Bevált a bábolnai takarmány!

Agro Napló
Fülesd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található település. A község apraját-nagyját beleszámolva 486 fõ a lakosainak száma, és mindössze 10%-a rendelkezik munkahellyel.

Nehéz a megélhetés, és ezért aki teheti, fáradtságot, erőt nem kímélve valamilyen plusztevékenységbe kezd. Így volt ezzel Barát István is, aki 10 éve kezdett baromfival foglalkozni. Kezdetben ez a húshibridek hizlalását jelentette.
– Havonta 300 db felnevelése még könnyebb dolog is volt, de az értékesítés már annál nehezebb. Váltani kellett, ekkor született meg az ötlet, az előneveléssel kell foglalkozni. A helyiség adott volt, a berendezés kezdetleges és mélyalmos tartás mellett érkezett meg az első Tetra-H és az F1-es állomány, ami jobb húsformát mutatott. A naposbaromfi fogadás 36–40 °C hőmérsékletet igényelt a csibe szintjén, 2-3 nap után 2 °C-kal lehetett csökkenteni. Itató kupás itató volt, reggel-este kimosva és feltöltve, alomanyag szalma.
Ez nehézkesnek bizonyult és nem is volt olyan hatékony. 6 év után váltás, fejlesztés következett be, a piac is folyamatosan változik, és ezt követni kell!
A Master kettőshasznú fajtával kezdtünk foglalkozni. Jó volt, intenzíven nőtt. A falusi asszonyok a jércéket meghagyták továbbtartásra, a kakasokat levágták. A piac egyre inkább a piros fajták irányába mozdult el, ezért újra csak a piac után kellett mennünk.
Így a mai napig is Shaver, Master és egy kis Hybrot nevelünk elő. A tava-
lyi évben próbálkoztunk a Shaver-Q (kopasznyakú) változatával is. A hátránya, hogy lassan nő, de falusi viszonyok közt könnyen eladható. A fajtaváltással takarmányt is kellett váltanunk, mivel igényesebb fajt, illetve 4 hétre tollas, piacos csibét kell, hogy előállítsunk. Így több takarmánygyártó tápjait próbáltuk ki, de nálunk a legbeváltabb a Bábolnai termékcsalád. Biztos a kiszolgálás, megbízható a minőség, és többszöri számolásnál is az ár–értékarány itt alakul a legkedvezőbben. Mi csak indító tápot etetünk és nem az Extra sorral neveljük a csibéinket. Az Alföldi indító tápot is dercésen adjuk a csibéink elé. 4 hetes korukra a Shaver 40–50 dkg, a Master 50–75 dkg, a Hybro 80–85 dkg. Átlagosan turnusonként 3000–4000 db-ot nevelünk elő. Tavaly összesen 21 000 db-ot  neveltünk, az idén 17 000-18 000 db lesz az a csibe, ami nálunk előnevelődik. A technológián is korszerûsítettünk, mesterséges szellőztetés, világítás és ketrecrendszer váltotta fel a régi hagyományost. Új vakcinázási programunk van. Kamillára fogadjuk a napos csibéket.

  • 1–4 napos koráig Bay-Cot
  • 1 hetes kor vitaminozás
  • 14 napos kor Gumbóró elleni itatás
  • 15 napos kor vitamin
  • 16 napos kor amiszelén
  • 21 napos kor pestis elleni itatás
  • 22 napos kor vitamin


Ez elég soknak hangzik, de sajnos ezt az árba bele kellett építenünk, de így tudunk felelősséget vállalni. Állandó vevőink vannak, szépek, egészségesek a csibéink. Panaszt, reklamációt sosem kapunk. Húsvét után kész van az első turnusunk, és ezt követően 2 hetes forgások jellemzőek. Első héten nagyobb figyelmet igényel a csibe. Éjszaka is 2 óránként fel kell kelni hozzá. Át kell őket nézni, tüzet kell rakni. A tápfogyasztásról annyit tudok mondani: egyöntetû, nem pocsékol, nincs kiverve az etetőből, szépen fejlődik az állat. Az elhullásukra nincs panasz. Volt olyan turnusunk, hogy 3500 db-ból 8 db hullott el, de átlagosan 1,2–1,4%-kal számolunk.

– Mit vár a jövőtől?
– A falusi emberek mentalitása, szokása változik, de sajnos a pénztelenség is jellemző. A 2004-es évben gyenge volt a felvevőpiac. Rossz volt az időjárás, drága volt a takarmány. A vágócsirke ára viszont kedvező volt és ezt részesítették előnyben, ha íze kívánnivalót is hagyott maga után. Én saját tapasztalatból mondhatom, mindig nevelek saját részre a családnak vágócsirkét. Bábolnás táppal etetve és szabadtartás mellett a csirkének nincs tápos íze, igazán élvezhető, finom a húsa. Az idei év jobban indul, az első turnusból már csak 400 db van eladó. Sok a termény a falusi portáknál és ezt inkább feletetik. Beruházáson nem gondolkodunk, mivel nagyobb felvevőkészség nincs. Éppen elég ezt eladnunk.

– Részt vesz a most indult „Vágjon egészségére!” akciónkban?
– Természetesen szorgosan küldjük be a bábolnai érméket a zsákokból. Remélem, nekünk is jut egy bábolnai kerékpár, bár a 4 fős utat sem utasítanánk vissza!

Barát Úr, köszönjük, hogy elmondta tapasztalatait, további jó munkát kívánunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!