A burgonya gyomirtásának néhány kérdése

Agro Napló
A burgonya a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó egyéves fejlõdésû növény. Módosult gyökerei a gumók, melyekkel szaporítjuk.

Őshazája Chile, Európába az 1500-as években került. Magyarországon termesztése érdemben csak az 1800-as években kezdődött. Az 1920-as évekig hazai fajtánk nem volt, a vetőgumó-szükségletet importból fedeztük. 1929-től a hazai nemesítés eredményeként sorban jelennek meg a magyar fajták Teichmann Vilmos, Később Sárvári István és Barcsi Sarolta munkásságának köszönhetően. Az 1970-es évekig burgonyatermesztésünk magyar fajtákra volt alapozva. A fajtafenntartó munka fellazulásával a vírusvektor levéltetvek nyomása miatt fajtáink rövid idő alatt leromlottak, szerényebb potenciális termőképességük miatt helyüket átvették a holland vetőburgonyák.

A burgonyát április első harmadában ültetjük. Az ültetéssel egy menetben sekély bakhátat húzunk fölé, majd 3–4 hét múlva kialakítjuk a végleges (szekunder) bakhátakat. Ideális esetben a szekunderbakhátak kialakítását követően azonnal végezzük a preemergens gyomirtást, tehát a herbicideket nedves talajfelületre juttatjuk ki, ezzel is segítve a hatásukat.

A 150/2004. (X. 12.) FVM rendelet 2. számú melléklete „Egyes agrár-környezetgazdálkodási célprogramokban használható (engedélyezett), illetve tiltott növényvédő szer hatóanyagok”-at tartalmazza. A hivatkozott rendelet értelmében integrált burgonyatermesztésben acetoklór, klomazon, linuron, prometrin, propaklór, propizoklór, rimszulfuron, szetoxidim és terbutrin hatóanyagok használata tilos. Így a rendelkezésre álló gyomirtószer-választék rendkívül korlátozott. 2,0–2,5 kg/ha PLatex 41,5 WG preemergensen kijuttatva jó hatékonysággal alkalmazható a magról kelő egy- és kétszikû gyomok irtására, így parlagfû ellen is. További preemergens gyomirtási lehetőségünk 4,0–6,0 l/ha Stomp 330, vagy 1,4–1,6 l/ha Dual gold 960 EC. Ezen készítményekhez kombinációs partnerként 2,0–2,2 l/ha Racert, parlagfüves területeken 0,8–1,2 kg/ha 70% hatóanyag-tartalmú Sencor, vagy Metripaz hozzáadása javasolt. A burgonya 10–12 cm es fejlettségétől a magról kelő kétszikû gyomok ellen 0,5–0,75 kg/ha Sencor, vagy Metripaz, vagy Titus 25 DF-fel védekezhetünk. Parlagfüves területeken a Titus 25 DF-et 0,3–0,5 kg/ha Sencorral kell kombinálni. Amennyiben a területen erős egyszikû fertőzés lép fel, speciális egyszikû irtókkal (Nabu S használata tilos) védekezhetünk. A rendelkezésre álló herbicidekkel a csattanómaszlag, szerbtövis fajok, aprószulák és amezei acat irtását nem tudjuk megoldani, ezért az előveteményben ezek fokozott irtása indokolt.

A cikk szerzője: Péter János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?