A 40%-hoz közeli vetésterületi részarány (kb. 1,8 millió ha) legnagyobb részén őszi búza (1,1-1,2 millió hektár) díszlik, melyet az árpa követ megközelítően 400 ezer hektáros vetésterülettel - ebből az őszi árpa 203-221 ezer hektáron terem. Évente eltérő mértékben ugyan, de közel 60 ezer ha-on történik a tavaszi zab vetése. A rozs vetésterülete 50 ezer ha, a triticaléé 120-130 ezer ha. Az 1999/2000 évi eddigi maximumhoz (10 500 ha) képest kisebb területen folyik napjainkban tönköly búza termesztése (1500-2000 ha), s ugyancsak néhány ezer hektárt tesz ki az őszi- és tavaszi durum búzával, a közönséges tavaszi búzával és a rizzsel bevetett szántóterület nagysága.
A fajlagos terméseredmények – részben az utóbbi évek nemegyszer szélsőséges időjárási viszonyai hatására javarészt csökkentek. A legutóbbi másfél évtized alatt jelentős mértékben csökkent a közönséges búza, az őszi- és tavaszi árpa, valamint a zab hozama, stagnált a rozs hektáronkénti termésátlaga. Csak a triticale esetében tapasztalható az újonnan termesztésbe vont fajták nagyobb produktivitásának eredményeként termésnövekedés. A fajonkénti részletesebb adatokat az 1. táblázat tartalmazza.
1. táblázat
A főbb gabonafélék termésátlagai /kg/ha/ (KSH, 1998-2001. nyomán)
Megnevezés |
1986-1990 |
1995 |
1996 |
1997 |
1999 |
2000 |
2001 |
2002 |
Búza |
4880 |
4160 |
3280 |
4210 |
3590 |
3600 |
4300 |
3510 |
Rozs |
2350 |
2190 |
1650 |
2270 |
2030 |
2000 |
2400 |
n.a. |
Árpa |
4210 |
3560 |
2860 |
3620 |
3120 |
2770 |
3530 |
n.a. |
Zab |
3020 |
2590 |
2340 |
2630 |
2540 |
1670 |
2460 |
n.a. |
Kukorica |
5630 |
4430 |
5620 |
6440 |
6380 |
4150 |
6230 |
5070 |
A termelés biológiai alapjait illetően is nagyfokú fajtaszám növekedés tapasztalható. A változás mértékére vonatkozóan példaként az 1997. és a 2003. évi Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajok fajtáinak számát ismertetjük a 2. táblázatban. Ugyanez a táblázat arra is alkalmas, hogy a hazai és külföldi eredetû fajták számarányát is bemutassuk. A minősített fajták száma a vizsgált viszonylag rövid idő alatt több, mint 2,2 szeresére növekedett, s ezen belül a hazai nemesítésû fajták száma 1,8-szeresére, a honosítottaké közel 2,8-szeresére változott. Az EU-csatlakozást követően a külföldi eredetû fajták száma ennél jóval nagyobb mértékben fog emelkedni, ezért is lesz jelentősége a már készülő ajánlati fajtalistáknak, mely az egyes földrajzi térségekben legjobban használható fajták neveit fogja tartalmazni, tájékoztatva egyúttal a gazdálkodókat is a fajtaválasztás elősegítése érdekében.
A 2-4. táblázatok a fajtahasználat mikéntje szempontjából is csoportosítják az egyes fajokhoz tartozó fajtákat. A 3. és 4. táblázatokban csak a 2003. évi fajtajegyzékben szereplő fajtákat csoportosítottuk használat szerint. A táblázatok azt is jelzik, hogy a fajok számának növekedése (pl. tönköly búza) mellett az egyes fajokon belüli hasznosítási módok száma is nőtt (őszi vetésû sörárpa), s ugyancsak szélesebb körû lett a fajok termeszthetőségi lehetősége (tavaszi vetésû triticale). A fejlesztés további irányát jelentik az őszi zab, valamint a fehér szemszínû őszi búza fajtajelöltek megjelenése is.
2. táblázat
Az 1997 és 2003. évi fajtalistákon szereplő kalászos fajták fajtacsoportonkénti és eredet szerinti száma
Növényfaj |
Fajtacsoport |
1997 |
2003 | ||||
|
|
Hazai |
Honosított |
Összesen |
Hazai |
Honosított |
Összesen |
Őszi búza |
korai érésû |
18 |
2 |
20 |
49 |
10 |
59 |
|
középérésû |
22 |
4 |
26 |
28 |
18 |
46 |
|
középkései érésû |
6 |
3 |
9 |
9 |
12 |
21 |
összesen |
46 |
9 |
55 |
86 |
40 |
126 | |
Tavaszi búza |
2 |
1 |
3 |
2 |
6 |
8 | |
Tönköly |
|
|
0 |
2 |
2 |
4 | |
Őszi árpa |
korai érésû |
7 |
7 |
14 |
11 |
8 |
19 |
|
középérésû |
3 |
7 |
10 |
7 |
24 |
31 |
összesen |
10 |
14 |
24 |
18 |
32 |
50 | |
Triticale |
őszi |
0 |
4 |
4 |
1 |
15 |
16 |
|
tavaszi |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
2 |
összesen |
0 |
4 |
4 |
1 |
17 |
18 | |
Rozs |
4 |
5 |
9 |
8 |
5 |
13 | |
Tavaszi árpa |
2 |
17 |
19 |
5 |
46 |
51 | |
Rizs |
9 |
0 |
9 |
14 |
0 |
14 | |
Tavaszi zab |
4 |
4 |
8 |
5 |
9 |
14 | |
Durum |
őszi |
7 |
2 |
9 |
12 |
1 |
13 |
|
tavaszi |
0 |
2 |
2 |
0 |
5 |
5 |
összesen |
7 |
4 |
11 |
12 |
6 |
18 | |
Fajok és fajták mindösszesen |
84 |
58 |
142 |
153 |
161 |
316 |
A legnagyobb mértékû fajtaszám-növekedés a tönköly mellett a triticale fajtáknál következett be, s ugyancsak több, mint kétszeresére nőtt az őszi búza fajták száma is. Az OMMI az újabban minősített fajták esetén már a hasznosítási módok szerinti klasszifikációt is elvégzi, s ennek megfelelően a forgalomba lévő 126 fajta sütőipari tulajdonságok szerinti csoportosítását a 3. táblázatban foglaltuk össze. A fajták érési idő szerinti osztályozása a betakaríthatóság tervezésénél jelentős, de egyúttal arra is utal, hogy a különböző ökológiai kitettségû helyekre más és más éréscsoportba tartozó fajtaszortiment állítható össze. Az utóbbi években mutatkozó aszályos időjárás a főbb tendenciákat illetően az éréscsoportok közötti különbségeket mérsékelte, de még így is mintegy két hetes érési különbség mutatható ki a korai és középkései fajták biológiai érettsége között.
A fajok termeszthetőségi feltételei eltérőek. Ha mégis választani kell, hogy egy adott körzetben, vagy gazdaságban hogy milyen kalászos gabonát vessünk, akkor elsődlegesen a termelési, hasznosítási célt, az adott fajra vonatkozó minőségi szabványt, majd ezt követően az adott terület talaj- és klimatikus viszonyait szükséges figyelembe venni. A talaj- és klimatikus viszonyok adta lehetőségek kihasználása érdekében figyelembe kell venni, hogy a legjobb minőségû és intenzíven kezelt területekre elsődlegesen a legjobb „minőségû” búza fajtákat vessük. Ahol a fehérjetermelés a döntő, ott inkább triticalét vessünk, ha az egyéb feltételek megfelelnek. A tönköly búza a nagyon jó minőségû talajokra nem való, ott a túlzott nitrogénbőség hatására megdől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor e növényfajt a lehető legrosszabb helyre tegyük, mert ez esetben viszont nem fogunk vele elérni megfelelő mértékû (4-5 t/ha) és jó minőségû (40-45% sikér- és 18-20% fehérjetartalmú) termést. Az őszi árpa optimális termőterületei inkább az ország nyugati csapadékosabb részein helyezkednek el. A bevezetésre kerülő őszi sörárpa fajták azonban már a tápanyagellátás terén finomítást igényelnek, csakúgy, mint a sörárpának termesztett tavaszi árpa fajták esetében. E fajták minőségi tulajdonságait a magas nitrogén-ellátottsági szint csökkenti, szemben a takarmányárpának termesztett fajták magas nitrogén igényéhez. A korábbiakban már volt róla szó, hogy a triticale a fehérje-önellátásra törekvő gazdaságok egyik legfontosabb növényfaja lehet. E növényfaj legjobb termőtájai azok lesznek, melyek már az őszi minőségi búzatermesztés számára másodlagosan vehetők csak figyelembe, illetve a talajadottságaik még közepesek-jók. A rozs legjobb termőtájai a klasszikus felfogásnak megfelelően a homokos talajokon helyezkednek el.
A fajtakiválasztást jól segíti az OMMI által évente kiadásra kerülő Leíró Fajtajegyzék. Ebben a füzetben részletesen felsorolásra kerül fajonként a hasznosíthatósági csoportok szerinti fajtanév, a fajtajogosult-, illetve a fajtát képviselő neve, a származási ország és az állami minősítés évszáma. Az egyes növényfajokon belül a tárgyévi fajtakísérleti eredmények mellett a termésmutatók ismertetésénél hosszabb időszakot magában foglaló adatsorok is bemutatásra kerülnek. A faji sajátosságoknak megfelelően az OMMI rendszeresen tájékoztat a fajták legfontosabb értékmérő tulajdonságairól, így a kísérleti helyenkénti hozamokról, a növényállomány magasságáról, az állóképességről, a tenyészidő kalászolásig és kalászolástól érésig terjedő hosszáról, az őszi vetésû kalászosok télállóságáról, valamint a legfontosabb kórokozókkal szembeni érzékenységről és a beltartalmi mutatókról. Az őszi búza fajta megválasztásakor a fentieken túlmenően az alábbi értékmérő-, illetve beltartarmi mutatók számításba vétele szükséges:
- hektolitertömeg;
- ezerszemtömeg;
- vetendő csíraszám;
- fehérje-tartalom;
- esésszám;
- sütőipari (minőségi) értékszám;
- sikértartalom.
3. táblázat
A 2003. évi fajtalistán szereplő őszi búza fajták használati cél szerinti csoportosítása
Faj/Fajtacsoport használati cél |
Hazai |
Honosított |
Összesen |
Őszi búza korai érésû | |||
malmi |
41 |
7 |
48 |
javító |
5 |
1 |
6 |
egyéb |
3 |
2 |
5 |
összesen |
49 |
10 |
59 |
Őszi búza középérésû | |||
malmi |
23 |
17 |
40 |
javító |
5 |
1 |
6 |
egyéb |
|
|
|
összesen |
28 |
18 |
46 |
Őszi búza középkései érésû | |||
malmi |
7 |
9 |
16 |
javító |
2 |
3 |
5 |
egyéb |
|
|
|
összesen |
9 |
12 |
21 |
Különösen az őszi búza fajták esetén nagyon lényeges már a fajtakiválasztáskor annak tisztázása, hogy milyen irányú felhasználásra kerül az adott termény. A fajtakiválasztás céltudatosságának elősegítése érdekében az 5. táblázatban a különféle hasznosítási lehetőségek esetén leginkább figyelembe veendő tulajdonságokról nyújtunk tájékoztatást. E paraméterek és a termesztéstechnológia során alkalmazott, vagy használt eljárások, vagy készítmények között nagyon összetett kapcsolatrendszer létezik. Elöljáróban csak annyit célszerû javasolni, hogy a termelő törekedjen arra, hogy az általa végrehajtott technológiai elemek következtében learatott terményének a mennyiségi és a minőségi mutatóiról minél több információt szerezzen meg. Ezeket az adatokat az egyes évjáratok legfontosabb időjárási adataival célszerû hosszabb távon egybevetni, majd értékelni, s a kapott eredmények lehetővé teszik azt, hogy a gazda egyre tudatosabban tud felkészülni egy-egy újabb termelési ciklusra.
Nagy segítséget jelenthet a tájékozódásban az is, ha a fajta kiválasztása előtt a termelők információt gyûjtenek az adott régióhoz, termőtájhoz legközelebb eső fajtakísérleti állomások kísérleti eredményeiről. E tekintetben célszerû az évente megrendezett regionális fajtabemutatókat látogatni, ahol arra is mód nyílik, hogy a jövő fajtáiról is kellő szintû ismeretanyagot lehet összegyûjteni.
4. táblázat
A 2003. évi fajtalistán szereplő rozs és őszi árpa fajták használati cél szerinti csoportosítása
Faj/Fajtacsoport használati cél |
Hazai |
Honosított |
Összesen |
Rozs | |||
évelő |
2 |
0 |
2 |
anyarozs |
2 |
0 |
2 |
takarmány |
4 |
5 |
9 |
összesen |
8 |
5 |
13 |
Korai érésû őszi árpa | |||
sör |
1 |
1 |
2 |
takarmány |
10 |
7 |
17 |
Középérésû őszi árpa | |||
sör |
2 |
9 |
11 |
takarmány |
5 |
15 |
20 |
Őszi árpa összesen |
18 |
32 |
50 |
5. táblázat
A búza célirányos hasznosítását befolyásoló minőségi követelmények(Pollhamer E-né 1988 nyomán)
Hasznosítási célok | ||||
Sütőipar |
Száraztészta |
Rétestészta |
Takarmányozás |
Kekszgyártás |
|
készítés |
|
| |
Hl-tömeg |
Hl-tömeg |
Hl-tömeg |
Hl-tömeg |
Hl-tömeg |
Ezerszemtömeg |
Ezerszemtömeg |
Ezerszemtömeg |
Ezerszemtömeg |
Ezerszemtömeg |
Acélossági % |
Acélossági % |
Acélossági % |
Héj-mennyiség |
Héjmennyiség |
A szem színe, alakja |
Daranyeredék |
Daranyeredék |
Rosttartalom |
Acélossági % |
Lisztnyeredék |
Szemkeménység |
Lisztnyeredék |
|
|
Daranyeredék |
Héjmennyiség |
|
|
|
Korpanyeredék |
Dara szemcseméret |
|
|
|
Sütőipari alapanyag |
Tésztaliszt minősége |
Rétesliszt minősége |
Takarmányliszt minősége |
Alapanyag minősége |
Komplex minőségi értékszám |
Fehérje tartalom |
Fehérje tartalom |
Fehérje tartalom |
Fehérje tartalom |
Enzim-aktivitás |
Nedves sikér-tartalom |
Nedves sikér-tartalom |
Aminosav-tartalom |
Szemcsestabilitás |
Kemencenyeredék |
Sikérterülékenység |
Sikérterülékenység |
Vitamintartalom |
Sikérterülékenység |
Keverhetőségi érték |
Száraz sikér mennyisége |
Száraz sikér mennyisége |
Ásványianyag-tartalom |
Sütőipari minőség |
Sütőipari minőség |
Sikér víztartó képesség |
A sikér minősége |
|
|
Adalékok hatása |
Sikér-nyújthatóság |
Sikér-nyújthatóság |
|
|
|
Főzési minőség |
|
|
|
|
Túlfőzési ellenállás |
|
|
|
|
Tészta színe |
|
|
|
A cikk szerzője: Győri Tibor tudományos munkatárs