Saaten-Union hibridrepce nemesítés – 10 éve az élen

Agro Napló
A Saaten-Union repcenemesítõi, az NPZ és a Raps GbR, az 1970-es évek közepétõl kezdték el felépíteni azt a nemesítési rendszert, amely napjainkra egyedülálló sikereket ért el Európában. Az akkori, mintegy 16 ha-os tenyészkertben 15 munkatárs mintegy 100 keresztezést végzett el évente.

Napjainkban 234 ha tenyészkert, több, mint 1 800 keresztezés, 5 000 m2 üvegház, 60 000 beltartalmi vizsgálat, a legmodernebb dihaploid és markertechnológia jellemzi a repcenemesítés nagyságrendjét. A nemesítés költsége az elmúlt 30 évben megtízszereződött és a munkatársak száma is 110 fölé nőtt. A növekvő befektetésekre azért is szükség volt, mert az új felhasználói igényeknek (duplanullás minőség) és a termelői oldal által megfogalmazott hozamelvárásoknak (MSL-hibridrendszer létrehozása) gyorsan és hatékonyan kellett megfelelni. A Saaten-Union repcenemesítése alapvetően meghatározta és megalapozta azt a fejlődést, ami az európai repcetermelés  felvirágzásához vezetett az elmúlt 10–15  évben. A Saaten-Union hibrideinek európai térhódítása töretlen,  2005-ben a hibridek 1,25 mio. hektár vetésterületének több, mint 90%-án  MSL-hibrideket termeltek.

A Saaten-Union hibridek előnyeit a termelők igazolják.

A Saaten-Union repcehibridek európai – köztük hazai – térhódítása a következő okokra vezethetők vissza:

  • a kísérletekben mért 10–15%-os terméstöbbletet a hibridek a köztermesztés körülményei között is igazolták,
  • a bevezetésre kerülő új hibridek nem csak a fajtákkal szemben, hanem a már piacon lévő versenytárs hibridekkel szemben is a gyakorlatban igazolják teljesítményfölényüket,
  • kiemelkedően jó termésbiztonságuk (stressztolerancia, télállóság, fejlődési erély, állóképesség) lehetővé teszi, hogy kritikusan nehéz termesztési körülmények között is jövedelmező maradhasson termesztésük,
  • a szélesebb vetésidő intervallumuk nagyobb kelésbiztonságot, vitalitásuk biztosabb őszi fejlődést tesz lehetővé,
  • az egyre terjedő költségkímélő talajmûvelés, mulcsvetés esetén is bizonyították alkalmasságukat,
  • nemcsak a legmagasabb technológiai szint, hanem annál szerényebb ráfordítások esetén is magasabb jövedelmezőség érhető el velük, mint a fajtákkal,
  • a szélesedő Saaten-Union hibridkínálatból napjainkra szinte bármely termőhely és technológiai szint mellé megtalálható az alkalmas  hibrid, a profi repcetermesztők számára éppúgy, mind a kezdőknek,
  • a Saaten-Union hibridek nemesítését több millió hektár hibridtermesztés gyakorlati tapasztalata támogatja,
  • a hibrid magasabb vetőmagára a vetési norma csökkentésével ellensúlyozható, már 100–200 kg/ha többlettermés kompenzálja a magasabb vetőmagárat,
  • kézzelfogható előrelépés tapasztalható a legújabb hibridek olajtartalmának növelésében és a növények állóképességének fokozásában,
  • a Saaten-Union hibridek vetőmagkiszerelése (1,5 millió élő csíra/zsák) biztosítja a termelők számára, hogy mindig pontosan meghatározhatják a kívánt állománysûrûség eléréséhez szükséges  kivetendő magmennyiséget.

Saaten-Union hibridek – legnagyobb árbevétel és termelési biztonság
Magyarországi kínálatunkban már klasszikusnak számít az  ARTUS  valamint a BALDUR. Mindkét hibrid folyamatos területnövekedése igazolta az elmúlt években, hogy a Saaten-Union hibridek egyesítik magukban mindazon  genetikai és agronómiai tulajdonságokat, amelyek a szántóföldön, valós termelési körülmények között, nem csupán kisparcellás kísérletekben biztosítják a legmagasabb árbevétel elérésének lehetőségét. Míg az ARTUS  kiváló növekedési erélyének, robosztusságának, regenerálódó-képességének köszönhetően továbbra is a  „legigénytelenebb” hibrid, kiválóan tolerálva a kedvezőtlen termőhelyi és időjárási körülményeket, addig a BALDUR kimagasló termőképessége mellett a hibridek között egyedülállóan magas olajtartalmával és kiváló télállóságával vívta ki a termelők elismerését. Intenzív és extenzív körülmények között egyaránt otthon érzi magát. A VECTRA, a Saaten-Union első ogura-hibridje, az eddigi hibrideknél alacsonyabb magasságú. Sûrûn berakott elágazásai, jellemzően magas ezerszemtömege erősítik generatív jellegét. 2005-ben az államilag elismert hibridek között 3,87 t/ha eredményével a legnagyobb termést adó hibridünk volt. A jelenlegi hazai hibridszortimentben az egyik legalacsonyabb pergési hajlammal rendelkezik.



Az új generációs hibrideink tavalyi megjelenése igazolta, hogy a Saaten-Union hibridnemesítése folyamatosan biztosítja a mind magasabb árbevételt biztosító biológiai alapok elérhetőségét. Ezek az új hibridek a rendkívül zord és viszontagságos 2002/2003-as időszakban is eredményesen kiállták a télállósági próbát, megfelelve mindvégig a magasabb termőképesség, jobb olajtartalom és állóképesség valamint a stabilan alacsony glükozinolát-tartalom feltételeinek. Teljesítményszintjükre álljon  példaként az elmúlt két év hivatalos fajtakísérletei alapján számított, hektáronkénti árbevétel-kalkuláció, melyben a termésnagyság mellett az olajbonifikáció tétele is szerepel.


 
Az idei év újdonsága a HERKULES hibrid a korai éréscsoportban. A Saaten-Union legújabb ogura-hibridje 2004–2005 eredményei alapján a st. hibridek termésszintjét közel 3%-kal, a versenytárs korai fajták teljesítményét több, mint 15%-kal múlta felül. Olajtartalma átlagos, 44–45% körül mérhető. Extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt ajánlott.

Az ELEKTRA MSL-hibrid a korai éréscsoportban kapott állami minősítést 2004-ben. Kompakt, a jelenlegi hibridek között a legalacsonyabb magasságú állománya, kiemelkedő állóképessége biztosítja a növényvédelmi kezelések hatékony elvégzését, ill. a gyors, problémamentes betakaríthatóságot. 4 t/ha feletti termőképessége átlag feletti olajtartalommal párosul. Sem genetikai, sem agronómiai szempontból nincsen gyenge pontja, nem véletlen, hogy Németországban is a legkedveltebb hibridek közé tartozik.

A TITAN MSL-hibrid bevezetésének első évében Németország második legnagyobb területen termelt hibridjévé vált. Eddigi kísérleti eredményei valamint rendkívül kedvező hazai termesztési tapasztalatai alapján elmondható, hogy az elkövetkezendő időszak egyik meghatározó hibridévé válhat, hiszen rendkívül erőteljes gyökérzete, robosztus felépítése, kimagaslóan jó télállósága elsősorban a közepes vagy gyengébb területekre predesztinálja. A hazai  termesztési viszonyok  között oly sokszor előforduló kései vetés, nem éppen kedvező talajviszonyok, kemény tél, szárazság okozta stresszhelyzetben még a kezdő hibridrepce termelők számára is a legmagasabb szintû termésbiztonságot biztosítja. 



A TENNO középérésû  MSL-hibrid szintén 2004-ben részesült állami elismerésben. Elismerésének évében 4,88 t/ha hozama 12%-kal múlta felül a st. hibridek teljesítményét, olajtartalma 1%-kal magasabb volt az összehasonlító hibridek szintjénél. Kiváló télállósága, egyedülálló fejlődési erélye valamint állóképessége új szintet teremt a termésbiztonság terén. Ezen agronómiai tulajdonságok valódi jelentőségét kiválóan igazolja, hogy az OMMI vizsgálataiban is igazolt egyedülálló állóképesség, ill. magas olajtartalom a valóban szántóföldi körülmények között elvégzett kísérletekben milyen teljesítmény, árbevételszint realizálását teszik lehetővé.

A Saaten-Union hibridrepce nemesítői a repcetermesztés sikerességének hosszú távú fenntarthatósága okán alapvető fontosságúnak tartják, hogy a beltartalmi mutatók terén – különös tekintettel a glükozinolát-tartalom alakulására – folyamatos minőségi javulás jellemezze a nemesítést. Csak így biztosítható, hogy a feldolgozás során keletkező igen nagy mennyiségû repcedara, ill. pogácsa biztonságosan és jövedelmezően legyen értékesíthető. Valamennyi hibridünk biztonsággal – nem csak a reklám szlogenek szintjén – teljesíti a szigorú EU-s előírásokat függetlenül az évjárat, a termőhely, az alkalmazott technológia hatásaitól, etalonként szolgálva a jövő nemesítési célkitûzéseinek.
 
A Saaten-Union hibridnemesítés legújabb vívmányai
Az őszi káposztarepce hibridekben jelentkező heterózis-hatás szinte valamennyi tulajdonság vonatkozásában egyértelmû előnyöket hozott a fajtákkal szemben, különös tekintettel a hozamok és a termésstabilitás javulására. A növények méretében bekövetkezett növekedése ezzel szemben egy nemkívánatos „mellékhatás”-ként jelentkezett. Ezért a hibridnemesítés új feladatai közé tartozik a hozamok további fokozása mellett egy kedvezőbb „szem-szár arány” (Harvest-index) elérése a termésbiztonság további fokozása érdekében.

A francia INRA kutatóintézetben sikerült mutáció során keletkezett ún. Bzh-géneket tartalmazó repcevonalakat szelektálni. Ezek az úgynevezett Bzh-törpeformák fenotípusosan sötétzöld rozetta leveleikről és a mélyen elhelyezkedő tenyészőcsúcsairól ismerhetők fel ősszel. Tavaszi fejlődésükre az elhúzódó szárbaindulás és virágzáskezdet mellett az erőteljes oldalhajtásképződés és a növénymagasság drasztikus csökkenése jellemző. Ez a Bzh-törpetípus a jelenleg használt hagyományos nemesítési alapanyagoktól, különösen az olajtartalom és a betegség-ellenállóság tekintetében jelentősen elmarad.



Nemesítési törekvéseink célja  a  törpe kiindulási anyag tulajdonságainak javítása a csökkent növénymagasság fenntartása mellett annak érdekében, hogy megfelelő anyai vonalként legyen használható az ún. „féltörpe hibridek” létrehozásában. A törpe anyai vonal és egy  hagyományos méretû apai vonal keresztezésével jönnek létre a féltörpe hibridek, amelyeknél a drasztikus magasságcsökkenés mintegy felére mérséklődik.

A féltörpe hibridek az alábbi, a  repcetermesztők számára fontos előnyöket hordozzák magukban:

  • korábbi vetés lehetősége az őszi túlnövekedés veszélye nélkül,
  • a virágzáskori növényvédelmi kezelések egyszerûbben elvégezhetők,
  • a betakarítás költségeinek csökkentése.

Sajnálatosan a köztermesztésben az előnyök mellett hátrányok megjelenésével is számolni kell:

  • gyengébb gyomelnyomó képesség,
  • a korábbi években termelt repce magjából fejlődő árvakelés rendkívül zavaró a féltörpe állományokban,
  • a betegség-fogékonyság, különös tekintettel a phoma, sclerotinia, verticillum és alternaria fertőzésekre, jóval nagyobb, mint a hagyományos hibridekben vagy fajtákban, 
  • a féltörpe hibridek olajtartalma sok esetben még nem éri el a napjainkban elvárható szintet.
    A nemesítési erőfeszítések eredményeként az első MSL-féltörpe hibrid már a hivatalos fajtakísérletekben szerepel.

A 00-minőségû fajták és hibridek mellett a Saaten-Union kiemelt fontossággal kezeli a meghatározott felhasználói igényeknek megfelelő, speciális beltartalmi paraméterekkel rendelkező fajták nemesítését is. Az alacsony glükozinolát-, de magas erukasav-tartalmú fajták köre a közeljövőben bővül az első magas erukasav-tartalmú, MARCANT nevû hibriddel. Ezt a hibridet a vegyipar, jellemzően a mosópor gyártók számára állítják elő zárt termeltetési rendszerben. A legfrissebb innovációt egy magas olajsav- ugyanakkor alacsony linolénsav-tartalmú (HOLLI) fajta képviseli. A SPLENDOR fajtából származó olaj a hagyományos repcéből nyerttel szemben jóval kedvezőbb sütési tulajdonságokkal, magasabb hőstabilitással rendelkezik.  Ezt az olajminőséget világújdonságként sikerült a Saaten-Union repcenemesítésnek létrehoznia.

A cikk szerzője: Blum Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?