A rendszerváltással egyre nagyobb kihívások elé áll a mezőgazdaság és a termelő. A piaci igények folyamatosan nőnek, a „multik” reklámáron hirdetik termékeiket, leszorítva ezzel a piaci árakat. Ugyanakkor az ismétlődő élelmiszerbotrányok elbizonytalanítják a vásárlókat. Ezen hatások egyre inkább kiélezik a piaci versenyt. Nincs ez másként a gyümölcstermesztésben sem. A problémák megoldása csak a hatékonyság és a minőség növelése lehet. Ezért vállaltuk az ISO 9002, HACCP és EUREPGAP nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek kiépítését. Feladatunk a fajtákban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása, a termesztés technológiai elemek és ökológiai adottságok gazdaságos összehangolása.
Egy ilyen fokozott versenyhelyzetben minden technológiai lépés nagy jelentőséggel bír.
A minőséget meghatározó technológiai elemek közül az egyik legfontosabb a tápanyag-utánpótlás, ill. a lombtrágyázás. Az almatermesztésben a lombtrágyázás különösen fontos lépés, ugyanis környezetbarát módon minimális tápanyag célirányos kijuttatásával a mezo- és mikroelemekre visszavezethető hiánybetegségek kialakulása megelőzhető. Az íz-, aromaanyagok markánsabbá válnak, javul a gyümölcsök beltartalma, nő a vitamintartalmuk, jobb a színeződés és a tápanyag-ellátottság.
A tápanyagproblémák megoldására és a minőség javítására használjuk a DAMISOL levél- és talajtrágyákat. Az alaptrágyázást a Damisol Kft. lassanható szuszpenziós N–P–K mûtrágyáival végezzük. Ezekben a folyékony mûtrágyákban lassan ható és nem lekötődő, elásványosodó módon található a nitrogén, a foszfor és a kálium. A folyékony forma könnyebb és pontosabb kijuttatást biztosít, mint a szilárd mûtrágyák adta lehetőség.
Almatermesztési technológiánk szerves része a rendszeres kalcium-utánpótlás, ami elengedhetetlen a savanyú talajokra telepített, nagy teljesítményû M-9 alany esetében. A kontinentális hatás miatt ennél az alanynál nyári aszályban, magas talajhőmérséklet esetén előfordulnak tápanyagfelvételi problémák a rendszeres öntözés ellenére is. A kalciumfeltöltés hatására nő a gyümölcs húskeménysége, segít elkerülni a húsbarnulást, és alapvetően meghatározza a tárolhatóságot és a minőséget. Használata az intenzív hajtásnövekedés kezdetétől egészen a betakarításig tart. Fontos a rendszeres, egyenletes utánpótlása.
A megfelelő bórellátottság segíti a virágok megtermékenyülését, nagymértékben hozzájárul a sejtfal erősítéséhez, a színeződéshez, befolyásolja a növekedést, javítja a húskeménységet, ill. a tárolhatóságot. Kötődés fokozására a bórt először pirosbimbós állapotban használjuk DAMISOL Bór Extra vagy BB Gyümölcs formában.
Vegetációs időszakban a termőrügy-differenciálódás elősegítésére használjuk a Damisol BB Gabona készítményt.
Az előforduló jelentősebb tápanyagproblémák megoldását segíti a komplex összetételû lombtrágyák használata, úgymint: a Kondi és a Zöldség-Gyümölcs.
Kritikus helyzetekben fagysérülés enyhítésére eredményesen használtuk a MAGNUS-t.
A fentieken kívül még több, egy-egy mikroelemet tartalmazó Damisol levéltrágyát is használunk, de azokat mindig a vizsgálatok és a szaktanács alapján.
A megtermett kiváló minőségû almát a HAVITA TÉSZ-en keresztül értékesítjük. Jelenleg is Nyugat-Európába történik a kiszállítás.
A cikk szerzője: Lőrinczy Gábor