Mv VEKNI: meggyõzõ szlovákiai eredmények

Agro Napló
A martonvásári búzanemesítés történetében idén februárban elõször fordult elõ, hogy egy hazai nemesítésû õszi búza fajtajelölt nem az anyaországban, hanem külhonban, esetünkben a szomszédos Szlovákiában került az ottani három éves állami fajtakísérletek alapján elismerésre, nemzeti fajtalistára, s ennek megfelelõen az Európai Unió Közös Fajtakatalógusába.

Az Mv Vekni névre keresztelt őszi búzafajta elsősorban kiemelkedő termőképességével hívta fel magára az ÚKSÚP (szlovák OMMI)  figyelmét, mellyel a vizsgálatok mindhárom évében a standardokhoz viszonyított 6–8%-os terméstöbbletével az első helyen végzett a kukorica-, répa- és burgonyatermesztési övezetekben (ld. ábra).



Az Mv Vekni a nagy sikér- és fehérjetartalmú kategóriába sorolható. Ebbe a csoportba tartozik például a jól ismert Mv Magdaléna, Mv Csárdás és Mv Verbunkos is. Hektoliter tömege 79–83 kg/hl, nedvessikér-tartalma 34–38%, sikérterülése 4–6 mm/h, esésszáma stabilan 250 sec fölött volt, farinográfos értékcsoportja A2–B1.

Lisztjének vízfelvevő képessége nagy. Alveográfos minőségi paraméterei alapján kiemelkedik kategóriájának tagjai közül.

A középkésői fajta agronómiai tulajdonságai alapján kiváló fagyállósággal és szárszilárdsággal rendelkezik. Az Mv Vekni ezermagtömege nagy, nem ritkán 50 gramm feletti. Betegség ellenállóság tekintetében lisztharmatra közepesen, viszont szár-, levél- és sárgarozsdára nem fogékony.

Az Mv Veknivel a gabonatermelők idén a hazai martonvásári fajtasorokban is találkozhattak, ahol összehasonlíthatták a korábbról ismert fajtákkal. Az ott látottak alapján elmondhatjuk, hogy az Mv Vekni nem csak Szlovákiában érdemli meg a nagyüzemi kipróbálást és termesztést, hanem Magyarországon is, és ehhez korlátozott mértékben minősített vetőmag is rendelkezésre áll.

E-mail: info@elitmag.hu
Telefon:  06-22/569-230

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!