Tehénistálló-klímavizsgálati módszerek

Agro Napló
A mikroklíma jellemzõi és tehénre gyakorolt élettani hatásai A környezeti levegõ hõmérséklete, relatív páratartalma, sebessége és iránya elsõsorban a tehén hõérzetének alakulásában játszanak szerepet.

A tehén környezetében a megvilágítás erőssége, tartama, egyes élettani folyamatok napszaki ritmusát, valamint egyes szaporodásbiológiai folyamatokat befolyásolják. A légnyomás, a zajhatás az állatjólétre hatva ronthatja a termelés hatékonyságát. A levegő szennyezettsége (annak kémiai, mikrobiológiai, ill. porszennyezettsége) elsősorban a tehén egészségi állapotára van hatással.

A tehénistálló-klíma fizikai tényezőinek vizsgálati módszerei az istállóklíma fizikai tényezőinek vizsgálatával:

  • jellemezhetjük a tehénistálló lég- és hőtechnikai tulajdonságait, a külső- és belső légállapot jellemzők összefüggése alapján. Ily módon nagy biztonsággal becsülhető a legalacsonyabb és legmagasabb belső hőmérséklet, az ezekhez tartozó légsebesség és relatív páratartalom, az épület előírásszerû használata esetén;
  • felvilágosítást lehet kapni arról, hogy a tehénistálló, – adott üzemeltetés mellett, – mennyire felel meg az ott elhelyezett tehenek igényeinek. A vizsgálat alapján bizonyítható vagy elvethető a mikroklímának a termelést csökkentő, vagy az összetett okú betegségek kifejlődésében játszott szerepe;
  • meghatározható az egyes mikroklíma tényezők istállón belüli eloszlása, amelynek segítségével egyrészt megállapíthatók, hogy az istállóban vannak-e a tehenek termelése és egészsége szempontjából kedvező, vagy kedvezőtlen területek, másrészt ellenőrizhető az épületen belüli klímabefolyásolás hatékonysága.
  • A gyakorlatban leggyakrabban az istállólevegő hőmérsékletét, relatív nedvességtartalmát (kép), a légáramlás sebességét és irányát, a megvilágítás erősségét, az itató-, a padozat-, a tető felületi hőmérsékletét szokták mérni. A felsoroltakat ki szokták egészíteni a külső klímajellemzők (levegő hőmérséklet, relatív páratartalom, szélsebesség és szélirány, napsugárzási intenzitás) mérésével.

    Az istállóklíma vizsgálata, a mérés időtartamát tekintve lehet:

    • pillanatmérés,
    • regisztrált mérés.

    A pillanatmérés általában akkor jó ha,

    • a mérést állandósult (stacioner) állapotban végezzük,
    • kis tehetetlenségû, gyorsbeállású mûszert használunk,
    • egy méréssorozat időtartama a 30 percet nem haladja meg,
    • 24 órás felvételezésnél a mérési időpontok 6; 14; 18 és 24 óra,
    • télen legalább reggel 6 órakor, nyáron, pedig legalább 14 órakor végzünk mérést.

    A folyamatos (regisztrált) mérés akkor jó ha:

    • a mérés legalább 72 órán át folyamatos,
    • minősítő klímavizsgálatok esetén, a mérési időtartam, mérési időszakonként legalább 7 nap.

    A mérési időszakok (3. táblázat):

    • téli mérés (decemberben, januárban vagy februárban a napi külső hőmérséklet maximuma + 3 °C alatt van),
    • átmeneti mérés (márciusban, áprilisban, májusban, szeptemberben, októberben, novemberben a napi külső középhőmérséklet 10–15 °C közötti)
    • nyári mérés (júniusban, júliusban, augusztusban a külső hőmérséklet maximuma 25 °C felett van).

    A mérési pontok számát és elhelyezését a vizsgálat célja és terjedelme, az istálló mérete és kialakítása, elhelyezése alapján egyedileg határozható meg. Általános alapelv, hogy a mérési pontokat úgy helyezzük el, hogy a mérések eredménye az egész istállóra jellemző képet adjon. A mérési pontok magasságát a tehenek magassága határozza meg. Az etetőtéren, ahol a tehenek állva vannak ott a pillanatmérési pontok magassága 1,5–2,0 m, a pihenőtéren, ahol a tehenek fekvő állapotban vannak a pillanatmérési pontok magassága 0,1–0,7 m.

    A természetes szellőzés mûködésének ellenőrzése céljából a hőmérséklet, a páratartalom és a légsebesség értékeit az istálló felső légterében is mérni szükséges.

    Pillanatértékek mérésekor az egyes mérési síkokat az istálló hossztengelyével párhuzamosan egymástól legalább 4 m távolságra lehet felvenni. A mérési pontok hosszirányú távolsága például 5; 10; 15; 20 m is lehet. A kijelölésnél vegyük figyelembe a szellőzés-technikai elemek elhelyezését.

    Folyamatos mérésnél is törekedjünk a minél nagyobb számú mérés ponton történő adat-felvételezésre. Ezek helyét, az előzetesen elvégzett pillanatérték mérések adatainak elemzése alapján a legkritikusabb pontokra jelöljük ki.

    A mérési pontok elhelyezéséről az istálló alaprajzán és metszeti rajzán készítsünk bejegyzéseket. A bejegyzett pontokat lássuk el számjegyekkel. A mérési pontokat jelző számjegyeket a mért adatok azonosítása végett, a mérési adatlapon is szerepeltessük.

    Mind a pillanat-, mind a folyamatos mérések megkezdése előtt legalább 24 órával az istálló klíma-technikai elemeit a mérésekig és a mérések idején is az előírásoknak megfelelően üzemeltessük. A pillanatmérések eredményeit célszerûen istállóklíma-mérési adatlapon rögzíthetjük.

    A mérési eredmények feldolgozási lehetőségei
    A mérési adatok néhány lehetséges feldolgozási módszere:

    1.   A mérési eredmények értékelése a tehenek hőérzete és teljesítménye szempontjából:
    a) A mérési eredmények táblázatos rögzítése. A jól kialakított táblázatban összevethetjük az istállóban ténylegesen mért értékeket az elvárható, illetve az istállóban még megengedhető vagy előírt értékekkel.
    b) A mérési eredmények grafikus ábrázolása. A jól kialakított grafikonon összevethetjük a mért adatok közép- és szélső értékeinek időbeni változását a klímajellemzők bejelölt külső- és előírt értékeivel.
    c) A léghőmérséklet, a páratartalom, a légsebesség háromdimenziós nomogramon történő ábrázolása. A nomogramban berajzoljuk a mérési eredményeket, és azokat összevetjük a tehénre jellemző optimális (termelési zóna) és az elviselhető (tüzelési) zóna értékeihez.
    d) A vizsgált istálló levegőjének hőmérséklete (páratartalma és légsebessége), valamint a tehénállományra jellemző alsó-, és felső kritikus hőmérséklet (1. és 2. táblázatok) elemzése.

    A rendelkezésre álló technológiai adatok alapján, valamint irodalmi adatokból megállapítjuk az istállóban lévő tehenek alsó kritikus hőmérsékletét (4. és 5. táblázatok).

    Ezt követően 24 órára elosztott 4 pillanatmérés-sorozat többszöri ismétlésével megmérjük a hőmérsékletet, a légsebességet és a páratartalmat. Ha a légmozgás és a páratartalom értékei nem szélsőségesek, a továbbiakban az istállóklíma ellenőrzésére a levegő hőmérsékletének mérésére egyszerûsíthető. Ha a hőmérséklet napi minimumát és maximumát feljegyezzük és ábrázoljuk, az egész vizsgálati időtartamra vonhatunk le ezen egyszerû módszerrel következtetést.

    2.    A mérési eredmények értékelése az épület szempontjából

    a) A klímajellemzők istálló épületen belüli eloszlásának vizsgálata. E vizsgálattal arra kapunk választ, hogy mennyire egyenletes az épületen belüli léghőmérséklet, páratartalom és légsebesség eloszlása. E vizsgálattal feltárhatók az istálló huzatos helyei, az épület átlagához viszonyított alacsony hőmérsékletû helyek stb.
    b) Az istálló épület hőkésleltetésének vizsgálata. E vizsgálattal arra kapunk választ, hogy az épület belső klímajellemzői milyen időeltolódással követik a külső levegő állapotváltozását.
    c) Az istálló épület hőcsillapításának meghatározása. Ez az egyik jelentős istállóminősítési módszer, amellyel arra kívánunk válaszolni, hogy az istálló rendeltetésszerû használata esetén, a külső hőmérséklettel szemben milyen hőmérséklet-különbséget (Dt) képes a tehénistállóban tartani.

    A fenti témakör röviden az alábbiak szerint foglalható össze. A mikroklíma – ellentétben a makroklímával – befolyásolható, megváltoztatható, sőt az igényelt mikroklíma mesterségesen létre is hozható. Mivel a mikroklíma számos tényező bonyolult egymásra hatása alapján alakul ki, ezért szükség szerint mérni kell az istállólevegő (a külső levegő) hőmérsékletét, relatív páratartalmát, a levegő mozgását (sebességét), a levegő kémiai, bakteriológiai és porszennyezettségét, valamint a megvilágítás erősségét.
    A méréssel kapott értékeknek a szarvasmarhák egészségi állapotával és a termelési eredményekkel, a követelményekkel való összevetése alapján következtetni lehet arra, hogy a kérdéses istálló kialakítása megfelelő-e, de arra is, hogy melyek azok az építési, épületgépészeti vagy üzemeltetési hibák, amelyek kiiktatásával a mikroklíma javítható.

    A cikk szerzője: Dr. Bak János

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Halálos üveghomlokzat

    Halálos üveghomlokzat

    Egyetlen éjszaka alatt majdnem ezer madár zúzta magát halálra egy konferenciaközpont üveg homlokzatán.

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?