Annak eldöntése, hogy szénát, szenázst vagy szilázst készítünk-e, több tényezőtől függ. (pl. a növény fizikai-biológiai állapotától, az időjárástól, a betakarítási-betárolási lehetőségektől, az adott szarvasmarhatelep igényeitől stb.)
Mind a szálas, mind az erjesztett takarmányok elkészítésére kellő gondot kell fordítani, hiszen azok minősége nagyban befolyásolja az állattartó telepek sikerességét.
Sorozatunk következő számaiban megpróbálunk aktuális tanácsokat nyújtani a szálas és erjesztett tömegtakarmányok betakarításával, tárolásával, tartósításával, valamint minőségük javításának lehetőségeivel kapcsolatban.
A következőkben az erjesztett takarmányok védelmének általános ismérveiről, illetve a különböző adalékanyagok tudatos alkalmazásáról szeretnék szólni.
A különféle takarmányok erjesztéssel történő tartósításának széles körû elterjedését a következők indokolták:
- a szárításhoz képest kisebb tápanyag-veszteség,
- rugalmasabb betakarítást tesz lehetővé (kevésbé időjárásfüggő),
- kisebb karotinveszteség,
- jobb gépesíthetőség.
A gyakorlatban a következő erjesztett takarmányokról beszélhetünk: kukorica- és fûszilázs, lucernaszenázs; CCM, nedves egész, darált v. roppantott szemek; nedves répaszelet, sörtörköly, CGF, egyéb melléktermékek stb. A felsorolásból kitûnik, hogy igen sokféle takarmányt lehet e módszerrel tartósítani.
Az erjesztés lényege a következő:
- anaerob körülmények biztosítása,
- megfelelő irányú (tejsavas) erjedés: tejsavbaktériumok elszaporodásának biztosítása, pH lecsökkenése,
- káros folyamatok (túlzott ecetsav-termelődés, vajsavbaktériumok elszaporodása stb.) megelőzése az erjedés folyamán,
- egy bizonyos idő elteltével a teljes mikrobás élet megszûnése,
- később (felbontás után): káros utóerjedési folyamatok, alkoholos erjedés, penész- és élesztőképződés megakadályozása.
Egy adott termény erjeszthetősége – a technológiai feltételek mellett – alapvetően a szárazanyagtól, a pufferkapacitástól, valamint az erjeszthető szénhidrátok mennyiségétől függ. Ezek a jellemzők szabják meg, hogy el tudjuk-e érni a kívánt irányú és intenzitású fermentációt.
Az erjeszthetőséget számszerûsíteni is lehet, amelyre a következő képlet szolgál:
Erjedési koefficiens (EK): sz. a. % + 8 C/PK
ahol „sz. a.” takarmány szárazanyag-tartalma, „C” az erjeszthető szénhidrát mennyiségét, „PK” pedig a pufferkapacitást jelöli.
Ennek alapján megkülönböztetünk könnyen (EK>45), közepesen (EK=35-45), illetve nehezen erjeszthető takarmányokat (EK
A cikk szerzője: Karnóth Joris