2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Fejõházi fejési technológiák és hatékonyságuk

Agro Napló
Minden tehenészetben fontos azon feltételek megfogalmazása, mely mellett, jobb a fejési technológia, gyorsabb a fejés, javul ill. kedvezõ a tejminõség, amely egyben nem kerül többe, vagyis a lehetõ legnagyobbra-, gazdaságosan növelni a fejõház hatékonyságát. A következõkben, az ide illeszkedõ tapasztalatokat gyûjtöttük össze.

A fejőház maximális teljesítményének (áteresztő képességének) eléréséhez a következő célokat tûzhetjük ki:

  • négy csoportváltás óránként, napi kétszeri fejésnél,
  • öt csoportváltás óránként, napi háromszori fejésnél.

 A fejőház hatékonysága nő,- ha nő az óránként kifejt tej mennyisége, ha javulnak az
egy fejőállásra jutó teljesítmény adatok (fejt liter/fejőállás/óra és fejt tehén/fejőállás/óra)

Tőgy-előkészítési higiénia

A tőgy-előkészítési mûveletek száma, ideje a legnagyobb hatással van a fejőház áteresztő képességeire. A tőgyelőkészítés végezhető kevés mûvelettel (ún. minimális rutin) vagy teljes mûveletsorral (ún. teljes rutin).

A minimális rutin magába foglalja az első tejsugarak kifejését vagy a tőgytörlést és a fejőkelyhek felhelyezését. Ez rendszerint tehenenként 14 s-t vesz igénybe.

A teljes rutin magába foglalja az első tejsugarak kifejését (4-6 s) a fejés előtti bimbófürösztést (4-5 s) tőgytörlést (6-8 s) és a fejőkelyhek felhelyezését. Ezek együttesen mintegy 25 s-t tesznek ki. Hogy melyik rutint választhatjuk, az nagymértékben attól függ, hogy a tehenek mennyire tiszták, amikor belépnek a fejőterembe. Ez pedig leginkább attól függ, hogy milyen a tisztaság, milyenek a viszonyok a pihenő bokszokban, a mélyalmon, a karámokban, kifutókban.

Piszkos, szennyezett bőrfelületû tehenek átlagosan 16 s-mal növelik a tőgy-előkészítési időt. Ez pedig a fejőház áteresztő képességének 20 %-os csökkenéséhez vezet.

A szükséges tőgyelőkészítést és azon keresztül a fejőház áteresztő képességét befolyásolják még a következők:

  • az állomány masztitisz szintje,
  • az állomány szomatikus sejtszám szintje,
  • az állományban jelen lévő tőgygyulladást okozó kórokozók fajtája.

Amivel a fejést végző dolgozó segítheti a tehenek gyorsabb kifejését, az a megfelelő időráfordítással végzett, higiénikus, minőségi tőgyelőkészítés. Az az idő, amelyet a fejő eltölt a tőgyelőkészítéssel visszanyerhető a fejés végén, mivel a fejőkészülék rövidebb ideig van a jól előkészített tehénen. Ugyanis a több és jobb szimuláció több oxitocint eredményez. A több oxitocin nagyobb nyomást okoz a tőgy tejet tároló medencéiben. Nagyobb nyomás a tejmedencében gyorsabb fejést eredményez.

A higiénikus, minőségi tőgyelőkészítés lépései:

  • bimbók fertőtlenítőszeres előfürösztése,
  • 20 s-os várakozás, amely alatt a fertőtlenítőszer „dolgozik”,
  • fertőtlenítőszeres, egyszer használatos papírtörölközővel tőgy tisztára és szárazra törlése, és közben a tőgybimbók stimulálása összesen 10-20 s-on át (beleértve a bimbónyílások környékének megtisztítását is),
  • az első tejsugarak kifejése,
  • a fejőkészülék felhelyezése.

Minden tehén fejésekor fő cél az, hogy a fejést tiszta, száraz, jól stimulált tőgybimbókon kezdjük.

A fejőkészülék-felhelyezés ideális ideje 60-90 s-mal a tőgyelőkészítés kezdete után.

Az állomány tejtermelési szintje, fejési ideje

A nagyobb tejtermelésû tehenek között jelentős számban vannak hosszabb fejési idővel rendelkezők. A hosszabb fejési idő (ha az, lényegesen hosszabb a fejési csoporttársak idejénél) csökkenti a fejőház áteresztő képességét. Tehát ha nagyüzemi tehenészetben a teheneket a saját fejési idejük hossza szerint is csoportosítjuk, ezzel is javíthatjuk a fejőház áteresztő-képességet. A 12 percnél hosszabb fejési idejû tehenek kiválogatásával akár 25 %-kal is javítható a fejőház áteresztő képessége.

Minél nagyobb a fejőház, már mint, minél több fejőállás van egy állássoron, annál fontosabb, annál nagyobb hatású az igen hosszú fejési idejû tehenek kiválogatása, kihagyása a fejőházi fejésből.

Fejőházi rekonstrukciókor, vagy új fejőház építésekor arra is célszerû figyelnünk, hogy a következő 10-20 év során be tudjuk takarítani, helyet tudjunk adni az évenként és tehenenként átlagosan 50-60 literes tejhozam-növekedésnek.

A fejési idő hatékony tőgyelőkészítéssel (tőgymasszázzsal) csökkenthető.

A készülékleesés problémás, ha a leesés gyakorisága nagyobb 10 %-nál. A készülékleesés (lerúgás) növeli a fejés élőmunka-igényét, valamint a tehén fejési idejét és ezzel csökkenti a fejőház áteresztő képességét. A leesés okai sokrétûek lehetnek. További fejési időt befolyásoló tényező a terjedelmes, lógó tőgyû, szabálytalan bimbó-elhelyezkedésû tehenek aránya, az első és hátsó tőgy-negyedek közötti túl nagy magasságkülönbség.

A napi fejések száma

A gyakoribb naponkénti fejés 8-10 %-kal növeli a fejőház áteresztő képességét. Vagyis áttérve a háromszori fejésre a reggeli és eseti fejésnél a fejőház áteresztő képessége nő.

 A fejési mûszak hossza

 A fejést végző dolgozók fejési mûszakja során, általában a fejés második órájában fordul elő, egy órán át, a csúcs hatékonyság. A csúcs után a fejési hatékonyság (teljesítmény) folyamatosan csökken a fejési mûszak befejezését megelőző óráig. Ezt követően a hatékonyság emelkedik, amely összefügg a mûszak végének előérzetével.

A fejési mûszak 7.-8. órájában a fejést végző alkalmazottak saját csúcsteljesítményük 60-65 %-on dolgoznak. Az irodalmi forrásokban javaslatként az olvasható, adjunk 15-30 perces pihenő időt a fejést végző alkalmazottaknak a mûszak 3.-4. órájában. A mûszakba iktatott pihenőidő ellenére összességében a teljes fejési idő csökkenésére számíthatunk.

A fejőház típusa

A hazai nagyüzemekben elsősorban a halszálkás és a paralel fejőállások jöhetnek szóba, amelyek között (megfelelő háttér esetén) minimális a különbség. Nagyobb a különbség, ha a halszálkás vagy a paralel fejőállások gyors állatkiengedéssel vannak ellátva. A gyorskiengedés lényege, hogy az állássorhoz tartozó fejőállások teheneinél lévő fejőoldalt egyszerre mozdítják el a tehéncsoport útjából a fejés végén. A gyorskiengedő csökkenti a kijárati időt és 7-10 %-kal csökken a teljes fejési idő is.

A gyorskijárat miatt a fejőház áteresztő képessége óránként a fejőállások számának felével növekszik. Például, egy 2x20 állásos fejőház áteresztő képessége 20 tehénnel növekszik óránként (20 tehén/h áteresztőképesség-növekedés) a gyorskiengedő alkalmazásával.

A tehéncsoport (állássoron álló) kijárati idejének eddigi legnagyobb csökkenését eredményezte a gyorskiengedő.

Általában nem lehet elérni ugyanazt a hatékonyságot a rekonstrukcióval átépített fejőteremmel, mint amit elérhetünk egy újjal. A rekonstrukciós előnyök (áteresztő képességben) 5-30 %-kal kisebbek az új kialakítás előnyeinél. Az alacsonyabb áteresztő-képesség fő okai az elégtelen kijárati hely a tehenek számára, az elővárakozó és a fejőterem nem megfelelő illesztése.

A fejőházi automatizálás

A gépesítés, mint pl. a gyorskiengedés, az automatikus készüléklevevő, az automatikus bimbófürösztés, a zsúfoló-kapu, az emberi munka gépi kiváltása is, a fejőház áteresztő képesség növelés szempontjából nagy jelentőségû. A fejőházi gépesítést és automatizálást, mint a maximális hatékonysághoz vezető eszközt használhatjuk.

A megfelelően kialakított és használt zsúfoló-kapu a tehénbehajtási időt ~10 %-kal csökkenti és összességében 5 %-kal javítja a fejőterem áteresztő képességét.

A zsúfoló-kapu egyike a fejőház azon eszközeinek, amelyet gyakran rosszul használnak. Ennek gyakori oka, hogy az elővárakozó nem jó kialakítása.

A fejőberendezés beállítása

Ha gyorsabban fejő fejőkészüléket helyezünk fel a tehenekre, óránként több tehenet (több tejet) tudunk megfeni (kifejni).

Növelhető a fejési sebesség, ha:

  • a fejőberendezés „tejbetakarító” rendszerét túlméretezzük a fejt állományhoz képest (az állomány tejleadó képességéhez képest),
  • a fejőberendezés „tejbetakarító” rendszerét nem méretezzük túl, de elvégezzük a fejőberendezés egyes részegységeinek összehangolt beállítását és jó tőgy-előkészítési gyakorlatot folytatunk.

Túlméretezésre csak beruházási ráfordítással juthatunk el, ugyanakkor a legnagyobb tejhozamú állományoknál jelentős túlméretezésre már nem igen van lehetőség. A következőkben azon megoldási lehetőségekkel foglalkozunk, amelyek jók de egyben nem kerülhetnek többe (nagyobb költségbe).

 A fejési sebesség növelhető túlméretezés nélkül, ha:

  • folyamatosan jó a tőgy-előkészítési gyakorlat (gyors a tejleadás),
  • képezzük a fejést végző dolgozókat, hogy fogadják el a jó tőgy-előkészítési gyakorlatot,
  • megrövidítjük a hosszú tejtömlőt,
  • megszüntetjük a tejtömlők felesleges kanyarodásait,
  • csökkentjük a kollektor és a tejvezeték közötti (fejés alatt mérhető) vákuumkülönbséget,
  • változtatunk a készüléklevevő beállításán,
  • növeljük a vákuumszintet a kollektorban.

Mértékadó szakirodalomban az olvasható, hogy nincs szükség 19 mm belső étmérőnél nagyobb hosszú tejtömlőre, és nagyobb kollektor kiömlő csonkra. A hosszú tejtömlő hosszúsága és tejemelése nagyobb hatással van a kollektor átlagos vákuumszintjére, mint a kollektor kiömlő csonkok és a hosszú tejtömlő átmérője, ha ez utóbbiak Æ19 mm-esek. Tehát ha a lehető legrövidebbre rövidítjük a hosszú tejtömlőt és megszüntetjük annak hurkait, ezzel javítjuk a vákuumstabilitást, egyaránt növeljük a kollektorban mérhető átlagos vákuumszintet és a fejési sebességet.

Ha a tőgy-negyedek között nem egyenletes a fejőkészülék súlyeloszlása a jobban súlyozott tőgy-negyedek hamarabb kiürülnek, a kevésbé súlyozott tőgy-negyedekben pedig elhúzódik a tejleadás, a kifejés. Ezért javasolt a halszálkás fejőállásoknál a tömlőtartó, a paralel fejőállásoknál pedig a tömlőpozicionáló használata.

Ha a készüléklevevőt úgy állítjuk be, hogy hamarabb vegye le a fejőkészüléket csökkentve ezzel a fejési időt (javítva a bimbóvégek kondícióját, a tejhozam lényeges csökkenése nélkül) ez növeli a fejőház áteresztő képességét. Az előzőekben felsorolt tényezők optimalizálása után, emelhető a vákuumrendszerben a vákuumszint. Ezekhez kapcsolódva javasolt a beállítás változtatás egyéb hatásainak figyelése, mivel klinikai tőgygyulladás, növekvő szomatikus sejtszám, gyengülő bimbóvégi állapot is létrejöhet.

Alapelv, hogy a fejőberendezés valamennyi beállítása és mérhető paramétere feleljen meg az ISO 1996.-os fejőgépekre vonatkozó szabványok előírásainak.

Az egy fejőaknában fejést végző dolgozók száma, munkaszervezése

Általános esetben, egy fejő 10-24 fejőkészülékkel (fejőházban) tud dolgozni. A fejést végző dolgozók számáról, a szükséges tőgyelőkészítés az egyéb munkák és a fejőkészülékek száma alapján lehet dönteni. Ha túl sok dolgozó van egy fejőaknában az javíthatja a fejőház áteresztő képességét, de ronthatja a felhasznált élőmunka hatékonyságát. Ha túl kevés dolgozó van a fejőaknában az rontja a fejőház áteresztő képességét de javíthatja a felhasznált élőmunka hatékonyságát.

Ha a fejőaknában két dolgozó van és ún. csoportos és területi fejést valósítanak meg, e fejési módszer növeli a fejési mûszak hosszát, mintegy 20-30 %-kal. A csoportfejésnél az állássorban levő teheneket sorban, egymás után készítik elő és fejik. A tehéncsoport fejési idejét a leglassúbb tejleadású tehén határozza meg. A területi fejésnél az egyik dolgozó a fejőterem bejáratához közeli, a másik dolgozó a fejőterem bejáratától távoli fejőkészülékeket kezeli. Az elővárakozóhoz közeli fejő számára a behajtási idő a hosszabb, mivel meg kell várnia, amíg az állássor valamennyi fejőállásában lesz tehén. Az üres (munka nélküli) idő hosszabb az elővárakozótól távolabbi fejő számára, mivel neki várnia kell, míg a később beállt tehenek fejését a munkatársa befejezi.

Az előzőek alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a fejőház áteresztő-képességét befolyásoló mûszaki-technológiai tényezők vizsgálata, értékelése, a hatékonyság javítása minden tehenészet fontos gazdasági érdeke, melyet, szándékunk szerint, a fentiek ismeretében könnyebben tud megvalósítani.

A cikk szerzője: Gödöllő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
IMPRESS: New with film & film binding

IMPRESS: New with film & film binding

Pöttinger launches a new feature on its IMPRESS round balers in the professional segment to further improve forage quality: The new multi-function bin...

IMPRESS boasts innovative details

IMPRESS boasts innovative details

As the grassland specialist, Pöttinger always has its focus on harvesting the best forage. The requirements of the market and the users are constantly...

Pöttinger: short & sharp

Pöttinger: short & sharp

When harvesting grass silage, every farm manager wants to obtain the highest possible forage quality to increase profits. Agricultural machinery manuf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!