Útmutató a permetezõ berendezések tisztításához

Agro Napló
Miért van szükség a permetezõ gépek tökéletes tisztítására? A helyesen végrehajtott permetezés a permetezõ gép és tartály alapos mosásával kezdõdik. A megfelelõen elvégzett mosás a permetezés elõtt és után szükséges feltétel a jó minõségû védekezési munkákhoz.

A permetlé tartály és a permetező gép egész szivattyú rendszerének tökéletes mosása különösen fontos a kis dózisú növényvédő szereknél (pl. szulfonil ureák ), illetve ha egyik kultúráról „megyünk” át egy másikra, ahol az előzőekben használt készítmény fitotoxikus lehet (pl. imidazolin típusú gyomirtók, hormonok, és egyéb veszélyes növényvédő szerek stb.)



Ha a permetező gép szemmel láthatóan teljesen ki lett ürítve, akkor is maradhat szermaradék a rendszer különböző részein, veszélyeztetve ezzel a következő kultúrát vagy éppen a gépet átvizsgáló embereket.

Minden nem megfelelően elvégzett tisztításból adodó kár a permetezést elvégző, illetve irányító felelőssége!

A gépek előkészítése

A jó tisztítási gyakorlat a növényvédő szer permetezés előtt kezdődik. Néhány termék címkéjén pedig egyenesen felhívják a figyelmet a megfelelő permetező gép mosásra a munka megkezdése előtt.



A nem megfelelően előkészített, illetve tisztított – rozsdás fém alkatrészek – kijuttató berendezéssel megkezdett munka növényvédő szer lerakódást, dugulást okozhat, melyek eltávolítása igen körülményes. Ugyanakkor ezek a lerakódások a permetezés ideje alatt „kiszakadhatnak” károsodást okozva az érzékeny növényeken.



Ha a permetező gép azonos készítményt, tankkeveréket juttat ki több napon, esetleg héten kerresztül, minden nap végén engedjük le a tartályt és öblítsük át a rendszert tiszta vízzel. Ha lehetséges hagyjunk a tartály alján vizet az éjszaka folyamán. Ezzel megakadályozhatjuk a növényvédő szer maradék beszáradását, bekeményedését, amit aztán nehezebben lehet eltávolítani, mint ha nem száradt volna be.

A tisztítás mûvelete

A kijuttató berendezés tisztítását a munka végeztével mielőbb el kell végezni. A késlekedés – akár csak egy éjszakán keresztül – a növényvédő szer maradékok lerakódásához, beszáradásához vezethet.



Mindig kövessük a növényvédő szer címkéjén található utasításokat. Tankkeverék alkalmazásakor a címkéken található legszigorúbb előírást kövessük.

Egy lehetséges tisztítási eljárás:

  • Ürítsük ki a tartályt és a vezetékeket annyira, amennyire lehetséges még az előzőleg permetezett területen. Teljesen öblítsük ki a tartályt, vezetékeket és a szórófejeket tiszta vízzel. Oldjunk fel és távolítsunk el minden látható maradékot. Ne felejtsük el a különböző alkatrészek öblítését sem (tartályt záró fedél, tartály belső-felső része, terelő lapok stb.).
  • Töltsük fel a tartályt a befogadó képességének 10–20%-áig tiszta vízzel. Lassan, a keverő berendezés mûködése mellett adjuk hozzá AGROCLEAN tisztító szert (100 g AGROCLEAN/100 liter víz). Öblítsük át a vezetékeket és a szórófejeket, majd a szórófejekhez vezető vezeték szelepeinek elzárásával mûködtessük a belső keverő rendszert 10–15 percig. Ha a berendezés nagyon szennyezett, vagy a tél végi gépelőkészítést végezzük ez a mûvelet 30 percig tartson.

     Ismét öblítsük át a vezetékeket és a szórófejeket, majd teljesen engedjük ki a mosólevet. A növényvédő szer maradékot tartalmazó folyadékot visszapermetezhetjük az előzőleg kezelt kultúrára (csak AGROCLEAN használata esetén!!) elkerülve ezzel a felszíni vizek szennyezését.
  • Vegyük ki a szûrőket, fúvókákat, terelő lapokat és külön is tisztítsuk meg őket AGROCLEAN-es oldatban. Minden, a növényvédő szerrel kapcsolatba került alkatrészt tisztítsunk meg. Tisztítsuk meg a permetező berendezést kívülről is AGROCLEAN-es oldattal.
  • Szereljük vissza az alkatrészeket és ismételjük meg a 2. lépést.
  • Töltsünk a tartályba tiszta vizet és öblítsük át a rendszert.

    A megfelelő idejû mosás szükséges a szennyeződések és szermaradékok tökéletes eltávolításához. A mosás után a gépkezelőnek ellenőriznie kell az esetleges szermaradékok jelenlétét a tartályban. Néhány növényvédő szer maradékának eltávolítása különösen nehéz. A nem rozsdamentes acéltartályok, mint például polietilén vagy üvegszálból készültek, nagy mennyiségû szermaradékot tarthatnak vissza. Az alacsony dózisú növényvédő szereket (pl. szulfonil ureák) teljesen el kell távolítani a tartályból az esetleges károsodások elkerülése érdekében! A növényvédő szer vagy mûtrágya maradékok jelenlétét tesztelhetjük az alábbi módok egyikének segítségével.

    Soha ne tisztítsuk a berendezéseket zárt térben! Mosás közben viseljük az adott növényvédő szer(ek)nél előírt védőfelszereléseket.
  • Néhány fitotoxikusságot kiváltható tisztítási probléma:

  • A kijuttató berendezés nem volt tökéletesen kitisztítva a növényvédő szer bekeverése előtt, vagy a berendezés rossz állapotban van (rozsdás, sérült  stb.).
  • Tankkeverék esetén nem megfelelően kevertük a készítményeket (tankkeverék készítése előtt mindig végezzünk keverési próbát).
  • Nem megfelelően lett elvégezve a tisztítás, illetve nem minden növényvédő sY
  • AGROCLEAN®

    Az AGROCLEAN egy különleges, a permetező berendezések tisztítására kifejlesztett készítmény. Az AGROCLEAN alkalmas egyéb gépek és istállók nagynyomású gépekkel történő tisztítására is.



    Főbb tulajdonságai:

      • Aktívan antikorrozív!
      • Nem toxikus a növényekre és az állatokra!
      • Nem károsítja a festéket, lakkozást.
      • Könnyen oldódó granulátum forma.
      • Tartós, nem romlékony.
      • Kis dózis elegendő.
      • Alacsony habzású.
      • Nem korrodálja a kijuttató berendezéseket.
    • Biztonságos a felhasználókra.

    Az AGROCLEAN egy vékony filmmel vonja be a berendezések felületét, így tél eleji leállásoknál történő mosás esetén óvja a fém részeket a korróziótól.

    Magyarországon forgalmazza:



    Arysta LifeScience Magyarország Kft. (tel.: 06/1-335-2100)

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A higiénia iránti igény kialakítása

    A higiénia iránti igény kialakítása

    A rendszerváltás idején, 20-21 éve új színfoltként alakultak az első olyan vállalkozások, melyek új típusú fertőtlenítőszereket, takarítási-fertőtlení...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!