Megfelelő takarmányhoz megfelelő technológiát

Agro Napló
A tömegtakarmány-készítés során fennáll a lehetőség, hogy hibázik a gazda. Kulcs az odafigyelés, a munkaműveletek ellenőrzése és a megfelelő technológiai háttér felállítása a kedvező minőség és a költséghatékony hozam érdekében. A harmadik alkalommal megrendezett Krone Show e pontokra kívánt rámutatni. Az Agro Napló a kaposvári állomáson látottakat mutatja be.

Sűrű hét állt a kecskeméti székhelyű Valkon Kft. és a Krone szálastakarmány-betakarítógépgyártó cég mögött: május második hetében négy helyszínre (Hódmezővásárhely, Hortobágy, Noszlop, Kaposvár) invitálták partnereiket. Általánosan elmondható, hogy az esemény délelőtti szakaszában az érdeklődő gazdák megismerhették a Krone gyár történelmét, valamint jelenlegi helyzetét a pótkocsigyártás és a mezőgazdasági gépek tekintetében, továbbá a Valkon Kft. termékkínálatát. Érdekes előadás hangzott el ugyanakkor az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. képviselőjétől, aki a műszaki technológia hatása és a lucernaszilázs minősége közti összefüggésekre mutatott rá.

A szakmai konzultációt követően egy közeli lucernatáblán kezdetét vette a gyakorlati bemutató. A korszerű Krone gépeket minden esetben a Valkon Kft. kizárólagos forgalmazásában álló Valtra traktorok üzemeltették.

A kaszakínálatból

A jó takarmány-előállítás egyik alappillére a termény megfelelő lekaszálása, amelyhez számos megoldást ajánl a hazai kereskedő. Ezek közül kiemelt szerephez jutott a Krone EasyCut tárcsás rendszerű, hátsó függesztésű kaszája. A 3,16 méter szélességű munkaeszközt acél verőujjas szársértővel szerelték. A gerendely teljesen zárt és karbantartásmentes. Üzemeltetéskor csak az olajszintet kell ellenőrizni.  A kaszatesten kettős felfüggesztést, ún. DouGrip intelligens függesztő rendszert alkalmaznak. Segítségével teljes munkaszélességben egyenletes a talajnyomás, jó oldaltartást és stabilitást kap. A páronként szembeforduló kaszatárcsák egyenletes anyagáramot biztosítanak. Idegen test esetén a SafeCut kaszatárcsa-biztosítás gondoskodik a kár minimalizálásáról.

A nagy területteljesítmény elérésének kérdésére a Krone az újonnan fejlesztett EasyCut kaszakombinációval válaszolt. A hármas rendszer igazi szenzációnak számított, mivel hivatalos bemutatójára a show-t követő héten került csak sor (A kaszakombinációról és sok egyéb Krone újdonságról az Agro Napló júliusi számában olvashatnak. – szerk.). Hasonlóan elődjéhez, az F 320 CR típusú frontkaszát is SmartCut kaszagerendellyel szerelték, ugyanakkor a tárcsák osztása itt már nem egyenletes, egyes tárcsák egymáshoz közeli elhelyezést kaptak, így szélsőséges körülmények között optimálisan üzemeltethetők. A szársértésről poliuretán gumihenger gondoskodik. A jobb talajkövetés érdekében a kasza tehermentesítését spirálrugós megoldással oldotta meg a gyártó, ami egy hidraulikus munkahengerrel a fülkéből szabályozható.

 

EasyCut kaszakombináció lucernában

A hátsó kaszák sokban megegyeznek a traktor orrára szerelttel, úgymint a SmartCut gerendely vagy a kaszapengék gyors cseréjének lehetősége.  A lekaszált termény egy gyűjtőszalagra kerül, ami gondoskodik a takarmány középre hordásáról. A hidraulikus meghajtású szalagokat külön olajtartállyal és hűtőrendszerrel szerelik.

A KW rendterítő

Rendterítők közül megemlítendő a KWT család, mivel mérete ellenére nincs nagy teljesítményigénye. A felvonuló 7,8 méter széles gép vázszerkezete erős, az alulra elhelyezett rotorokra a hosszú élettartam jellemző. A karokra helyezett rugós fogak ferdén állnak és méretüket tekintve a külső fog hosszabb a belsőhöz képeset. Ezzel biztosítja a Krone a párhuzamos talajelérést üzemeltetés közben.  A 6 rotoros gép meghajtásáról az ujjas kialakítású OctoLink gondoskodik. Segítségével biztosított a maximális erőátvitel egy meghatározott szögállásig.

Az újdonság erejével

A rendképzők közül a Swadro család mutatta meg munkáját, kiemelendő ezek közül a szintén első alkalommal megjelenő 8,8 m munkaszélességű TC 880-as típus. A rotorok meghajtásáról a V alakban elhelyezett kardánpár gondoskodik. Az új fejlesztésű, kétrotoros gép vezérlőpályája meredek, aminek következménye a trapézformájú rend. A sodró tömegét csökkentették, mivel a karokat tartó csapágyházak alumíniumból készülnek. Járószerkezete széles, a kerekeket a rotor rugós fogaihoz mérten a legközelebb helyezték el azokhoz a tökéletes talajkövetés érdekében. A járószerkezet opcionálisan kiegészíthető egy tandem tengely felszerelésével. A kényszerkormányzású hátsó hídon található gumiabroncsok széles profilúak, gondoskodva a nyugodt és egyenletes haladásról. Szállítási magassága 4 m alatti, de ez a felhajtható karokkal tovább csökkenthető.

 

Gazdaszemmel

Kör- és szögletes bálázó a kínálatban

A kevesebb néha több! – szoktuk mondani. Ez érvényes a Krone Fortima 1250 MC körbálázójára is, hiszen előnye felépítésének egyszerűségében mutatkozik meg. A fixkamrás körbálázó rendfelszedője 2 m széles, EasyFlow rendszerű. Jellemzője a kopásállóság, a nagy teljesítmény és az, hogy vezérlőpályával nem rendelkezik. A rendfelszedőből az anyag a változtatható késszámú 17 késes szeletelőrotorhoz jut. Eltömődés esetén egy kulcs segítségével visszaforgatható, de opcióként hidraulikus megoldás is rendelhető. A továbbított anyag bejut a rúdláncelevátoros bálakamrába, ahol megkezdődik a bálaképzés maximum 1,25 m bálaátmérőig. A kamraajtó hidraulikusan nyitható, azonban a reteszelés mechanikus.

A bálázók között ugyanakkor munka közben látható volt egy Comprima V150 XC vario kamrás (változó kamra) körbálázó is. Segítségével 90 és 150 cm közötti bálák gond nélkül képezhetők.

A nagy tömörségű, a hagyományoshoz képest akár 25%-kal tömörebb bálaképzéssel bíró BigPack 1290 HDP típusú nagybálázó
dolgozott a nagykockabála-készítők közül. A gyártó immár 20 éves múlttal és tapasztalattal rendelkezik gyártásuk terén.


Rúdláncos bálakamra

Munka közben egy nagyméretű lendkerék dolgozik a gép elején, hogy annak járása a lehető legstabilabb legyen. 2014-tól egy ún.
ActivePickup továbbító görgő kerül felszerelésre a 2,35 m széles EasyFlow rendfelszedő elé, amivel egy gyorsabb és egyenletes anyagáram biztosítható.

Big X erejével

Mondhatni nagy múltra tekint vissza a Krone önjáró silózók gyártása, hiszen már az 1990-es évek vége óta készülnek ilyen motoros gépek a német vállalat gyártósorain. Kaposváron egy Big X 600 típusú, 570 kW teljesítményű (775 Le) silózó dolgozott egy EasyCut rendfelszedő adapterrel. Azonban a hazai kereskedő szavaiból érződött, hogy a lucerna betakarítás mellett a silókukorica betakarításban is kiválóan megmutatja előnyét.
A Big X családra jellemző, hogy különböző dobokkal érhető el, hogy biztosítsák a kívánt szecskahosszt. A jelenlegi 28 késes dob mellett a 28,40 és 48 késszámmal bíró dobok egyaránt rendelkezésre állnak – igaz ezek közül az utolsó kettőnek a biogáztermelő országok látják leginkább előnyét.


 A Big X mint rendfelszedő

Képek: www.facbook.com/agronaplomagazin

Videó: www.youtube.com/agronaplo

  

A műszaki technológia hatása
a lucernaszilázs minőségére


Hamarosan jelentős gazdasági átszerveződés tapasztalható Európában, ami érinteni fogja a hazai tejágazatot is, így koncentrálni kell arra, hogy hogyan lehet kevesebb takarmányozási költséggel előállítani a ma megtermelt tejmennyiséget. – hívta fel a gazdák figyelmét
Dr. Orosz Szilvia, az ÁT Kft. takarmányozási igazgatója a III. Krone Show konzultációján. Az ÁT Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumába beérkező nagyszámú minta alapján az előadó megállapította, hogy a hazai tömegtakarmányaink (a különböző szilázsok és szénafélék) jelenleg nem érik el azt a minőséget, melyre potenciálisan lehetőség lenne: például nagyobb a rosttartalom és ezért gyengébb az emészthetőség a lucernaszilázsokban, mint az ideális állapot.
A korszerű műszaki technológia helyes alkalmazásával ez javítható. Kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiai oldalra és a helyes üzemeltetésre, különösen a lucerna betakarításakor (érzékeny a levélpergésre). Ahogy az előadó fogalmazott, műszaki oldalról a gazdák általában rendelkeznek a megfelelő gépparkkal, de azt nem mindig működtetik megfelelően. A korszerű műszaki technológia segítségével költséghatékonyabb betakarításra és kedvezőbb táplálóanyag-tartalmú szilázsok, szénák előállítására is képesek lennének – a veszteség (a levélpergés) csökkentése által.

Dr. Orosz Szilvia előadása megtekinthető a Valkon Kft. honlapján vagy meghallgatható az alábbi linken:

www.agronaplo.hu/szemfules/iii-krone-show-a-muszaki-technologia-hatasa-a-lucernaszilazs-minosegere/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!