban vannak. Ezek a felsorolt magról kelő egy- és kétszikû gyomnövények tömegesen csírázhatnak, ha az ősszel csapadékos és enyhe az időjárás.



Az éghajlati adottságokból adódóan természetesen hazánkban sem alkalmas a teljes gabona vetésterület őszi gyomirtásra, így a hagyományosnak mondható tavaszi posztemergens kijuttatási technológiákat kell alkalmazni a termelőknek.

A tavaszi gyomirtásnak is vannak általános szabályai, amit minden esetben be kell tartani a hatékony gyomirtás és a fitotoxikus károk elkerülése érdekében.



Ilyen „aranyszabályok” többek között a következők:

    • hormonhatású készítmények éjszakai fagyok és 25˚C feletti léghőmérséklet esetén, továbbá pangóvizes területeken és szárbaindult búzában nem juttatható ki;
    • a tavasszal kijuttatott hormonbázisú készítmények, és a kétszikûirtó hatásspektrummal rendelkező gyomirtó szerek, a nem megfelelő kijuttatás technológia következtében elsodródhatnak és károsíthatják a szomszédos érzékeny kultúrákat (szőlő, zöldségfélék, napraforgó, cukorrépa, pillangósok, gyümölcsösök);
  • a gyomirtó szerek engedélyokiratban rögzített kijuttatás technológiára vonatkozó további előírásait is minden esetben be kell tartani (például a kultúrnövény mely fenológiai állapotáig juttatható ki a készítmény, van-e utóveteményre gyakorolt káros hatása a gyomirtó szernek, milyen adalékanyagra, adalékanyagokra van/lehet szükség a megfelelő hatás eléréséhez, vagy éppen tilos hozzáadni adalékanyagot a gyomirtó szerhez).

Ha a tavaszi kijuttatásnál is betartjuk, hogy a gyomnövények előfordulása alapján választjuk ki a megfelelő gyomirtó szert, illetve az előbb leírt utasításokat is szem előtt tartjuk, akkor megfelelően hatékonyan tudunk védekezni az őszi búzában a tavasszal előforduló legfontosabb gyomnövények ellen is.



A legfontosabb egyéves gyomnövények közé tartoznak, tartozhatnak a tavasszal kelő és csírázó repcsényretek (Raphanus raphanistrum), a vadrepce (Sinapis arvensis), a keserûfû fajok (Polygonum spp.), a parlagfû (Ambrosia artemisiifolia), az ugari szulákpohánka (Bilderdykia convolvulus), a szelíd csorbóka (Sonchus oleraceus). Az évelők közül az apró szulák (Convolvulus arvensis), a mezei acat (Cirsium arvense) és az útszéli zsázsa (Lepidium draba).



Az őszi búza gyomirtási lehetőségei közül kiemelkedően fontos a vegetáció végén (betakarítás után) a vegyszeres tarlókezelés alkalmazása is, mivel az őszi búza betakarítása után elvégzett herbicides tarlókezelés a herbicides gyomirtás leghatékonyabb eljárásainak egyike, azzal együtt, hogy a viszonylag költségtakarékosabb gyomirtások közé is tartozik. Ennél a technológiánál a gyomnövények ellen a glifozátokat és azok sóit alkalmazzuk. Itt fontos azt tudni, hogy a technológia alkalmazásánál a gyomnövények legalább 15–20 cm-es nagyságúak legyenek, annak érdekében, hogy megfelelően nagy növényfelület álljon rendelkezésünkre a hatóanyag levélfelületre juttatásához. Továbbá az évelő gyomnövények ellen a megfelelő hatás eléréséhez, a kijuttatás után a négy hetet meg kell várnunk. Ez az időmennyiség minimálisan szükséges ahhoz, hogy a hatóanyag lejusson a gyökérrendszerbe, és ott kifejtse a hatását. Az eltelt idő után az őszi talajmunkákkal további mechanikai gyomirtást tudunk elvégezni, ami a következő vegetációs időszakra csökkenti a gyomnövények számát.



Összefoglalva elmondható, hogy az őszi búzánál és természetesen a többi kalászos gabonánál a gyomszabályozást, gyomirtást több módon, a leírt, felsorolt módszerek valamelyikével, illetve több lehetőség párhuzamos alkalmazásával lehet és kell megoldani.  Ezek a gyomirtási-gyomszabályozási módszerek a preventív-megelőző intézkedések, a termesztéstechnológiai módszerek, és nem utolsó sorban a mechanikai és a vegyszeres eljárások.

A cikk szerzője: Hornyák Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
New controls for Pöttinger machines

New controls for Pöttinger machines

Intuitive operation of machines is becoming increasingly important for farm businesses. That is why Pöttinger has introduced new controls that enhance...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!