2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Syngenta Szershow-k nyomán - Tapasztalatok és megoldások õszi búzában Syngenta szerekkel

Agro Napló
Idõsebb kollégák gyakran hangoztatják: „a növényvédelem azért nehéz, de ugyanakkor szép és izgalmas szakma, mert nincs két egyforma év”. Ez persze az idei növényvédelmi szezonról is elmondható, voltak vidékek melyek a belvíztõl szenvedtek, más táblákon pedig az optimális vízellátás mellett olykor aszályba hajló idõjárás gyötörte az állományokat.

Ez a kettőség jellemezte az immár ötödik alkalommal megrendezett enyingi- és hajdúböszörményi Syngenta növényvédő szeres bemutatókat is. Enyinget a kissé szárazságba hajló csapadékviszony  jellemezte, míg Hajdúböszörményben a bemutató napján a víz volt az úr. Ennek köszönhetően a két területen bemutatott különböző kukorica, napraforgó gyomirtási technológiák közül nem minden esetben ugyanazok voltak sikeresek, meggyőzőek, sőt az őszi búza növényvédelmi  programokon még szembetünőbb volt a különbség. Ezen felül a helyszínekre látogató közel 800 szakember és gazdálkodó saját szemével is meggyőződhetett arról, hogy melyik fajtára, melyik fungicides kombináció a legjobb megoldás.

Intenzív őszi búza növényvédelem
Aki intenzív körülmények között, magas tápanyagellátás mellett termeszt, annak természetesen intenzívebb növényvédelmi technológiát kell alkalmaznia. Ez magába foglalja az időben elvégzett gyomírtást, ha szükséges a szárszilárdító használatát, a rovarölő kezeléseket és a kétszeri gombaölő szeres kezelést. Első kezelésre megelőző jelleggel, az Amistar Xtra 0,8 l/ha dózisa rendkívül hatékony és hosszú tartamhatással bír a korai lombszárító betegségek ellen: pirenofóra, szeptória, lisztharmat. A benne lévő azoxistrobin pedig hosszan, mélyen zölden tartja az állományt, ami a megnövekedett zöld levélfelület miatt igen magas termést és jobb minőséget eredményez. A második kezeléskor (virágzás eleje-közepe) kipermetezett Artea 0,5 l/ha-ban kiváló a vörös- és sárgarozsda, a később is fellépő szeptóriás, pirenofórás betegségek valamint a kalászfuzáriózis ellen.
Ha a nagyobb tápanyagellátás jó vízellátással párosul, akkor az erre érzékeny búzafajták könnyen megdőlhetnek. Ilyenkor szinte kötelező a szárszilárdító használata. A Moddus egy nóduszos állapotig, 0,4–0,5 l/ha dózisban önmagában vagy a gyomirtással, fungicides kezeléssel egymenetben kijuttatva a legmegbízhatóbb hatékonyságú. A Szershow-inkon többen elcsodálkoztak mennyire látványos a hatása: a búza szárát 10 cm-rel lerövidítette, gyökérzete sokkal dúsabbá, elágazóbbá vált.
A fellépő vetésfehérítő, levéltetû, szipolyok ellen a Karate Zeon 0,15–0,2 l/ha dózisban biztonsággal alkalmazható. Az egyedülálló  Zeon technológia miatt a piretroid hatóanyag mikrokapszulázott formulációban található, aminek köszönhetően a gyors, taglózó hatás akár egy hétig tartó tartamhatással párosulhat.

Hagyományos őszi búza növényvédelem
Az átlagos intenzítású búzatermesztés növényvédelmi elemei a gyomirtás, az egyszeri gombaölő- és a szükség szerinti rovarölő szer használat. Előfordulhat, hogy valamelyik lépést meg kell ismételni vagy akár el is hagyható. Aki egy gombaölő szeres permetezést tervez és ezt meg is tudja valósítani, ott a védekezést az első tünetek megjelenésekor de legkésőbb a virágzás elején el kell végezni. Amikor az első tünetek már a zászlós levél megjelenésekor felbukkannak akkor  az egyszeri Amistar Xtra 1,0 l/ha dózisát érdemes használni. Hatáshosszúsága a pirenofórás, szeptóriás, rozsda betegségek ellen 7–10 nappal hosszabb, mint a triazol típusú készítményeké és a már említett hosszan tartó zöld levélfelület által adott terméstöbblettel, jobb minőséggel is lehet számolni. Ha úgy alakul, hogy  virágzásig nem szükséges fungiciddel permetezni, akkor virágzás elején feltétlenül védekezni kell a gombabetegségek ellen. ilyenkor Artea-t permetezzünk betakarításig egészségesen tartja a lombozatot, kalászokat. Kalászfuzárium ellen is jó megoldást ad, ahogy ez az elmúlt években is bebizonyosodott.

Gyomirtások az idén, javaslat a következő szezonra
Az  őszi kalászosok gyomirtása idén is feladta a leckét a gazdáknak. A magas vízállású búzatáblákra nem lehetett időben kimenni, torlódtak a munkálatok. Aki a tavaszi gyomirtási időben, az őszi búza bokrosodásakor egy nóduszos állapotáig el tudta végezni a gyomirtást, az idén sem csalódott a Lintur-ban. A kalászosok jelentősebb gyomnövényei ellen (kamillafélék, ragadós galaj, mezei aszat stb.) hatékony és a talajon keresztüli tartamhatása révén a folyamatosan kelő gyomok, mint pl. naprafogó, parlagfû kelését is megakadályozza. Sokan tapasztalták – az enyingi bemutatón is láthatták – milyen erős volt idén a napraforgó árvakelés. Ellene a Lintur nagyon hatékonynak bizonyult. Sok helyen nem lehetett bokrosodáskor elvégezni  a gyomok elleni védekezést, emiatt sokan kénytelenek voltak az őszi búza gyomirtását megkésve végrehajtani, amikor a gyomok már igen fejlettek voltak. Azonban a megkésett védekezés vagy nem bizonyult elég hatékonynak vagy csak magasabb költségszinten adott elfogadható védelmet. Több esetben el is maradt a gyomirtás, aminek nemcsak az ez évi következményeivel kell számolni. Ez a tavaszi gyomirtási probléma már az egymásutáni harmadik év óta jelentkezik. Joggal merül fel a kérdés: hogyan lehet ezen javítani? Megoldás a gyomirtás idejének széthúzása, hogy több idő legyen a gyomirtószer kijuttatására, ne kelljen tavasszal kapkodni. Erre olyan gyomirtó alkalmas, amely a kinnlévő gyomok elpusztításán felül megfelelő talajon keresztüli tartamhatással is bír, így az állomány a sorok záródásáig gyommentes marad. Ezeknek a tulajdonságoknak megfelel a Logran 20 WG-vel elvégzett őszi, esetleg téli gyomirtás. Az őszi „Logranozás” nem csak a munkacsúcs széthúzása miatt eredményesebb, hanem több, ősszel csírázó gyom, mint például a veronikafélék is, ilyenkor irthatóak hatékonyan. Amennyiben nagy széltippannal fertőzöttek a területek, akkor a széltippan 3 leveles koráig kijuttatott Logran olcsóbb megoldást nyújt, mintha tavasszal a fejlettebb széltippanok ellen más drágább készítményt használnánk.  Dózisa ősszel vetés után, kelés előtt 60–75 g/ha, ősszel a már kinnlévő gyomok ellen 60 g/ha.

Összefoglalva
A Syngenta idén is bemutatta Szershow-in, hogy széles szerválasztékával, különböző növényvédelmi ajánlataival megbízható megoldásokat nyújt az intenzív és hagyományos növényvédelmet választó gazdálkodóknak, figyelembe véve az eltérő technológiai szinteket is.


A cikk szerzője: Kurtz György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!