2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Új fejőház Elza-majorban

Agro Napló
Az Agárdi Farm Kft. Seregélyes Elza-majori tehenészetében új fejőház kezdi meg működését május végén.
A 2x24 állásos parallel, DeLaval berendezés az 1975-ben átadott régi fejőház „nyugdíjazását” teszi lehetővé.
Az új épületben kapnak helyet a szociális helyiségek, irodák és egyéb kiszolgáló berendezések. A 450 millió forint összértékű beruházás az ÁTK-4 pályázat keretében kerül megvalósításra, 187 millió forint támogatással. A projekt része még egy 144 férőhelyes üsző istálló felújítása is. A beruházás kivitelezője az Agrotechnika Kft.


Pető Tibor állattenyésztési igazgató mutatja be tevékenységüket. A telepen jelenleg 1100 fejős tehenet és szaporulatát gondozzuk, mintegy 2250 db állatot. Az új fejőház elkészültével 100 darabbal tervezzük növelni a fejős létszámot. A genetikát már az elődök megalapozták, jelenleg, a Bos-Genetic Kft. és Holstein Genetika Kft. tenyészanyagát használjuk. Telepre adaptált tenyésztési program keretében választjuk ki a megfelelő bikákat. A választásnál kiemelt figyelmet fordítunk a csülökre, tőgyre és lábra javító hatásra. Szexált spermát az üszőknél használunk az első rakásnál, így a született borjak ivararánya 60:40%. Üszőinket 13 hónapos korban vesszük tenyésztésbe, 400 kg feletti testtömeggel. A szaporodási mutatóinkat folyamatosan javítani szükséges, a 62 napos első termékenyítési idővel, és a 147 nap körüli szervizperiódussal mi sem vagyunk teljesen elégedettek. Tavaly december óta Dr. Volman László szaporodásbiológus állatorvos segítségével próbálunk javítani mutatóinkon. Bevezettük a 30 napos ultrahangos vemhességvizsgálatot és változtattunk szaporodásbiológiai programunkon.


Az előrelátó tenyésztésnek köszönhetően, az elmúlt évek során az állomány marmagassága és testkapacitása jelentősen megnőtt. A negatív következmény, hogy az állatok kinőtték a pihenő bokszokat – ami a következő megoldandó feladat lesz a telepen –, a pozitív hozadéka a megnövekedett takarmány száraz-
anyag-felvétel. Gond nélkül felveszi a nagy tejű csoport a 28-29 kg száraz anyagot, a tehénfogadó a 23-24 kg-ot, az első borjas fogadó a 21-22 kg-ot (1. kép). Természetesen TMR-t etetünk, mindent a takarmánykiosztó kocsiba teszünk (2. kép), a szénákat és szalmákat előzetesen összeaprítjuk. A takarmányozásban két cég vett részt eddig, a laktáció első 30 napjában etetett speciális koncentrátumot az Adexgo Kft. tulajdonosával, Dr. Tóth Tamással fejlesztettük ki, mindig az aktuális takarmányadagokhoz igazítva azt. Bendővédett formában etetjük a metionint, lizint, lenmag kivonatot, kolint, glükózt, niacint és biotint. Nyáron a bendő puffer egy részét is bypass formában adagoltuk. Jelenleg az ellés után 20 liter langyos vízbe kevert drencset is ők szállítják.
Ezt szinte minden állat önként elfogyasztja, nagyon kevés egyednél kell szondát alkalmazni. A premix beszállító a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., a receptúrákat Schlosser István szaktanácsadóval közösen készítettük. Természetesen a takarmányozáshoz szükséges alapanyagokat (hidrogénezett pálmazsír, bypass szója, takarmánycukor, karbamid, puffer, toxinkötő, melegen sajtolt repcepogácsa stb.) tendereztetjük, próbáljuk a legjobb áron beszerezni.

A tavalyi év első felében nem volt egyszerű a takarmányozás, mert minden tömegtakarmányból a szükségesnél kevesebb termett. Ebben a helyzetben a fő cél az egészségi állapot megőrzése, és a jó szaporodásbiológiai státus fenntartása lehetett. A nyári nagy hőség is több mint 14 hétig „gyötörte” állatainkat.
Az épületeink fel vannak szerelve párologtatókkal és ventilátorokkal, egy istállónk hőszigetelt tetővel is rendelkezik, s ez jelent is néhány fokkal alacsonyabb belső hőmérsékletet, de még hatékonyabbnak bizonyult, hogy éjszakára kimehettek a karámokba a fogadó és nagy tejű csoportok (3. kép).
Az étvágy visszaesésekor élő élesztőt és bendővédett glükózt kaptak néhány napig a tehenek, míg helyreállt a szárazanyag-felvétel. Mivel istállóink négy oldalról nyitottak, a téli hideg szelek is megviselik állatainkat.
A fűtésre fordított energia akár 1500 literrel is csökkenti a napi tejhozamunkat. Ezt elkerülendő, folyamatban van az északi oldalra a felhúzható-leereszthető műanyag oldalfal felszerelése.


A takarmánytermesztésben az őszi vetésű szénázsokra próbálunk alapozni – ez évben 200 ha rozs, 50 ha olaszperje – valamint 350 ha lucerna első növedékéből tervezünk erjesztett tömegtakarmányt készíteni. A rozsból olyan fajtákat vetettünk, amelyek jó beltartalmi paramétereket, jó emészthetőséget képesek produkálni (Bonfire és Protektor fajták). Az 500 ha ősgyep időben történő betakarításához ez évben jelentősen megnöveltük a szálas betakarító kapacitásunkat, két komplett Claas „zöld sort” (kaszák, rendkezelők, bálázók és traktorok) béreltünk a Manax Kft.-től. A tavaly beszerzett Krone BigX silózóval (4. kép) így már a szenázsok betakarításánál is jelentős kapacitásnövekedést értünk el, így lerövidíthető egy-egy depó betöltésének ideje (max. 3–5 nap).


2014 év első 4 hónapjában, a sok évi átlagnál 59%-kal kevesebb csapadék hullott a térségben, ezért a tavaszi vetéstervben helyet kap a cukorcirok, ami jó termésre képes száraz viszonyok között, és jelenleg is jó minőségű cirokszilázst kapnak az üszők és szárazonállók. Sokan – főleg növénytermesztők – eretnek ötletnek tartják, hogy Waxy kukoricát (a Syngenta, Madexi fajtáját) fogunk vetni silózásra, s ebből szeretnénk roppantott nedves kukoricát is fóliahurkába betárolni. A fő cél a nagy tejű tehén keményítő ellátásának biztosítása ezzel a növénnyel.  

A telep hármas mentes, IBR és BVD ellen mentesítési program folyik. Az anyagcsere betegségek, ellés körüli problémák nagyon ritkán fordulnak elő a telepen. „Nagyon vigyázunk, hogy ne forduljon elő bendőacidózis és naponta mérjük a tej aflatoxin tartalmát. Szerencsére mindegyiket sikerült eddig elkerülnünk!” – jegyezte meg Pető Tibor. Gyógyszer és vakcina beszállítónk a székesfehérvári székhelyű Alpha-Vet.

Nagy gondot fordítunk a borjú- és üszőnevelésünkre. A jövő megalapozása itt kezdődik! Próbáljuk állatainkat már korán elkezdeni „bendősíteni”, felkészíteni a felnőttkori nagy tömegtakarmány mennyiségek befogadására. Kora tavasztól késő őszig a szárazonálló tehenek és a növendéküszők legelőn vannak (5. kép). Takarmányukban helyet kapnak a hűtőházi melléktermékek, amelyeket frissen vagy fóliahurkában való tárolás után kapnak. A sárgarépát a laktáció eleji tehenek kapják, a csemegekukoricát, zöldborsót, zöldbabot, paszternákot az üszők. A dolgozók csak fitnesz salátának hívják ezeket a melléktermékeket.


Termelésünk jelenleg napi 28 500–29 000 liter napi értékesített tej, 3,8-3,9% tejzsírral és 3,25–3,30% tejfehérjével. Értékesített tejre számítva is 31 liter feletti fejési átlagunk van. Vemhes tehén arányunk 54-55%. Jelenleg napi egy kamion tejet szállítunk külföldre, Olaszországba vagy Horvátországba. Az e felett képződött mennyiséget a spot piacon próbáljuk elhelyezni, ami ma nem kis nehézséget okoz, folyamatosan csökkenő árak mellett. 


Az új fejőház (6. kép) átadását azért is nagyon várjuk, mert a nagy tejű csoportok fejésénél a régi fejőház tejvezeték és hűtőrendszere nem tudja olyan gyorsan elvinni a tejet, mint ahogy azt a teheneink leadják. Ilyenkor meg kell állnunk a fejéssel, s ez megviseli az állatokat.
Az új technológia része lesz az aktivitásmérő, a tej vezetőképességének mérése, s napi szinten tudjuk a tejtermelést nyomon követni egyedenként. Az épületben kap helyet az állatorvosi helység, ahol a műtéteket, kezeléseket lehet elvégezni. Az egész épület kialakításánál a fő cél az volt, hogy mind az itt dolgozó emberek, mind az állatok jól érezzék magukat. Felhúzható oldalfalak (garázskapuk), a padlófűtés, világító tető, magas beltér szolgálja a komfortérzet javítását (7. kép).
A téli fűtésről és a meleg víz ellátásról pellet kazán gondoskodik, a tetőre szerelt napkollektorok a meleg víz előállításba segítenek be. A fejőállásban gumiszőnyeg borítás lesz, ami csökkenti az elcsúszás veszélyét és a teheneknek teszi komfortosabbá a fejőházban töltött időt. Az inszeminálás is az új épületben történik az erre a célra kialakított helyiségben, így nem kell az istállók pihenőterében „zaklatni” az állatokat. A fejés után a hazatérő úton automata lábfürösztő és válogatókapu lesz beszerelve, így leegyszerűsödik az állatok kiemelése társaik közül. Rövidülni fog a fejési idő a gyors kieresztő rendszerrel, így több ideje marad a teheneknek a pihenésre. Az új fejőház beüzemelésével tovább tudjuk javítani a tej minőségét és mennyiségét. Jelenlegi tejtároló kapacitásunk alig másfél napi termelésünket képes befogadni, az új berendezéssel kétnapi tejmennyiséget leszünk képesek gyűjteni. „Már minden dolgozónk izgatottan várja a fejőház átadását, találgatják, hogy milyen lesz benne dolgozni?! Az indulás nagy esemény lesz a telep életében, sok új technológiai megoldással leszünk gazdagabbak. A régi sötét, levegőtlen fejőházból átkerülni az újba, mindenkinek nagy élmény lesz.” – jegyzi meg az állattenyésztési igazgató. Az üsző istálló (8. kép) építésére azért volt szükség, mert növendék állományunk, mintegy 150 darabbal emelkedett 2012 óta. Üszőtelepünk zsúfolt lett, szükség volt a régi tárolóból kialakított korszerű új épületre.


Telepünk az 1970-es években épült, a folyamatos felújítás keretében megoldást kell találnunk a tetők hőszigetelésére, a pihenőbokszok cseréjére, az etető- és felhajtó utak csúszásmentesítésére. Takarmánytároló kapacitásunkat is bővíteni kell, valamint tervezzük a termelődött szerves trágyánk egy részének komposztálását is. Szintén a tervek között szerepel a 2008-ban bezárt felsőcikolai üszőtelep újraindítása, részben újra üszőnevelésre, részben marhahizlalás céljából.


Terveink is mutatják, elkötelezettek vagyunk az állattenyésztés iránt, azon belül a szarvasmarhatartás további fejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pöttinger presents new IMPRESS 3000

Pöttinger presents new IMPRESS 3000

Five years ago, the Austrian agricultural machinery manufacturer Pöttinger successfully launched its IMPRESS round baler, which was developed entirely...

IMPRESS: New with film & film binding

IMPRESS: New with film & film binding

Pöttinger launches a new feature on its IMPRESS round balers in the professional segment to further improve forage quality: The new multi-function bin...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!