LIMAGRAIN kukorica- és napraforgó-nemesítés: Sokszínû válasz a sokszínû igényekre

Agro Napló
A Limagrain, Európa vezetõ növénynemesítõ és vetõmag-forgalmazó cégcsoportjának folyamatosan bõvülõ LG kukorica- és napraforgó-kínálata már a hazai termelõk körében is közismert.

A Limagrain kukoricanemesítési program már a hetvenes években igazi sikertörténetté vált, óriási fejlődést hozott, s ismertté tette a Limagrain hibridjeit szerte a világon. A genetikai bázis időközben kiegészült nagyszámú kanadai, amerikai és egyéb alapanyaggal, mely révén koncentrált és hatékony nemesítési programok indulhattak el. Az LG kukoricák piaci sikere lehetővé tette a nemesítési, kutatási tevékenység további erősítését, illetve szántóföldi, virág- és zöldségvetőmagok nemesítésével foglalkozó vállalatok megvásárlását.

A Limagrain hosszú távon kíván megbízható partner lenni Magyarországon, s ennek jeleként 1998-ban kísérleti és nemesítő állomást létesített hazánkban. A dél-alföldi régióban megvalósuló nemesítési programok célja a magyar viszonyoknak megfelelő, valamint a Kárpát-medence országainak igényeit kielégítő, piacképes kukorica- és napraforgóhibridek előállítása. A magyarországi nemesítési és tesztelési programok nagyságát jól jellemzi az, hogy 2004-ben az ország 11 helyén 32 000 kukoricaparcella került elvetésre, felvételezésre, betakarításra és kiértékelésre, illetve a szegedi tenyészkertben elvégzett 70 000 önmegtermékenyítés szolgáltat genetikai alapot az új vonalakhoz. Az magyar nemesítő állomás része az LG egész világra kiterjedő nemesítési hálózatának, mindennapi tevékenysége pontos összhangban áll a többi állomás hasonló feladataival.

LG kukoricahibridek

A 2004-es  év kukoricatermesztési tapasztalatai talán a korábbi évekhez képest meglepő fordulatokat hoztak, amelyeket hasznosítani kell a következő év kukoricatermesztésének tervezése során. A viszonylag hûvös, csapadékos tenyészidőszak miatt későn került sor a betakarításra, nagy szemnedvesség mellett. A szárítási költségek sokszorosai a korábbi években tapasztaltaknak, sok helyen a kukorica jövedelmezőségét is megkérdőjelezik. Országrészenként különböző mértékben jelentkezett a fuzáriumos szárkorhadás, mely sok helyen az állomány kidőléséhez vezetett. 2004-ben, a viszonylagos csapadékbőség ellenére sok helyen nem volt elegendő (vagy jó elosztású) eső, így a szárazságtûrés még a tavalyi évben is fontos kriériuma volt a jó termésnek.

Az LG kukorica nemesítési programjai pontosan arra szolgálnak, hogy a sokszínû termelői igények mindegyikére megfelelő választ adjanak.

A korai betakarítás és az alacsony szemnedvesség problémájára az LG 23.05 (FAO 290) hibrid jelenti a tökéletes választ, mely kalászos előveteménynek is kiváló. Termőképessége kiugróan magas, az igen korai éréscsoportban évek óta az első helyen végez az OMMI kísérleteiben. Szemnedvességét gyorsan adja le, betakarításkori víztartalma nagyon alacsony. Még az idei csapadékos és megkésett tenyészidőszakban sem kellett sok pénzt költeni a szárítására.
Azokra a termőhelyekre, ahol kifejezetten nagy termőképességû hibridet szeretnénk termelni, de számolunk a szárazság vagy egyéb stressz tényezők fellépésével, az LG 33.62 (FAO 370) nevû hibridünket ajánljuk. A 2002. évi fajtakísérletekben bizonyította kiváló alkalmazkodó képességét a szárazabb termőhelyekhez. Több éves kísérleti és nagyüzemi eredmények igazolják, hogy a kimagasló termőképességhez nagyfokú termésbiztonság társul. Zöldszáron érő jellegû, szára szilárd, toleráns a fuzáriumos szárkorhadással, nem dől meg még késői betakarítás esetén sem.

Az LG 34.09 (FAO 400) és az LG 25.33 (FAO 530) nevû új hibridjeink a jövedelemmaximalizálásnak két, eltérő lehetőségét nyújtják.

Az LG 34.09 genetikai potenciálja kiváló terméseredményt ígér, ráadásul a betakarítási szemnedvessége a legalacsonyabb éréscsoportjában. Jó tápanyagellátásra és kedvező csapadékviszonyokra ugrásszerû termésnövekedéssel reagál. Ilyen helyeken megvalósulhat minden kukorica termelő álma, az ideális, nagy termés–alacsony szemnedvesség kombináció.

Az LG 25.33 a késői bőtermő hibridek közül is kiemelkedik termésével. A hároméves minősítő kísérletek során a legnagyobb termésátlaggal minősítették. Szemnedvessége az éréscsoport átlagának megfelelő, de a hatalmas termőképesség miatt, a szárítási költség ellenére is termesztése a déli országrészeken nagyon jövedelmező.
 
Gyengébb termőhelyi adottságok között gazdálkodó partnereink figyelmébe a „biztonsági csomagunkat” ajánljuk, ami több olyan értékarányos áron forgalomba kerülő kukoricahibridet jelent, melyek fő értéke a rendkívüli termésbiztonságban rejlik. Kiemelkedő hibridjeink ebben a kategóriában az LG 23.06 (FAO 320), LG 23.72 (FAO 380), LG 24.25 (FAO 450) és az LG 24.81 (FAO 480). Mindegyikről elmondható, hogy alkalmazkodó képessége, szárazságtûrése évek óta töretlenül népszerûvé teszi a legkülönbözőbb termőhelyi adottságok között gazdálkodók széles körében.

Siló- és kettős hasznosítású hibridjeink köre bővült. A már népszerû BURTON (FAO 430) silóhibridünk mellett a HELDER-t (FAO 580) is figyelmébe ajánljuk a mennyiséget és minőséget egyaránt szem előtt tartó gazdálkodóknak. Kettős hasznosításra a már több éve bizonyított LG 24.47 (FAO 470) hibridünket ajánljuk.

LG napraforgóhibridek
 
Az LG napraforgóhibridek a köztermesztésben jelentős szerepet vívtak ki maguknak az elmúlt két esztendő alatt, s mára a harmadik legnagyobb területen vetett hibridek a hazai napraforgó vetőmagpiacon.

A Limagrain napraforgó nemesítése a változó igények minél teljesebb figyelembevételével három fő célkitûzést fogalmazott meg, melyekre saját nemesítői hálózata mellett, több európai nemesítő házzal közös kutatási projekteket hozott létre. Mindegyik kutatási célkitûzés középpontjában a kiváló termőképesség áll, melyhez olyan egyéb értékmérő tulajdonságot társítanak, amely meghatározza az adott hibrid „arculatát”. Ezek alapján a következő fő tulajdonságokkal lehet jellemezni a legfontosabb LG napraforgóhibrideket:

Kaszattermés és olajtartalom: DIABOLO PR
A korai éréscsoport egyik legnagyobb termőképességû hibridje, mely évek óta a legelőkelőbb helyek egyikén végez az OMMI kísérleteiben kaszattermés alapján. Ugyanakkor a legnagyobb olajtartalmú és olajtermésû korai hibrid. A kiváló kaszatterméshez és kiugró olajtartalomhoz megfelelő általános szántóföldi tolerancia párosul minden fontos betegséggel szemben. Különösen toleráns szártő Sclerotinia-ra. Peronoszpóra- és szádorrezisztens.

Kaszattermés és betegségtolerancia: LG 56.65 (PR)
Új generációs középérésû hibrid, mely terméspotenciál szempontjából meghaladja a középérésû csoport legnagyobb arányban termesztett hibridjeit. Kedvező években rekordtermésekre képes. Általános betegségtoleranciája nagyon jó. Minden meghatározó betegséggel szemben nagyfokú ellenállóságot mutat (Diaporthe, Phoma, Macrophomina, szártő- és tányér Sclerotinia). Teljes körû genetikai rezisztenciával rendelkezik a hazánkban előforduló peronoszpórarasszokkal szemben. Szádor új rasszaival szemben is rezisztens. Olajtartalma az éréscsoport átlagának megfelelő.

Kaszattermés és imidazolinon ellenállóképesség
 („IMI napraforgó”): RIMISOL
Az első IMI napraforgóhibrid a hazai piacon. Jó kaszattermésû középérésû hibrid. Nagyfokú termésbiztonság és alkalmazkodó képesség jellemzi. Általános betegségtoleranciája nagyon jó, különösen Diaporthe és tányér Sclerotinia betegségekkel szemben. Különleges értéke az imidazolinon-rezisztencia, mely lehetővé teszi a Clearfield gyomirtási technológia használatát a napraforgó-állományban. A Clearfield-technológiával megoldódik a csapadékviszonyoktól független, posztemergens kezelés alkalmazása, mely hatékony védelmet biztosít a nehezen irtható egy- és kétszikû gyomok ellen.
A Rimisol-hibridet Clearfield-technológia alkalmazásával különösen azoknak a termelőknek ajánljuk figyelmébe, akiknek a hagyományos napraforgó gyomirtása eddig gondot okozott. A hatékony, biztonságos gyomirtás könnyebbé teszi a napraforgótáblák elhelyezését, a napraforgó-termesztés kiterjesztését.


    

A cikk szerzője: Dr. Kupi Károly

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságaink kukoricában

Újdonságaink kukoricában

Még jövedelmezőbb kukoricatermesztés? A SAATEN-UNION megújult vetőmagkínálata minden termelői igényre megoldást nyújt.

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?