A Génbank Kft. jövõbe mutató megoldásai

Agro Napló
A közelmúlt fontos újdonsága internetes honlapunk teljes megújítása. Köztudott, hogy a mezõgazdasági szférában igen rossz a világháló elérhetõsége, viszont más területeken (iroda, otthon) olyannyira hozzáférhetõ, hogy úgy gondoltuk, fontos eszköze lesz honlapunk a GÉNBANK ONLINE (www.genbank.hu) a szakmai információáramlásnak.

Célunk, hogy olyan lehetőséget adjunk látogatóink kezébe, amely messzemenőkig hozzájárul a tenyésztők és érdeklődők tájékozódásához, valamint szakmai információk elérhetőségéhez.

Megtalálható ezen az oldalon Dr. Török Imre tollából a Génbank Kft. elmúlt 15 évének összefoglaló leírása, amelyből meg lehet ismerni cégünket a kezdetektől napjainkig.



Természetesen megtalálható a mindenkori tenyészbika kínálatunk, hamarosan négy adatbázist használva (magyar, Interbull, amerikai, kanadai). A tenyészbikák egyedi lapjai teljesen dinamikusak, a lekérés pillanatában gyûjti a megfelelő helyről az adatbázis motorja. Meg kell említenem – habár még nem készült el teljesen – azt az akár tíz generációig lekérhető családfát, amely minden bikához rendelkezésre fog állni. Jelenleg az anyai oldalhoz igyekszünk adatokat biztosítani.



Az egyedi bikalapok kapcsán szeretném megemlíteni, hogy kialakítás alatt van egy értékelés összehasonlító rendszer, melynek révén tenyészérték szinten lehet majd összevetni egy bika aktuális és előző értékét.



A hazánkban is rendszeresen alkalmazott embrióprogramok integrációjában és kereskedelmének segítésében is szerepet vállal a Génbank Kft. Ennek megfelelően lehetőséget biztosítunk honlapunkon embriók értékesítésére. A további részletekről az oldalon bővebb tájékoztatás található.



A Génbank korábbi honlapján is megtalálható volt az új generáció menüpont. Örömmel mutatjuk itt be az ivadékvizsgálati programunkat képező fiatal bikáinkat, amelyek a világ legjobb genetikáját képviselik, olyan kombinációkban, melyek kielégíthetik a tenyésztői elvárások széles körét. Megtalálható a születésük és az ITV indítás dátuma, valamint a már említett részletes családfa.



Két hírblokk is olvasható a GÉNBANK ONLINE-on. Az Ismerettár csak komolyabb, általában hosszabb, tartalmasabb szakmai írásokat, munkákat tartalmaz, míg a hírekben rövid, könnyû tájékoztató cikkeket, érdekességeket találhat a kedves látogató, attól függően, hogy mennyi időt szeretne eltölteni a szakmai információk frissítésével.



Kiemelkedően fontos része a portálnak a tenyészértékbecslés, amely, mint ahogyan azt a neve is mutatja, az értékelések során közölt listákat gyûjti egy csokorba, így nem kell kutakodni más – esetleg a terhelés miatt lassú – oldalakon, mert nálunk minden (hazai, Interbull, amerikai, kanadai lista) egy helyen megtalálható. Sőt! Visszamenőleg is hozzáférhetőek ezek egészen 2003 februárjáig.



Keresőt is üzemeltetünk oldalunkon ONLINE BIKATÖRZS néven. Itt azonosító vagy név, esetleg névtöredék alapján lehet tenyészbikákat és azok tenyészértékeit megtalálni, függetlenül attól, hogy azok cégünk által forgalmazottak vagy sem. Ez több, mint 50000 bika ha Interbull, több, mint 5000 ha hazai és majd 9000 kanadai értékelésû tenyészbikát jelent.



Készülünk egy összetett szûrő kialakítására, ahol az egy vagy több tulajdonság által szabott feltételrendszernek megfelelő egyedek szûrve jelennének meg, könnyítve ezzel a bikaválasztás feladatát.



További érdekességek sora várja még azokat, akik ellátogatnak hozzánk. Mindig van egy kérdés, amiben véleményüket várjuk. Ennek eredményét hírlevélben elküldjük azoknak, akik regisztrálják magukat és feliratkoznak erre.

A fentieken kívül fórum, linkajánló és marhaságok címszó alatt viccgyûjtemény várja azokat, akik az állatokkal, állattenyésztéssel kapcsolatos vicceket szeretik.



Kiegészíteném a megvalósítás alatt lévő elképzeléseinket azzal, hogy beltenyésztési, helyesebben rokontenyésztési együttható kiszámítására is lehetőség nyílna az oldalunkon. Nem is beszélve arról, hogy egy olyan galéria is rövidesen megtalálható lesz, amely az összes kiállítás és más események fotóit fogja tartalmazni.



Folyamatban van az oldal angol változatának elkészítése, amely nem másolata lesz a magyar nyelvûnek, hanem önálló egységként mûködhet majd.



Összességében elmondható, hogy bár még nem vált valóra minden elképzelésünk, és még vannak apróbb hibák, úgy vélem egy Európában is egyedülálló honlapot sikerül kialakítanunk, remélem minden internet hozzáféréssel rendelkező érdeklődő örömére.




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!