„Axiál, több ezer gép tapasztalatával”

Agro Napló
Negyedik alkalommal tartott a Gerébi Kúriában éves tájékoztatót és beszámolót az Axiál Kft. A magyar mezõgazdasági géppiac elmúlt évérõl és az Axiál ebben betöltött szerepérõl, céljairól szólt a lajosmizsei összejövetel.

Az elmúlt év a mezőgéppiaci beruházásokat tekintve nehéz év volt. A KSH adatai alapján elmondható, hogy míg az össz magyarországi mezőgazdasági beruházás 2003-ban 227 milliárd volt, ezzel szemben 117 milliárdra csökkent tavaly. 2003-ban 115 milliárdnyi mezőgazdasági gép került a magyar vállalkozásokhoz, 2004-ben ez az összeg csupán 49 milliárd forint volt. A nyugati traktorok eladását tekintve is hasonló a helyzet. Míg 2003-ban 2393 darabot értékesítettek, addig tavaly mindössze 790 darab nyugati gyártmányú vontató került a gazdálkodókhoz. Tehát minden 6500 hektár szántóföldhöz 1 darabot vettek.



Változó ez a kép a nyugat-európai országokban. Franciaországban 40 000 traktort értékesítettek tavaly, Ausztriában, annak ellenére, hogy ott jóval kisebb a szántóföld területe, 6000 darabot, azaz a nálunk eladott mennyiségnek hét-nyolcszorosát vették meg a gazdák.



A kombájnpiac is hasonlóan mûködött az elmúlt évben itthon. 2003-ban 710 db került a magyar piacra, 2004-ben az értékesítés 183 db-ra esett vissza.



Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az Axiál a tavalyi nehéz évben is megtartotta erős pozícióját. A társaság a kombájnértékesítésben 32%-kal piacvezető, míg a nyugati traktorértékesítésben 19%-kal a harmadik helyet foglalja el. Külön említést érdemel a teleszkópos rakodók értékesítése. 105 darab került a magyar gazdálkodókhoz. Az elmúlt évekhez képest tovább erősített pozícióját ezen a területen és 2004-ben 46%-kal őrizte meg vezető helyét. Harsányi Zsolt emlékeztetett, itthon három jelentős értékesítőt tartanak számon. Ők együtt a piac kétharmadát tudják magukénak.



Az elmúlt évekhez hasonlóan az alkatrészüzletág forgalma növekedett, így a 8 milliárd fölötti árbevétellel a már évekkel ezelőtt megszerzett 50%-os piaci részesedésük megerősödött. Fontos változás, hogy számtalan újdonságot is bevezetett a piacra a cég. 2004-ben egyrészt a Claas traktorokkal bővítették palettájukat, másrészt az építőipar számára lényeges Hyundai mély- és magasépítő gépekkel, illetve targoncákkal is foglalkozni kezdtek. Az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok pozitívak voltak az elmúlt évben. A cég reményei szerint a jövőben ezek a gépek sikertermékké válnak (Hyundai). A tavalyi év sikeres zárásához hozzájárult az is, hogy év végére egyharmadra csökkent a használtgép készlet. 2004-ben 2,2 milliárdos árbevételt realizáltak ezen a  területen. Szinte minden használható gépet eladtak, tavaly összesen 700 gépet értékesítettek. Ez 4000 tonna acélt jelent – magyarázta az ügyvezető, és hozzátette, a nagy érdeklődésre való tekintettel elkezdték a használt gépek importját nyugatról. Az alkatrészüzletág forgalmából származó árbevétel az Axiál Kft. 2004-es összes árbevételéből 41%-ot jelentett, a hagyományos gépértékesítés 27%-ot, a használtgép-értékesítés 10%-ot, a Claas üzletág gépértékesítése 18%-ot, a szerviz üzletág tevékenysége 4%-ot mondhatott magáénak. Mindezek együtt 20 milliárdos árbevételt eredményeztek tavaly a társaságnak.



A gépvásárlás megkönnyítésére kedvező finanszírozási szolgáltatásokkal segítette a cég 2004-ben a gazdákat, integrációs és termeltetési tevékenységet indított el, így támogatás nélkül is van lehetőség a gépvásárlásra. Miközben csökken a gépvásárlás, nő a gépbérlet iránti érdeklődés. A tartós bérletnél előny az alacsony induló részlet, a 3 éves időtartamra érvényes fix bérleti díj, a jó gépállapot, nagy üzembiztonság, illetve az , hogy a gép mindig rendelkezésre áll.



A jövő terveivel kapcsolatban Harsányi Zsolt elmondta, a kiemelt terület a szervizszolgáltatás lesz. Hiszen egyre nőnek az elvárások, a modern technika pedig speciális tudást igényel. Éppen emiatt a szakmai képzések a jövőben is fontosak lesznek. Oktatási tervek készülnek minden évben. Az Axiál szervizében 90 fő dolgozik, ebből 45 fő mobil szerviztechnikus, akik a meghibásodott gépet bármikor, bárhol megjavítják.



Az AXIÁL Kft-nek 1993 óta van érdekeltsége Szlovákiában, ahol jelenleg 65 fő dolgozik, a forgalom ott is nagy volt tavaly. A Kft-nek Romániában is mûködik telephelye, illetve 2004-ben tulajdonrészt szereztek egy ukrajnai vállalatban. A cég célja, hogy a Magyarországon kiépített tudást átadja a környező országoknak. Harsányi Zsolt kiemelte, hogy március végéig minden leányvállalatánál elérhető lesz az itthon futó számítógépes program, így az adatok hozzáférhetővé válnak. A hazai tervek között szerepel, hogy regionális vállalati központot létesítenek Baján. Székesfehérváron új alkatrészüzletet és raktárt építenek, Miskolcon pedig befejeződik az alkatrészüzlet és a szervizmûhely, amit hónapokon belül át is adnak. 



A 15. születésnapjához közeledő cég célja, hogy kialakítson egy Közép-Európában versenyképes vállalatcsoportot, amely mezőgazdasági gépekkel, alkatrészekkel és szervizzel foglalkozik, és a Magyarországon megszerzett tudással rendelkezik. Új jelmondatuk is erről tanúskodik: „Axiál, több ezer gép tapasztalatával”.

A cikk szerzője: G.G.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!