2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Környezet-orientált talajmûvelés VERTIKUM-gépekkel

Agro Napló
A VERTIKUM KFT. az a cég, mely a hazai gyártó-forgalmazó cégek közül a növénytermelés gépesítésének teljes palettáját kínálja a termelõknek.

A gyártó főirányzata a talajvédő és környezetkimélő talajmûvelési technológiák hazai bevezetése a termelők részére.



A termékkínálat vezető helyén az ásóboronák állnak. Jellemzőjük, hogy a mûvelőelemek Rabewerk-licenc alapján készülnek erősebb váz- és törőhenger szerkezettel. Legfontosabb mûszaki jellegzetessége, hogy a kések gyorsan cserélhetőek, fő előnyei a rugóztatott tengelyû változatokban, valamint a növelt csapágyvédelem mellett a lezáró egységekben keresendők. Az egy-, illetve kétsoros rögtörő hengerek hatékony felszínlezárással együtt biztosítják a kellően szükséges tömör magágyalapot és a vetési mélységig terjedő, jó elosztású rögfunkciót. Szántáselmunkálásra, vegyszerbedolgozásra, tarlóhántásra és magágykészítésre is egyaránt kiválóan alkalmasak.



A Vertikum Kft. rendelkezik a legszélesebb kombinált nehézkultivátor-termékskálával a hazai gyártók közül. A gépcsaládok egyik legnépszerûbbike az FNR, mely sokoldalúan alkalmazható forgóelemekkel van felszerelve. Ezek rendkívül üzembiztosak, és forgási síkjuk ún. térállítási lehetőséggel rendelkezik. Ezáltal bármilyen kultivátorkapa-típus után igen jó egyengető és porhanyító hatás állítható be.



A VRT gépcsalád legújabb változatának mûszaki előnye, a torziós (rúgós) kapákkal történő szereltség, amely energiatakarékos megoldás. Az egyedi profilú szárakra szerelt szárnyas kapák vésőorra állítható. Azonkívül 3 sorban elhelyezkedő, különböző konstrukciójú kapák a nagyobb szármaradványok esetén sem tömödhetnek el. A jó felszínzárásról rugóztatott simítólap és számos hengervariáció gondoskodik.



Az UTK tarlóhántó kultivátorok kompakt építésûek és 2,2–5,2 m munkaszélességben választhatók. A szárnyas kapák mögött takaró tárcsa párok, majd egysoros masszív hengerborona-egység található.

Az AVK ültetvény-, és az ANK szántóföldi nehézkultivátorok hasonló szerkezeti felépítéssel és szerszámkialakítással készülnek. Kiemelkedő előnyük a teljes keresztmetszetben hatékony gyomírtó hatás, valamint a szerves maradványok jó hatásfokú bedolgozása.



Igen hatékony és talajkímélő technológiák közé soroljuk a rotációs VRM, KRM magágykészítő gépeket, amelyek kiemelkedő előnye, hogy szármaradvánnyal, szerves és szervetlen anyagokkal borított felszínû, ill. nedvesebb területeken is üzembiztos munkavégzésre képesek.



Az Újdonságok élére kívánkozik az európai trendet követő ún. „DISC” rendszerû rövid tárcsás boronák, amelyet a Vertikum idehaza egyedüliként gyárt. Előnye a rövid szerkezeti felépítése, jó keverő hatású egyedi felfüggesztésû tárcsaelrendezése, az osztott csöves törőhenger vagy CROSSKIL és léces rögtörőhengerpár alkalmazása, annak jól szabályozható terhelhetősége.



Újdonságot jelent még a VHL típusjelölésû középmélylazító-család, amely hajlított késekkel van felszerelve. A jobbos-balos kések két sorban helyezkednek el, s ezek mögött gazdálkodói igény szerint ásó-boronás útóelmunkálók vagy különböző törőhengerek is találhatók. A forgatás nélküli alapmûveléshez javasolt új eszközök lazító hatása figyelemre méltó, s az egymenetes felszínlezárás, porhanyítás is megfelel az agrotechnikai elvárásoknak.



A VERTIKUM-technológia ma már nem csak fogalom, hanem kézzel fogható valóság is!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!