Moslékos takarmányozás bevezetése során szerzett tapasztalatok

Agro Napló
Tavaly év elején válaszút elõtt álltam: mindenképpen modernizálnom kellett az etetési rendszert a sertéshizlaló óljaimban. Kértem árajánlatot nedvesített, ún. kombinált önetetõs rendszerre, ahol a takarmányt korongos kihordó juttatja el az önetetõkig, illetve ajánlatot kértem központi konyhás, automatikus moslékos rendszerre is. Habár a kombinált önetetõs rendszer sem volt kimondottan olcsó, a moslékos rendszerek ennél is drágábbak voltak, mégis a moslékos rendszer mellett döntöttem.

Alapvetően az a statisztika befolyásolt legjobban, amelyet Hollandiában negyedévente állítanak össze: szinte a teljes termelői körre kiterjedő statisztikát készítenek, s ennek egyik pontja a fajlagos takarmányhasznosítás összehasonlítása takarmányozási rendszerenként. Konzekvensen (a termelői kör legjobb tíz-tíz százalékát összehasonlítva ugyanúgy, mint az egész átlagát vizsgálva) 0,2–0,3 ponttal alacsonyabb volt ez az érték moslékos etetés alkalmazása mellett, mint a kombinált etetőknél elért takarmányfelhasználás. Rövid kalkuláció után arra a következtetésre jutottam, hogy a kevesebb takarmányfelhasználásból eredő plusz nyereség hamarosan kompenzálni fogja a kezdeti magasabb beruházási költségeket. Az ismeretségi körömben ilyennel rendelkező telepek is megerősítették döntésemet, így aztán belefogtam.



A takarmánykonyhás rendszereken belül is igen nagymértékben szórtak az árajánlatok, s nem lévén tapasztalatom, nem tudtam megítélni az egyes ajánlatok mögött rejlő tényleges tartalmat.



Választásom a Howema cég pipe-jet rendszerû konyhájára esett. E rendszer lényege, hogy minden kietetés után egy un. jet (egy dugó) visszahúzza a csőből annak tartalmát, s így két etetés között a csőben nincs folyadék. Elsősorban takarékossági megfontolásból a napi 10–12-szeri kietetés mellett döntöttem, mert így csak negyed olyan hosszú vályú kellett, mint ami a napi 3–4-szeri kietetésnél szükséges 30 cm állatonként. Ezáltal a nevelőfelületet is csak kisebb mértékben korlátoztam. A központi konyhában a számítógép által vezérelt rendszer automatikusan végrehajtja a takarmányozási mûveleteket, s minden egyes szelephez tartozó takarmányozási paramétert feldolgoz, ill. tárol. Így például alaphelyzetben, a számítógépben tárolt fejlődési görbének megfelelően választja ki a felhasználandó takarmányfázisokat, ami lehetővé teszi, hogy sokkal finomabban, és több fázisban lehet az életkori igényekhez igazítani az aktuális beltartalmakat. Egy adott napon belül is változhat az étvágy, amit a rendszer úgy próbál megoldani, hogy a vályúban elhelyezett szenzor érzékeli azt, hogy milyen gyorsan fogy el a kiadagolt takarmány. A kapott érték függvényében módosítja a következő etetésnél a kiadagolt mennyiséget, ami megakadályozza, hogy a moslék huzamosabb ideig álljon a vályúban.



Ezen elméleti alapokkal felvértezve fogtunk a megvalósításhoz, ami viszonylag gyorsan, nagyobb zökkenők nélkül meg is történt. A kezdeti beüzemeléskor még nem, csak rá másfél hónapra kötöttem be a rendszerbe a savótartályt, amivel a moslékhoz szükséges víz egy részét ki tudtam váltani. A beüzemelés kezdeti időszaka közel sem nevezhető felhőtlennek. Az apróbb beállítási pontatlanságok miatti problémák eltörpültek a következők mellett:

  • Folyamatosan elakadt a rendszer, s az elakadás a rendszeren mindig máshol, kiszámíthatatlanul jelentkezett. A szerelő minden esetben „homokot” talált az elakadás helyén. Kezdetben próbálkoztam gyakorlatiasan megközelíteni a probléma okát, de miután ez nem vezetett eredményre, így módszeresen kezdtem kiszûrni minden szóba jöhető faktort. Így jutottam el az általam addig használt 3%-os premixig: kiderült, hogy ez a megoldás kulcsa. A premixben használt ukrán eredetû MCP tartalmazott olyan nagy mennyiségben nem oldódó ásványi kristályokat, amely megbénította ezt a finom rendszert. A premix azonnali lecserélése azután gyorsan eliminálta ezt a problémát.
  • A beüzemelést követő 4–5 nap után erőteljes hasmenés jelentkezett az állományban, ami miatt felfüggesztettük egy időre a mosléketetést – amíg rá nem találunk a probléma okára. Visszatérve a régi rendszerû szárazdarás etetésre a hasmenés megszûnt, az állapot normalizálódott. Mikor újra beindítottuk a moslékos konyhát, a probléma megismétlődött: újra hasmenés jelentkezett (amit elhullás is követett). Újra visszatértünk a régi rendszerhez, majd ismét próbálkoztunk – hasonló eredménnyel, mint előzőleg. Közben sikerült összeállítani a savóetetéshez szükséges rendszert is, attól remélve a megoldást. Nagy csalódásomra a helyzet semmit sem változott. Végső elkeseredésemben megkerestem azon ismerőseimet, akik rendelkeznek hasonló rendszerrel, s adok is a véleményükre. Mint kiderült, szinte sehol sem volt problémamentes a beüzemelés, csak ez valahogy a feledés homályába veszett az idők folyamán. Ezen vélemények (és a szakirodalom tanulmányozása) alapján derítettem ki, hogy a moslékos etetőrendszernek – a csőhálózatot is beleértve – ugyanolyan flórája van, mint a sertés bélcsatornájának, s legalább annyira kényes az optimális egyensúlyra, mint az élő társa. Az én esetemben a rendszer rögtön a legelején elfertőződött különféle gombákkal, – főleg erjesztő fajokkal – amelyek aztán gyorsan túlszaporodtak a vezetékhálózatban és a tartályokban is. Alapvetően ez okozta sertéseim durva emésztőszervi problémáit, amit az is bizonyít, hogy amióta a speciálisan a hasznos mikroflóra kialakítására és fenntartására kifejlesztett adalékot (szerves savak és gombaellenes szerek elegye) használom, megszûntek az emésztőszervi problémák az állományban. Azóta azt is megtudtam, hogy a savóetetésnek is külön tudománya van: úgy érdemes a savót etetni, ha benne gátolni tudjuk a gombák elszaporodását (tízszer gyorsabban szaporodnak, mint a jótékony lactobacillusok, és „felzabálják” a savó hasznos beltartalmát), ugyanakkor serkentjük a lacobacillus flórát (ezek dolgozzák fel a savó laktóz tartalmát, elkerülve így a laktóz okozta hasmenést).
  • Túljutva a kezdeti nehézségen és egy szoftverfrissítésen, úgy érzem, a rendszer kezd beállni – habár ez a megállapítás még kicsit korainak tûnhet. Mindenesetre már most érzem az előnyeit, amit a szakirodalom az alábbiakban fogalmaz meg.



    Előnyök:

      • teljesen automatikus, kontrollált, programozható,
      • olcsó melléktermékek felhasználására ad lehetőséget,
      • stabilabb bélflóra, kevesebb szalmonella – állományszinten, s ez kevesebb gyógyszerfelhasználást is eredményez,
      • precízebben lehet a takarmányozási programot a sertések igényeihez igazítani,
      • kevesebb a porterhelés az istállókban,
    • kisebb takarmánykeverési költség, mivel a darákat közvetlen a keverőtartályba lehet adagolni, s csak egy koncentrátumot kell előkeverni (habár nyugaton már a premixet is folyékony állapotban adagolják).

    Ezzel szemben felmerül néhány hátrány is – szintén irodalmi hivatkozás.



    Hátrányok:

      • magasabb bekerülési költség,
      • kisebb napi súlygyarapodás (ezt eddig nem érzékeltem),
      • több hígtrágya képződik,
      • élen magasabb a páratartalom az istállóban,
    • magasabb energiafelhasználás (ez nem egyértelmû velejárója).

    Én úgy értékelem, hogy a kezdeti nehézségek ellenére is megérte belefogni a moslékos etetésbe, nem figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy egy moslékos rendszer korrekt kiszolgálást igényel (pl. premix, fagymentes helység, folyamatos energiaellátás, szerviz stb.)

    A cikk szerzője: Dr. Makay Gábor

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Lezárult a 2020-as kárenyhítési év

    Lezárult a 2020-as kárenyhítési év

    A kárenyhítési rendszer Magyarország komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerében kétségkívül fontos szerepet tölt be. Az idei évben több „reko...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?