A kalászosok fajtahasználata

Agro Napló
A hazai szántóföldi növénytermesztésben a kalászos gabonafélék részaránya jelenleg 40-42% között változik évente. A statisztika a gabonafélékhez sorolja a kukoricát is, mellyel együtt a vetésterület közel 70%-án folyik e növényfajok termesztése.

A 40%-hoz közeli vetésterületi részarány (kb. 1,8 millió ha) legnagyobb részén őszi búza (1,1-1,2 millió hektár) díszlik, melyet az árpa követ megközelítően 400 ezer hektáros vetésterülettel - ebből az őszi árpa 203-221 ezer hektáron terem. Évente eltérő mértékben ugyan, de közel 60 ezer ha-on történik a tavaszi zab vetése. A rozs vetésterülete 50 ezer ha, a triticaléé 120-130 ezer ha. Az 1999/2000 évi eddigi maximumhoz (10 500 ha) képest kisebb területen folyik napjainkban tönköly búza termesztése (1500-2000 ha), s ugyancsak néhány ezer hektárt tesz ki az őszi- és tavaszi durum búzával, a közönséges tavaszi búzával és a rizzsel bevetett szántóterület nagysága.

A fajlagos terméseredmények – részben az utóbbi évek nemegyszer szélsőséges időjárási viszonyai hatására javarészt csökkentek. A legutóbbi másfél évtized alatt jelentős mértékben csökkent a közönséges búza, az őszi- és tavaszi árpa, valamint a zab hozama, stagnált a rozs hektáronkénti termésátlaga. Csak a triticale esetében tapasztalható az újonnan termesztésbe vont fajták nagyobb produktivitásának eredményeként termésnövekedés. A fajonkénti részletesebb adatokat az 1. táblázat tartalmazza.

1. táblázat

A főbb gabonafélék termésátlagai /kg/ha/ (KSH, 1998-2001. nyomán)

Megnevezés

1986-1990

1995

1996

1997

1999

2000

2001

2002

Búza

4880

4160

3280

4210

3590

3600

4300

3510

Rozs

2350

2190

1650

2270

2030

2000

2400

n.a.

Árpa

4210

3560

2860

3620

3120

2770

3530

n.a.

Zab

3020

2590

2340

2630

2540

1670

2460

n.a.

Kukorica

5630

4430

5620

6440

6380

4150

6230

5070

A termelés biológiai alapjait illetően is nagyfokú fajtaszám növekedés tapasztalható. A változás mértékére vonatkozóan példaként az 1997. és a 2003. évi Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajok fajtáinak számát ismertetjük a 2. táblázatban. Ugyanez a táblázat arra is alkalmas, hogy a hazai és külföldi eredetû fajták számarányát is bemutassuk. A minősített fajták száma a vizsgált viszonylag rövid idő alatt több, mint 2,2 szeresére növekedett, s ezen belül a hazai nemesítésû fajták száma 1,8-szeresére, a honosítottaké közel 2,8-szeresére változott. Az EU-csatlakozást követően a külföldi eredetû fajták száma ennél jóval nagyobb mértékben fog emelkedni, ezért is lesz jelentősége a már készülő ajánlati fajtalistáknak, mely az egyes földrajzi térségekben legjobban használható fajták neveit fogja tartalmazni, tájékoztatva egyúttal a gazdálkodókat is a fajtaválasztás elősegítése érdekében.

A 2-4. táblázatok a fajtahasználat mikéntje szempontjából is csoportosítják az egyes fajokhoz tartozó fajtákat. A 3. és 4. táblázatokban csak a 2003. évi fajtajegyzékben szereplő fajtákat csoportosítottuk használat szerint. A táblázatok azt is jelzik, hogy a fajok számának növekedése (pl. tönköly búza) mellett az egyes fajokon belüli hasznosítási módok száma is nőtt (őszi vetésû sörárpa), s ugyancsak szélesebb körû lett a fajok termeszthetőségi lehetősége (tavaszi vetésû triticale). A fejlesztés további irányát jelentik az őszi zab, valamint a fehér szemszínû őszi búza fajtajelöltek megjelenése is.

2. táblázat

Az 1997 és 2003. évi fajtalistákon szereplő kalászos fajták fajtacsoportonkénti és eredet szerinti száma

Növényfaj

Fajtacsoport

1997

2003

 

 

Hazai

Honosított

Összesen

Hazai

Honosított

Összesen

Őszi búza

korai érésû

18

2

20

49

10

59

 

középérésû

22

4

26

28

18

46

 

középkései érésû

6

3

9

9

12

21

összesen

46

9

55

86

40

126

Tavaszi búza

2

1

3

2

6

8

Tönköly

 

 

0

2

2

4

Őszi árpa

korai érésû

7

7

14

11

8

19

 

középérésû

3

7

10

7

24

31

összesen

10

14

24

18

32

50

Triticale

őszi

0

4

4

1

15

16

 

tavaszi

0

0

0

0

2

2

összesen

0

4

4

1

17

18

Rozs

4

5

9

8

5

13

Tavaszi árpa

2

17

19

5

46

51

Rizs

9

0

9

14

0

14

Tavaszi zab

4

4

8

5

9

14

Durum

őszi

7

2

9

12

1

13

 

tavaszi

0

2

2

0

5

5

összesen

7

4

11

12

6

18

Fajok és fajták mindösszesen

84

58

142

153

161

316

A legnagyobb mértékû fajtaszám-növekedés a tönköly mellett a triticale fajtáknál következett be, s ugyancsak több, mint kétszeresére nőtt az őszi búza fajták száma is. Az OMMI az újabban minősített fajták esetén már a hasznosítási módok szerinti klasszifikációt is elvégzi, s ennek megfelelően a forgalomba lévő 126 fajta sütőipari tulajdonságok szerinti csoportosítását a 3. táblázatban foglaltuk össze. A fajták érési idő szerinti osztályozása a betakaríthatóság tervezésénél jelentős, de egyúttal arra is utal, hogy a különböző ökológiai kitettségû helyekre más és más éréscsoportba tartozó fajtaszortiment állítható össze. Az utóbbi években mutatkozó aszályos időjárás a főbb tendenciákat illetően az éréscsoportok közötti különbségeket mérsékelte, de még így is mintegy két hetes érési különbség mutatható ki a korai és középkései fajták biológiai érettsége között.

A fajok termeszthetőségi feltételei eltérőek. Ha mégis választani kell, hogy egy adott körzetben, vagy gazdaságban hogy milyen kalászos gabonát vessünk, akkor elsődlegesen a termelési, hasznosítási célt, az adott fajra vonatkozó minőségi szabványt, majd ezt követően az adott terület talaj- és klimatikus viszonyait szükséges figyelembe venni. A talaj- és klimatikus viszonyok adta lehetőségek kihasználása érdekében figyelembe kell venni, hogy a legjobb minőségû és intenzíven kezelt területekre elsődlegesen a legjobb „minőségû” búza fajtákat vessük. Ahol a fehérjetermelés a döntő, ott inkább triticalét vessünk, ha az egyéb feltételek megfelelnek. A tönköly búza a nagyon jó minőségû talajokra nem való, ott a túlzott nitrogénbőség hatására megdől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor e növényfajt a lehető legrosszabb helyre tegyük, mert ez esetben viszont nem fogunk vele elérni megfelelő mértékû (4-5 t/ha) és jó minőségû (40-45% sikér- és 18-20% fehérjetartalmú) termést. Az őszi árpa optimális termőterületei inkább az ország nyugati csapadékosabb részein helyezkednek el. A bevezetésre kerülő őszi sörárpa fajták azonban már a tápanyagellátás terén finomítást igényelnek, csakúgy, mint a sörárpának termesztett tavaszi árpa fajták esetében. E fajták minőségi tulajdonságait a magas nitrogén-ellátottsági szint csökkenti, szemben a takarmányárpának termesztett fajták magas nitrogén igényéhez. A korábbiakban már volt róla szó, hogy a triticale a fehérje-önellátásra törekvő gazdaságok egyik legfontosabb növényfaja lehet. E növényfaj legjobb termőtájai azok lesznek, melyek már az őszi minőségi búzatermesztés számára másodlagosan vehetők csak figyelembe, illetve a talajadottságaik még közepesek-jók. A rozs legjobb termőtájai a klasszikus felfogásnak megfelelően a homokos talajokon helyezkednek el.

A fajtakiválasztást jól segíti az OMMI által évente kiadásra kerülő Leíró Fajtajegyzék. Ebben a füzetben részletesen felsorolásra kerül fajonként a hasznosíthatósági csoportok szerinti fajtanév, a fajtajogosult-, illetve a fajtát képviselő neve, a származási ország és az állami minősítés évszáma. Az egyes növényfajokon belül a tárgyévi fajtakísérleti eredmények mellett a termésmutatók ismertetésénél hosszabb időszakot magában foglaló adatsorok is bemutatásra kerülnek. A faji sajátosságoknak megfelelően az OMMI rendszeresen tájékoztat a fajták legfontosabb értékmérő tulajdonságairól, így a kísérleti helyenkénti hozamokról, a növényállomány magasságáról, az állóképességről, a tenyészidő kalászolásig és kalászolástól érésig terjedő hosszáról, az őszi vetésû kalászosok télállóságáról, valamint a legfontosabb kórokozókkal szembeni érzékenységről és a beltartalmi mutatókról. Az őszi búza fajta megválasztásakor a fentieken túlmenően az alábbi értékmérő-, illetve beltartarmi mutatók számításba vétele szükséges:

-         hektolitertömeg;

-         ezerszemtömeg;

-         vetendő csíraszám;

-         fehérje-tartalom;

-         esésszám;

-         sütőipari (minőségi) értékszám;

-         sikértartalom.

3. táblázat

A 2003. évi fajtalistán szereplő őszi búza fajták használati cél szerinti csoportosítása

Faj/Fajtacsoport

használati cél

Hazai

Honosított

Összesen

Őszi búza korai érésû

malmi

41

7

48

javító

5

1

6

egyéb

3

2

5

összesen

49

10

59

Őszi búza középérésû

malmi

23

17

40

javító

5

1

6

egyéb

 

 

 

összesen

28

18

46

Őszi búza középkései érésû

malmi

7

9

16

javító

2

3

5

egyéb

 

 

 

összesen

9

12

21

Különösen az őszi búza fajták esetén nagyon lényeges már a fajtakiválasztáskor annak tisztázása, hogy milyen irányú felhasználásra kerül az adott termény. A fajtakiválasztás céltudatosságának elősegítése érdekében az 5. táblázatban a különféle hasznosítási lehetőségek esetén leginkább figyelembe veendő tulajdonságokról nyújtunk tájékoztatást. E paraméterek és a termesztéstechnológia során alkalmazott, vagy használt eljárások, vagy készítmények között nagyon összetett kapcsolatrendszer létezik. Elöljáróban csak annyit célszerû javasolni, hogy a termelő törekedjen arra, hogy az általa végrehajtott technológiai elemek következtében learatott terményének a mennyiségi és a minőségi mutatóiról minél több információt szerezzen meg. Ezeket az adatokat az egyes évjáratok legfontosabb időjárási adataival célszerû hosszabb távon egybevetni, majd értékelni, s a kapott eredmények lehetővé teszik azt, hogy a gazda egyre tudatosabban tud felkészülni egy-egy újabb termelési ciklusra.

Nagy segítséget jelenthet a tájékozódásban az is, ha a fajta kiválasztása előtt a termelők információt gyûjtenek az adott régióhoz, termőtájhoz legközelebb eső fajtakísérleti állomások kísérleti eredményeiről. E tekintetben célszerû az évente megrendezett regionális fajtabemutatókat látogatni, ahol arra is mód nyílik, hogy a jövő fajtáiról is kellő szintû ismeretanyagot lehet összegyûjteni.

4. táblázat

A 2003. évi fajtalistán szereplő rozs és őszi árpa fajták használati cél szerinti csoportosítása

Faj/Fajtacsoport

használati cél

Hazai

Honosított

Összesen

Rozs

évelő

2

0

2

anyarozs

2

0

2

takarmány

4

5

9

összesen

8

5

13

Korai érésû őszi árpa

sör

1

1

2

takarmány

10

7

17

Középérésû őszi árpa

sör

2

9

11

takarmány

5

15

20

Őszi árpa összesen

18

32

50

5. táblázat

A búza célirányos hasznosítását befolyásoló minőségi követelmények

(Pollhamer E-né 1988 nyomán)

Hasznosítási célok

Sütőipar

Száraztészta

Rétestészta

Takarmányozás

Kekszgyártás

 

készítés

 

 

Hl-tömeg

Hl-tömeg

Hl-tömeg

Hl-tömeg

Hl-tömeg

Ezerszemtömeg

Ezerszemtömeg

Ezerszemtömeg

Ezerszemtömeg

Ezerszemtömeg

Acélossági %

Acélossági %

Acélossági %

Héj-mennyiség

Héjmennyiség

A szem színe, alakja

Daranyeredék

Daranyeredék

Rosttartalom

Acélossági %

Lisztnyeredék

Szemkeménység

Lisztnyeredék

 

 

Daranyeredék

Héjmennyiség

 

 

 

Korpanyeredék

Dara szemcseméret

 

 

 

Sütőipari alapanyag

Tésztaliszt

minősége

Rétesliszt minősége

Takarmányliszt minősége

Alapanyag minősége

Komplex minőségi értékszám

Fehérje tartalom

Fehérje tartalom

Fehérje tartalom

Fehérje tartalom

Enzim-aktivitás

Nedves sikér-tartalom

Nedves sikér-tartalom

Aminosav-tartalom

Szemcsestabilitás

Kemencenyeredék

Sikérterülékenység

Sikérterülékenység

Vitamintartalom

Sikérterülékenység

Keverhetőségi érték

Száraz sikér mennyisége

Száraz sikér mennyisége

Ásványianyag-tartalom

Sütőipari minőség

Sütőipari minőség

Sikér víztartó képesség

A sikér minősége

 

 

Adalékok hatása

Sikér-nyújthatóság

Sikér-nyújthatóság

 

 

 

Főzési minőség

 

 

 

 

Túlfőzési ellenállás

 

 

 

 

Tészta színe

 

 

 

 

A cikk szerzője: Győri Tibor tudományos munkatárs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 ton...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?