A Saaten-Union hibrid- és fajtarepce ajánlata 2006-ra

Agro Napló
Az elmúlt 20 hónapban a kõolaj iránti kereslet nagyobb mértékben növekedett, mint a kitermelés, ill. a feldolgozás, az árak 40-rõl 60 USD/barrel-re emelkedtek. A korábban soha nem tapaszalt 75 USD árat részben a kialakult politikai bizonytalanságok is indukálták. Az Európai Unió és a világ jövõbeni gazdasági növekedése szempontjából az energia ára valamint az ellátás biztonsága vált központi kérdéssé. Világméretekben már nem a tõke, a termõföld vagy a munka a termelés növekedésének minimumfaktorai, hanem sokkal inkább az energia valamint a technológia.

Az a körülmény, hogy 2005 őszén a kőolaj először vált drágábbá, mint a növényi eredetû olajok, tovább erősíti az elmúlt években már tapasztalható trendeket:

  • megéri növényi olajat termelni, előállítani,
  • az élelmiszeripar és az energiapiac ugyanazért a növényi olajért verseng,
  • minél magasabbak az energiaárak, annál inkább az energiapiac által meghatározott árszint szabja meg az étkezési célú olajok árát.

Az energiárak növekedése következtében a szállítási költségek tovább emelkednek, a helyi termelés versenyképessége így javul. A magas árak további következménye, hogy visszaszorítják az importot valamint a megújuló energiaforrások termelését nagymértékben elősegítik. A bioüzemanyagok térnyerése az EU-ban oly mértékben felgyorsult, hogy napjainkban az EU-25 tagországokban előállított repce több, mint feléből üzemanyag készül. A 2007-re előrejelzett 5,3-5,4 M t biodízel-gyártókapacitás kielégítésére az európai repcetermelés messze nem lesz elegendő, több, mint 9 M t növényi olaj importjával számolnak a szakértők.  Tehát a javuló piaci értékesíthetőség mellett számolni kell a harmadik országok által előidézett erősödő versenyhelyzetre is. Azaz a termelési hatékonyság további növelésére van szükség, mind a biológiai alapok (fajták), mind az alkalmazott termeléstechnológia esetében.

 A Saaten-Union repcenemesítői, az NPZ és a Raps GbR, a fent említett hatékonyságnövelés meghatározói voltak az elmúlt időszakban, és a jövőben is azok kívánnak maradni. A legfontosabb nemesítési céljaink továbbra is:

  • a beltartalmi minőség,
  • a termőképesség,
  • a termésstabilitás további javítása.

Igen, a repce vonatkozásában a beltartalmi minőség javítása szándékoltan a legfontosabb cél, hiszen a termelő számára a legmagasabb termés sem jelent gazdasági hasznot, ha a hozzákapcsolódó minőség nem vagy csak részben piacképes.

A termésstabilitás rendkívül komoly gazdasági értékkel bír, hiszen ez biztosítja, hogy a legkülönbözőbb környezeti feltételek esetén is a lehető legnagyobb termés elérése lehetséges legyen. Legfontosabb összetevői az állóképesség, télállóság, aszálytûrés, betegségekkel szembeni rezisztenciák valamint a tápanyaghasznosítás.

A termőképesség javítására nemesítőink a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Napjainkban  234 ha tenyészkert, évente több ezer új keresztezés, 5 000 m2 üvegház, 60 000 beltartalmi vizsgálat, a legmodernebb dihaploid és markertechnológia jellemzi a repcenemesítés nagyságrendjét. A Saaten-Union repcenemesítése alapvetően meghatározta és megalapozta azt a fejlődést, ami az európai repcetermelés  felvirágzásához vezetett az elmúlt 10–15  évben. A Saaten-Union hibrideinek európai térhódítása töretlen, 2005/2006-ban a hibridek vetésterületének mintegy 90%-án  MSL-hibrideket termeltek.
 
A Saaten-Union hibridek vetésterületének folyamatos növekedését az alábbi tulajdonságok alapozzák meg:

  • az MSL-nemesítés éves szinten mintegy 0,5 q terméstöbblet realizálását teszi lehetővé az előző hibridgeneráció terméséhez képest, a köztermesztésben napjainkra  az 5 t/ha termés elérése nem ritkaság,
  • változatlanul jellemző a kiváló alkalmazkodóképesség, a  rendkívüli stressztûrés és kiváló télállóság a legváltozóbb körülmények között is, Franciaországtól egészen Ukrajnáig,
  • széles vetésidő tolerancia,
  • kézzelfogható előrelépés tapasztalható az új generációs hibridek olajtartalmának növelésében és a növények állóképességének fokozásában,
  • a duplanullás minőség, ezen belül a termőhelytől és időjárási körülményektől függetlenül stabilan alacsony glükozinát-tartalom szükségességének jelentősége,
  • a szélesedő hibridkínálat lehetővé teszi, hogy minden termelő a saját termőhelyének és technológiájának legjobban megfelelő hibridet választhassa ki,
  • kiváló vetőmagminőség, a leghatékonyabb védelmet nyújtó csávázószerek alkalmazása,
  • felhasználóbarát vetőmagkiszerelés, hiszen a garantáltan 1,5 millió élő csírát tartalmazó egységek pontos vetőmagdózis- és ha-onkénti vetőmagköltség-kalkulációt tesznek lehetővé.

A Saaten-Union hibridrepcéi Magyarországon is hamar közkedveltté váltak. Az ARTUS továbbra is a „legigénytelenebb” hibrid, kiválóan tolerálja a kedvezőtlen termőhelyi és időjárási körülményeket, a legkeményebb tél sem foghat ki rajta. Kiváló növekedési erélye, robosztussága egyedülálló. A BALDUR kimagasló termőképessége mellett a hibridek között egyedülállóan magas olajtartalmával és kiváló télállóságával vívta ki a termelők elismerését. Intenzív és extenzív körülmények között egyaránt otthon érzi magát. A VECTRA, a Saaten-Union első ogura-hibridje, az eddigi hibrideknél alacsonyabb magasságú. Sûrûn berakott elágazásai, jellemzően magas ezerszemtömege erősítik generatív jellegét.

Az új generációs hibridek 2005 őszén jelentek meg hazánkban. Ezek az új MSL-hibridek a rendkívül zord és viszontagságos 2002/2003-as időszakban is eredményesen kiállták és a télállósági próbát, megfelelve mindvégig a magasabb termőképesség, jobb olajtartalom és állóképesség valamint a stabilan alacsony glükozinolát-tartalom feltételeinek.



Az ELEKTRA MSL-hibrid a korai éréscsoportban kapott állami minősítést. 2004–2005 folyamán a versenytárs korai fajták terméseredményét több, mint 17%-kal múlta felül. Kompakt, alacsony növénymagasság, kiemelkedő állóképesség, összességében gyors, problémamentes betakaríthatóság jellemzi. 4 t/ha feletti termőképessége átlag feletti olajtartalommal párosul. Sem genetikai, sem agronómiai szempontból nincsen gyenge pontja, nem véletlen, hogy Németországban is a legkedveltebb hibridek közé tartozik.

A TENNO középérésû MSL-hibrid állami elismerésének évében, 2004-ben 4,88 t/ha hozama 12%-kal múlta felül a st. hibridek teljesítményét, olajtartalma 1%-kal magasabb volt az összehasonlító hibridek szintjénél. Kiváló télállósága, egyedülálló fejlődési erélye valamint állóképessége új szintet teremt a termésbiztonság terén. Az elmúlt két évben közel 16% terméstöbbletet ért el a fajtákkal szemben.

A TITAN MSL-hibrid bevezetésének első évében Németország második legnagyobb területen termelt hibridjévé vált. Magyarországi kísérleti eredményei is meggyőzőek voltak az elmúlt két évben. Rendkívül erőteljes gyökérzete, robosztus felépítése, kimagaslóan jó télállósága elsősorban a közepes vagy gyengébb területekre predesztinálja. Kiválóan alkalmas megkésett vagy mulcsvetés esetén is. Az államilag elismert fajták termését az elmúlt két évben mintegy 13%-kal múlta felül, magas olajtartalmával  a legjobb fajtákkal is felveszi a versenyt.



Az idei év újdonságaként jelentkezik a HERKULES hibrid a korai éréscsoportban. A Saaten-Union legújabb ogura-hibridje 2004–2005 eredményei alapján a st. hibridek termésszintjét közel 3%-kal, a versenytárs korai fajták teljesítményét több, mint 15%-kal múlta felül. Olajtartalma átlagos, 44–45% körül mérhető.

A hibridnemesítés legújabb kihívásai már nem csak a termőképesség további növeléséről, hanem olyan beltartalmi és agronómiai tulajdonságok javításáról is szólnak, amelyek a termelő számára kézzelfogható jövedelemnövekedést jelentenek. A minőség szempontjából a magasabb olajtartalom mellett továbbra is az alacsony glükozinolát-tartalom alapvető fontosságát kell hangsúlyozni. A ténylegesen realizálható, a szántóföldön betakarítható termés nagyságát a genetikai lehetőségek mellett többek között a növények  állóképessége befolyásolja. A Saaten-Union nemesítőinek a minőség és a kedvezőbb agronómiai tulajdonságok iránti elkötelezettségét a hazai kísérleti eredmények is egyértelmûen megerősítik.

Azok számára, akik továbbra is a  fajtákra alapozzák repcetermesztésüket többek között  a korai érésû, az átlagnál jelentősen alacsonyabb állományú, kiváló állóképességû és télállóságú DANTE-t javasoljuk, amely 2004-ben számos termelőnél 4 t feletti termésátlaggal igazolta a helyes fajtaválasztást. A korai versenytárs fajtákkal szemben termőképessége mellett magasabb olajtartalmával biztosítja a nagyobb jövedelem elérését.

A rendkívül jó stressztûrő képességû és kiemelkedő fejlődési erélyû, korán virágzó VIKING a korábbi évek teljesítményét megerősítve az elismert fajták kísérletében az elmúlt két évben rel. 104%-os  terméseredménye a vezető fajták közé emelte. Kiváló télállóságú, kifejezetten robosztus felépítésû, ezért nyugodt szívvel ajánlható a közepes vagy gyengébb területekre, ill. megkésett vetés esetén is.

A RASMUS középérésû fajta kiváló alkalmazkodóképességét jelzi, hogy az elmúlt évek változó körülményei között is mindig élmezőnybeli  teljesítményt ért el, 2004–2005-ben rel. 105%-os terméseredménye önmagáért beszél. Kiemelkedő termőképessége, átlagos olajtartalma mellett kiváló télállósága biztosítja, hogy a megcélzott jövedelmezőség realitássá váljon. A hazai fajtaszortiment egyik legkiválóbb ár-érték arányú fajtája, vetését átlagos és jobb körülmények közé javasoljuk.

A már régóta közkedvelt ORKÁN és VALESCA fajták továbbra is rendelkezésre állnak, az utóbbi biovetőmagként is.

A Saaten-Union technológiai innovációja nem csak új hibridek és fajták bevezetését jelenti. Az új generációs hibridjeink a magasabb olajtartalom mellett olyan fontos agronómiai tulajdonságokban hoznak érdemi előrelépést, mint a növénymagasság, állóképesség és kezdeti fejlődés erőssége. Fajtáinkhoz és hibridjeinkhez konkrét technológiai javaslatokat teszünk, ezek megalapozzák a fajta, a termőhely és az alkalmazott technológia olyan összhangját, amely lehetővé teszi az adott évben elérhető maximális jövedelem elérését. A Saaten-Union szigorú  belső követelményrendszerének köszönhetően a forgalomba hozott vetőmagtételeink minősége magasan a szabvány határértékek felett van, a min. 85% csíraképesség helyett hosszú évek óta már jóval 90% feletti csíraképesség jellemző vetőmagtételeinkre.

Hibridjeink mellett legkorszerûbb fajtáinkat is 3 ha elvetésére elegendő 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben hozzuk forgalomba. Fajtáink esetében ez 2,1 millió csíra/zsák, hibridjeinknél 1,5 millió csíra/zsák értéket jelent. Az élő csírára történő vetőmagkiszerelés egyértelmû előnyöket jelent a termelők számára versenytársaink „csupán” magra történő csomagolásával szemben. Például egy 92% csíraképességû tétel esetén  zsákjainkba 8%-kal több – hibridnél 1 620 000, fajtánál 2 268 000 – mag kerül a zsákba.

Az előny tehát:

  • azonos ezermagtömeg esetén 8% több mag a zsákban,
  • azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár, vagy
  • 8%-kal nagyobb áruérték,
  • 8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból. 

További információk: www.saaten-union.hu

A cikk szerzője: Blum Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?