Lenne egy magvas gondolatunk!

Agro Napló
A környezeti és gazdasági kihívásokat mérlegelve sokan új módszerekkel próbálkoznak, így a baktérium alapú talajoltó anyagok iránt egyre nagyobb az érdeklõdés. Próbálkozásuk valószínûleg sikeres, hiszen tavaly több, mint 300 000 ha-on alkalmaztak ilyen készítményeket. A termékkínálat legújabb kiváló hazai képviselõje a BAKTOMIX UN, mely vetélytársaitól eltérõen vetõmagcsávázásra is felhasználható!

Baktérium – de miért is használják egyre többen?

A BAKTOMIX UN a talaj biológiai folyamatait helyreállítja, ezzel elősegítve:

    • a mikroflóra összetételének kedvező alakulását és annak fennmaradását,
    • a talaj humusztartalmának növelését,
    • a tápanyagtartalom növekedését, a mûtrágyaadagok csökkentését,
    • a talaj szerkezetének és vízháztartásának javulását,
    • erősebb gyökérképződést, így az aszálytûrést,
    • a kártékony mikroorganizmusok gátlását,
    • a felhalmozódott káros anyagok csökkentését,
    • a növények fejlődését, ellenálló képességét, terméshozamát,
  • a növénytermesztés gazdaságosságát.

A BAKTOMIX UN termékcsaládnak ma két tagja van. Szilárd: 2,6 × 107 db/g és folyékony: 8,0 × 109 db/g baktériumszámmal.

A baktérium is élőlény…

… és mint olyan, táplálkozik, megfelelő körülmények esetén pedig elszaporodik. Tápanyaghiányos körülmények között nem lehet sikeres a baktériumtrágyák alkalmazása, ezért fontos a bontható növényi maradvány, vagy legalább 2%-os humusztartalom, optimális mennyiségû, arányú, ásványi anyag, elegendő nedvesség, >14°C talajhőmérséklet valamint 4,7–7,5 pH. Ezek átlagos körülmények között rendelkezésre állnak.

Növekvő humusztartalom!

A talaj legnemesebb alkotórésze a humusz, mely biztosítja a talaj kedvező fizikai és kémiai tulajdonságait. Szerves trágya hiányában is növelhető a talaj humusztartalma, hiszen egy olyan készítmény, mint a BAKTOMIX UN a nagy tömegû szármaradványokra permetezve (pl. kukorica) és bedolgozva gyorsabb lebontást biztosít, valamint a pentozán hatás is elkerülhető.

Visszafogott mûtrágya felhasználás – gazdaságosság

A BAKTOMIX UN a N adagok 40%-os csökkentését, a megkötött P és K mobilizációjával pedig ezen mûtrágyák 20–30%-os mérséklését teszi lehetővé. A mûtrágya végfelhasználói ára az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett. (2005-ről 2006-ra átlagban: ammóniumnitrát 26%-kal, káliumklorid 23%-kal). Hogy mi várható a jövőben? Talán nem nehéz megjósolni. A Ft leértékelése, a folyamatos gázáremelkedés sejteti a trendet, …és akkor még nem is beszéltünk a szállítási, tárolási és kijuttatási költségekről. Mivel a BAKTOMIX UN hazai termék, előállításához nincs szükség földgázra, így árszínvonala tervezhető. Érdemes tehát a BAKTOMIX UN alkalmazásában hosszú távon gondolkodni!

Vetőmag csávázásban a BAKTOMIX UN-nek ma nincs versenytársa!

A BAKTOMIX UN az egyetlen baktérium kompozíció, mely csávázására engedélyezett. A baktériumok a csíranövény közelében felvehető tápelemeket biztosítanak és hasznos bioaktív anyagokat képeznek (vitaminok, hormonok, enzimek, antibiotikumok), melyek a gyökérnövekedést serkentik. Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a magkezelés – ellentétben a talajkezeléssel – alacsonyabb humusztartalmú talajokon is eredményes lehet, így használata olyan esetekben is javasolt, amikor a talajkezelés már nem!

Hogyan végezzünk magoltást?

Célszerû a csávázással egy mûveletben elvégezni. Precíziós csávázó gépeknél ajánlott a folyékony BAKTOMIX UN alkalmazása. Az oltóanyag lesz a csávázószer higítója. A szilárd BAKTOMIX UN-t nem precíziós berendezésben – pl. betonkeverő – célszerû alkalmazni. A csávázószerben szuszpendált talajoltó anyagot betöltjük a keverőtartályba, majd az egyenletes bevonat kialakulásáig járatjuk.



Nem precíziós – szórófej adagolású – gép esetén először az oltóanyagba a gyártási folyamatkor adagolt kevés perlit szemcsét kell kiszûrni. Ezt követően a csávázószerbe betölthető az oltóanyag. Ha szükséges ivóvízzel ki kell egészíteni legfeljebb 20 l/t lémennyiségre.



Csávázott, légszáraz magot szilárd BAKTOMIX UN-el érdemes kezelni. Keverés közben a mag felületét enyhén benedvesítjük, majd ezután keverjük hozzá az oltóanyagot.



A kezelt mag alapos – napfénymentes – szikkadás, akár 8 hetes tárolás után is vethető. Korszerûbb vetőgéppel a készítmény közvetlenül a magágyba is juttatható.

Indulás egy új úton!

A környezeti és gazdasági tényezők romlása folyamatos, ezért a technológiáikat át kell értékelni és módosítani. Minél később kerül erre sor, annál nehezebb a biológiai rendszert helyreállítani és javítani a gazdaságosságon. A szemléletváltoztatás, most elhatározás és nem pénz kérdése. Ebben az Ön partnere a BAKTOMIX UN!


METALMONT KFT.

Cím: 2521. Csolnok, Petőfi u. 90.

Telefonszámok:  06 33/478-418, 06 30/9297-622

e-mail: metalmont@juropnet.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!