2024. május 5. vasárnap Györgyi

Permetezéstechnika

Agro Napló
Nemcsak a háborúra igaz, hogy mindenekelõtt pénz kérdése, ezért olykor célszerû a növényvédelem anyagi lehetõségeinek áttekintése.


Közhelynek számít, hogy a kijuttató fúvókák minősége a mûvelet hatékonyságát határozza meg, ezáltal a ráfordítások nagyságát döntő mértékben befolyásolja. Az is jól ismert, hogy a fúvóka a permetezőgép legkisebb, bár fontos eleme,  nem megfelelő állapota  a géppel végzett munka eredményességét nagyban meghatározza. Kiválasztásuk még nem mindig szakmai szempontok szerint történik; ha a rajtuk átjutó permetlé mennyisége a névleges értéket 10%-ban meghaladja, ki kell cserélni, mert már nem úgy végzik munkájukat, hogy a permetléfelhasználás költségeit ésszerû határok között tarthassuk. A helytelenül megválasztott  fúvókák  a velük végzett munka költségeit jelentősen növelhetik. A felhasználók többsége nem a végzendő munkához választ fúvókát, egyszerûen a meglévő berendezéseit használja, ahol csak lehet.  Pedig manapság a kiszórt vegyszer hatóanyagok ára egyre nő (jelenleg átalágosan 3–5 Euro/kg-nál tartunk), ami igen tekintélyes hektáronkénti anyag-költséget eredményez. Manapság  a szükségesnél legalább 10–15%-kal több hatóanyagot fogyasztunk, vagyis a jól végzett munka ugyanolyan védelem mellett ennyivel kevesebbe is kerülhet(ne).


A költségek hatékony kézben tartásához a területegységenként kiszórt permetlé mennyiségét kell szabályozni. Ehhez egy sor értéket kell folyamatosan figyelni és szabályozni. Ezt természetesen lehet „érzésre” csinálni, csak akkor az eredmény is nagyon szubjektív lesz, és semmiképpen sem optimális. Ha a mindenkor legkedvezőbb megoldás tartós megvalósítása a cél, akkor bizony elektronikus szabályzóra van szükség. Azt már láttuk, hogy a személyi számítógépek egyre fantasztikusabb teljesítményû generációi egyre olcsóbban kaphatók, így természetesen az agrárelektronikai eszközök ára is elérhető lett. Kevés gyártó fektetett be a fejlesztésbe annyit, mint a Müller-Elektronik, amely így Európa egyik vezető agrárelektronikai cégévé vált.


„A bizalom szép, a mérés biztos” – tartja a közmondás. A termelésnél oly fontos gép munkáját megfelelő mérőmûszerek nélkül csak felbecsülni lehet, ami a költséggazdálkodáshoz bizony édeskevés. Viszont egyre nő a nyomás, hogy feleljünk meg az EU környezetvédelmi előírásainak is, ami megfelelően hiteles eszközök nélkül reménytelen feladat. Legjobb ilyenkor a már bevált eszközökre támaszkodni: a német BBA által bizonylatolt belga gyártó az AAMS reális áraival éppen a megfelelő alternatívát adja. 

                                          

E-mail: pti@bearing.hu

Érdeklődni: Doffek András (30) 747 2457

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!