Növényvédõszer-göngyölegek ártalmatlanításának szabályozása

Agro Napló
Amióta növényvédõszert alkalmaznak a mezõgazdasági üzemek, azóta jelent növekvõ gondot a csomagolóanyagok, göngyölegek ártalmatlanítása.

Különösen nagy probléma okozója volt azokban az időkben, amikor egyes vegyszerekből viszonylag nagy szermennyiséget juttattak ki egységnyi területre. A gyomirtók széles körét alkalmazták a szántóföldeken és gyümölcsösökben több kilogrammos, illetve literes dózisokban hektáronként. Ezekhez a nagy tömegû – ugyanakkor kisebb hatékonyságú – vegyületekhez nagy ûrtartalmú nejlonzsákok, papírdobozok, fémhordók, mûanyag kannák és hordók, illetve üveggöngyölegek előállítása vált szükségessé.

Napjainkban a vegyszerek csomagolása, kiszerelése jelentősen megváltozott. Megjelentek a nagy hatékonyságú, ugyanakkor egységnyi területre granulátumban mérhető szerek úgy a kórokozók, kártevők, mint pedig a gyomnövények ellen. Több növényvédőszer csomagolásában jelentős változás történt. A könnyen megsemmisíthető papírcsomagolás mellett kifejlesztették a csomagolóanyag vízben való feloldását is.
A kedvező pozitív előrehaladás mellett azonban még mindig szükség van nagyobb térfogatú tárolóedények használatára is. Elsősorban a szántóföldi növények vegyszeres gyomirtószerei alkalmazása esetén jöhetnek számításba.
Gondoljunk csak a kukorica vagy napraforgó alapkezelésére gyomirtó-szerekkel.
A tárolóedények ártalmatlanítása nagyon fontos környezetvédelmi érdek.
A környezetvédelmi és növényvédelmi hatósági előírások, törvények, rendeletek között fontos helyet foglal el a 2000. évi XLIII. törvény, amely a veszélyes hulladék birtokosának kötelezettségeit, a hulladékgazdálkodási igazgatás feladatait, valamint hatósági jogköröket határoz meg.
Nagyon fontos szabály, hogy a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagot veszélyes hulladéknak kell tekinteni. Ezt a veszélyes hulladékot tilos más anyaggal, illetve hulladékkal összekeverni, tehát külön kell tárolni. A veszélyes hulladék birtokosa erről a tevékenységről köteles anyagmérleget készíteni, ami azt jelenti, hogy nyilván kell tartani a hulladék keletkezését, gyûjtését, szállítását, átadását, átvételét.
A veszélyes hulladékkal való tevékenységet a környezetvédelmi miniszter irányítása alatt álló hivatali szervezet, a Környezet-és Természetvédelmi Főfelügyelőség és a környezetvédelmi felügyelőségek, a települési önkormányzatok, valamint a jegyzők látják el.
Emellett a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter külön rendeletben intézkedik a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök, hulladékok kezeléséről (103/2003. (IX.11.) FVM rendelet).
A rendelet nagyon pontosan meghatározza az alapfogalmakat, amelyek ebben a körben nagyon fontosak. Így pontos fogalmat alkothatunk a szennyezett csomagolóeszköz fogalmáról, a tisztított csomagolóeszközökről, a gyûjtőhely–felhasználó–átvevő, összegyûjtő és kezelő meghatározásáról.
Nagyon fontos, hogy a tisztított csomagolóeszköz nem minősül veszélyes hulladéknak, ugyanakkor a hulladék szabályai szerint kell kezelni. Ennek megfelelően a hulladéknak minősülő papír és fa csomagolóeszköz tüzelő berendezésben elégethető. Az 1 liternél, illetve 1 kilogramnál nem nagyobb mennyiségû növényvédő szer csomagolására használt eszközök a tisztításukat követően települési hulladékként kezelhetők.
Szintén figyelemre méltó előírás, miszerint növényvédő szer csomagolóeszköz más célra még tisztított állapotban sem használható! Éppen ezért a felhasználó köteles a kiürített, kitisztított csomagolóeszközt az átvevőnek átadni és az átvevő köteles átvenni a hulladékot.
A csomagolóanyag-hulladék átvételére, koordinálására országos hatáskörrel a Cseber KHT. alakult meg, aki a környezetvédelmi hatósági engedély birtokában szoros kapcsolatban áll a megyénként kijelölt begyûjtő-
helyekkel, valamint a növényvédőszer-gyártókkal, -kereskedőkkel.
A megyékben kijelölt 3–4 (összesen 108) gyûjtőhely a kitisztított göngyölegeket a felhasználótól térítésmentesen átveszik. A göngyölegek további sorsa – újrahasznosítás, megsemmisítés – a Cseber KHT. feladata. A gyûjtés megkönnyítése érdekében a KHT. szezonális akciókat hirdet meg. Ebben az esztendőben két akcióra került sor, az első nyár elején – június 15.–július 31. – a másodikra pedig október 1.–november 10. között került sor. Nagyon fontos, hogy a begyûjtőhelyeken a dokumentált mennyiségi átvétel megtörténik, amely keretében
• ellenőrzik a tisztaságot,
• raklapon összegyûjtve, vagy egységekbe csomagolva veszik át a göngyölegeket,
• azok a göngyölegek is átvételre kerülnek, amelyeket nem a gyûjtőhelyen vásároltak,
• a begyûjtött tételekről átvételi elismervényt köteles adni a gyûjtőhely.
A tisztított csomagolóeszköz szállításakor „NK” kísérőjegyet kell kiállítani és a szállítmányhoz mellékelni. Információink szerint néhány helyen a fém ballonokat, hordókat nem veszik át, azért a szállítás előtt célszerû az átvevővel, illetve a KHT.-val konzultálni. Ugyanakkor jó tudni, hogy a 250 liter, illetve 250 kilogramm tömeget meghaladó növényvédő szer csomagolására használt csomagolóeszköz-hulladékok begyûjtéséről, ártalmatlanításáról a szer gyártójának vagy importőrének kell gondoskodnia.
Megkönnyíti a felhasználó tevékenységét, hogy néhány vegyigyár saját készítményeinek göngyölegeit a kereskedőkön keresztül visszaveszi. A termelőnek, felhasználónak a kereskedőtől célszerû vásárláskor a szükséges információkat begyûjteni.
A leírtakból látható, hogy a veszélyes hulladék tárolása, kezelése, összegyûjtése nem egyszerû, ugyanakkor nagyon fontos feladat. A törvények, rendeletek, kötelességek csak akkor érvényesülhetnek, ha valamennyien betartjuk az előírásokat.
A törvények, a rendeletek az európai uniós előírásoknak megfelelnek, rajtunk múlik, hogy maradéktalanul megfeleljünk ezeknek a környezetvédelmi fontos feladatoknak. Ebben a hierarchiában jól körülhatárolt a felhasználó szerepe. A szakmának ugyanakkor tisztában kell azzal lennie, hogy a törvények, rendeletek önmagukban nem elegendőek. Szükség van a kiszerelési formák, csomagolóeszközök folytonos kutatására, új, modern kiszerelési módok elterjesztésére. Sokkal kisebb problémával kell szembenézni, ha a növényvédő szerek hatékonyabbak és kiszerelésük kisebb csomagolóanyaggal kerül a vásárló, felhasználó elé. Továbbá könnyen megsemmisíthető – pl. elégethető – papírból, esetleg a csomagolóanyag vízben történő feloldásával segíthet a gyártó a környezetvédelmi igények még jobb kielégítése érdekében. Amíg széles körûen a vegyszerek alkalmazásának összes területein ez nem történik meg, továbbra is szükség van a növényvédőszer-göngyölegek – veszélyes hulladékok – szakszerû tárolására, összegyûjtésére, megsemmisítésére, esetleges újrahasznosítására. Ez nem csak szigorú előírás, hanem valamennyiünk közös érdeke is.

A cikk szerzője: Dr. Karamán József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Küldetésünk a felnőtt-továbbképzés

Küldetésünk a felnőtt-továbbképzés

A tudás arra való, hogy átadjuk. Az átadott tudás arra való, hogy használjuk. A felhasznált tudás pedig segít a mezőgazdaság fejlődésében rejlő potenc...

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!