2024. május 5. vasárnap Györgyi

A levéltrágyázás jelentõsége és alapjai

Agro Napló
Mezõgazdasági termelésünk egyik alapköve termesztett növényeink megfelelõ tápanyagellátása. A trágyázás már idõszámításunk kezdete elõtt bevett gyakorlat volt a mezõgazdasági termelésben. Míg a korabeli írásos emlékek közül Homérosz (ie. 900 és 700 között) Odüsszeia-címû mûvében a szõlõ trágyázásáról beszél, addig Xenophon (ie. 434-355) megfigyeli, hogy „a földbirtok elpusztult”, mert „nem tudták, milyen hasznos a föld trágyázása”. Modern megközelítésben trágyázásnak nevezünk minden olyan eljárást, mellyel termesztett növényeink makro- és mikroelem igényét fedezni kívánjuk.

A hatékony és környezetkímélő tápanyagellátás a növényfajnak, a fejlődési fázisnak, a termőhelyi és klimatikus adottságoknak megfelelő mennyiségû tápelem célzott pótlását jelenti a megfelelő arányban. Termesztett növényeink tápanyagellátásának alapja a talaj felvehető tápanyagtőkéjének irányított emelése szerves- illetve mûtrágyázással. A talajtulajdonságoktól és környezeti adottságoktól függően azonban számos esetben még a legprecízebb trágyázás sem biztosítja növényeink optimális tápanyag ellátottságát a vegetációs idő során. Az ilyen időszakok kivédéséhez nyújthat jelentős segítséget a gyakorló gazda számára a levéltrágyázás. A trágyázásnak ez a módja a növény lombozatán keresztül történő tápanyagpótlást jelenti. Hatékonyságát tekintve mintegy 8-20 %-kal hatékonyabb lehet az alaptrágyázásnál. Minden olyan esetben javasolt az alkalmazása, mikor gyors és hatékony beavatkozásra van szükség az állományban a termésveszteség és/vagy minőségromlás elkerülése érdekében. A levéltrágyázás kiválóan alkalmas arra, hogy a növény életfolyamatainak kedvező irányba terelése által hatékonyan kiegészítse a talajon keresztül végzett tápanyagellátást. A megfelelő időpontban a megfelelő tápanyagmennyiségekkel végzett levéltrágyázás segít a környezeti stresszel, kórokozókkal és károsítókkal szembeni ellenálló képesség növelésében, a növény fitness- ének javításában. Az így megerősödő növény több gyökérexudátumot bocsát a rizoszférába. A talajba jutó cukrok és egyéb anyagok stimulálják a talaj hasznos mikrobapopulációját. Ennek során javul a talaj tápanyagfeltáró képessége, valamint a mikrobák által termelt előnyös anyagok hatására tovább erősödik a növény betegségekkel szembeni ellenálló képessége is. Fenti folyamatok egymást erősítve így drámai változásokat eredményezhetnek a legyengült, tápelem hiánytól szenvedő állományokban.



Ahhoz azonban, hogy a levéltrágyázásban rejlő előnyöket kihasználhassuk és a tudatlanságból, nem megfelelő használatból fakadó hibákat (nem tartjuk be a levéltrágyázás szabályait, nem a megfelelő szert alkalmazzuk, a jó szert alkalmazzuk, de nem a megfelelő időben) elkerülhessük, nélkülözhetetlennek látszik néhány, a levéltrágyázással összefüggő gyakorlati és elméleti szabály betartása.

A levéltrágyázás nem más, mint termesztett növényeink levélzeten keresztül való tápelem ellátása. Az ilyen módon történő trágyázás lehetőségét az adja, hogy a növények gyökéren keresztül történő (elsődleges) tápelem felvétele mellett jelentős a fiatal növényi részek, különösképpen a levél tápanyagfelvétele is. Jegyezzük meg azonban: A levéltrágyázás nem helyettesítője, hanem kiváló kiegészítője a növény talajon keresztül történő trágyázásának!



Fenti megfontolásból adódóan levéltrágyázásra leginkább a következő esetekben lehet szükség:



Valamely tápelem hiánya esetén



Abban az esetben, ha egy tápelem relatív, vagy abszolút hiányban van a termőhelyen és a talajba adagolt trágyaanyagok hasznosulásáig jelentős veszteségek keletkeznének, célszerû a hiányt levéltrágyázással pótolni. A jellemző hiánytünetek megjelenése esetén mindenképpen indokolt a gyors beavatkozás (1. ábra). Az állomány látens tápelem hiányának feltárására azonban vizuális tünetek hiányában laboratóriumi vizsgálatok elvégzése szükséges.

A növény optimális fejlődési állapotának fenntartására



A gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyag felvevő képességét. Gyakori eset, hogy kedvezőtlen talajállapot esetén (tömörödés, eliszapolódás), illetve extrém időjárási körülmények hatására (szárazság, túl hideg időjárás, kimosódási veszteségek) a tápanyagfelvétel gátolttá válik. Egyes tápelemek relatív túlsúlya (P2O5) is indukálhatja bizonyos növényi tápanyagok (Zn) hiányát. Ezekben az esetekben az okszerûen alkalmazott levéltrágyázás hatékony segítséget jelenthet az állomány számára.



A talajok kémhatása is jelentősen befolyásolja termesztett növényeink mikroelem-tápláltsági állapotának alakulását. A túlzottan magas, illetve alacsony pH értékek egyaránt kedvezőtlenek a növényi tápelem felvétel szempontjából (2. ábra).

A tápláltsági állapot fenntartására-javítására a növény életének kritikus időszakaiban



Míg a gyümölcsfák tápelem igénye a pollináció után erőteljes, addig más növényeknél a virágzás, valamint a termésképzés időszakában nő meg bizonyos tápelemek felvétele. Az ebben az időszakban végzett levéltrágyázás jelentősen hozzájárulhat az esetleges krízis leküzdéséhez, a veszteségek minimalizálásához.



Termesztett növényeink tápelem igénye a vegetációs periódus alatt folyamatosan változik. A levéltrágyázás idejének helyes megválasztásához így elengedhetetlen az adott növény tápanyagfelvételi dinamikájának ismerete. A 3. ábra a szőlő tápelemfelvételi dinamikáját mutatja be.

A kijuttatott tápanyagok levélen át történő növénybe jutásának két úja lehetséges, a kutikuláris, valamint a sztomális belépés. A levél fonáki részén gyorsabb a tápanyagok növénybe jutása, mivel itt általában vékonyabb a védő viaszréteg vastagsága. Hasonlóképp magyarázható a fiatal, éretlen levelek nagyobb felszívóképessége is.



A sztómák rendszerint a növények levelein találhatók. A néhány ezred mm nagyságú gázcsere nyílások elsődleges szerepe a növényi légzés szabályozásában van. Szén-dioxidot engednek a levélbe, majd a növény klorofill molekulái a napenergia segítségével bonyolult enzimatikus reakciók révén egyszerû cukrokat szintetizálnak belőle. A sztómák egyúttal biztosítják a fotoszintézis melléktermékeinek (oxigén) kijutását is a növényből. Alapvető funkciójuk a növény evaporációjának (párologtatatásának) biztosítása, mellyel hatékonyan szabályozzák annak víz - és hőgazdálkodását. Az, hogy a sztómák a levélen hogyan oszlanak el, nagyban függ a növényfajtól. Míg a kétszikûek sztómáinak döntő többsége a levél fonáki részén található, addig az egyszikûeknél a sztómák eloszlása a levél színén és fonákján közel azonos. Ez az eltérés egyben meghatározza a levéltrágyák javasolt kijuttatásának módját is: Kétszikûeknél és ültetvények esetében a légporlasztásos, illetve szállítólevegős-, egyszikûeknél a hagyományos mechanikus cseppképzésû permetezés, illetve a légi kijuttatás a leginkább célravezető. Az átlagos kijuttatási vízmennyiség mintegy 250-400 l ha-1 legyen. Agresszív kloridion-tartalmú trágyák alkalmazása esetén indokolt a vízmennyiség 600-1000 l ha-1 -ra való emelése.

A levéltrágyázás optimális időszakának ismerete mellett elengedhetetlen a kijuttatás legkedvezőbb időpontjának a betartása is. Ahhoz, hogy a tápanyagok minél nagyobb hányadát hasznosíthassák a növények és ezzel párhuzamosan a levelek indokolatlan károsodását is elkerüljük rendkívül fontos a kijuttatás időpontjának helyes megválasztása.



(A hőmérsékletnek, valamint a légnedvességnek a levéltrágyázásra kifejtett hatását az 1,2,3 . táblázatok mutatják be.)



A gyors sztómás bejutás, így a jobb hasznosulás érdekében akkor célszerû levéltrágyázni, mikor a növény sztómái nyitottak. Ez leginkább a kora reggeli órákban van így, ezért a kora reggel végzett levéltrágyázás javasolható.



1.     

táblázat: A hőmérséklet hatása a levéltrágyázás idejének és a kijuttatott

trágyaanyagok mennyiségének megválasztására (Hilsendegen, 1999)

Hőmérséklet

Ajánlott kijuttatás

< 20 °C A legnagyobb adagú levéltrágyázás is sikerrel elvégezhető
20 – 25 °C árnyékban, vagy éjjel Alacsonyabb adagú levéltrágyázást alkalmazzunk
20 – 25 °C tiszta, napos idő Tilos a levéltrágyázás
25 °C felett Tilos a levéltrágyázás

2. táblázat: A légnedvesség

hatása a levéltrágyázás tervezésére (Hilsendegen, 1999)

Relatív páratartalom

Ajánlott kijuttatás

> 50-60 % A levéltrágyázást még nem formulált készítményekkel is elvégezhetjük
40-50 % Csak formulált szereket alkalmazzunk
< 40 % Tilos a levéltrágyázás!



A trágyaanyag megválasztása során vegyük figyelembe, hogy a különböző tápelemek és ezen belül a különböző vegyületek felszívódása jelentős különbségeket mutat. Ezek ismerete különösen csapadékos időjárás esetén lehet célravezető. A 3. táblázat a különböző K2O, valamint MgO levéltrágya anyagok felszívódási sebességéről tájékoztat.



3. táblázat: K, valamint Mg levéltrágyák 24 óra alatt felszívódott

mennyiségei a kijuttatott adagok arányában almánál (Hilsendegen, 1999)

Tápelem Formáció 24 óra alatt felvett mennyiség a kijuttatott

hatóanyag arányában (%)
K2O

Kálium-nitrát

43%
Monokálium-foszfát 34%
Kálium-szulfát 19%
MgO Magnisol 71%
Keserûsó 8%





Végezetül tekintsük át a levéltrágyázásra alkalmazott különféle trágyaanyagokat, azok kezelésének, keverhetőségének legfontosabb gyakorlati összefüggéseit!

A legtöbb egyszerû, olcsóbb levéltrágya vízoldható só.



A drágább, formázott „kész” levéltrágyák a kiegészítő nedvesítő, valamint tapadást segítő anyagok használata miatt egyenletesebben juttathatók ki, emellett kedvezőbb a hasznosulásuk is, hiszen ezek az újabb készítmények könnyebben áthatolnak a levelek viaszos kutikuláján. Gazdaságossági okokból magas áruk ellenére kritikus esetben a formázott levéltrágyák használata így mégis célravezetőbb lehet.



A kijuttatás esetén vegyük figyelembe, hogy a tiszta sók magasabb hatóanyag-tartalmúak és olcsóbbak, viszont keverhetőségük és alkalmazási idejük kritikusabb! Legagresszívebbek a klorid-, majd a nitrát- és végül a szulfát-tartalmú trágyák.

A nitrogéntrágyák közül a karbamid a legismertebb. Levéltrágyázásra az alacsony biuret tartalmú (Lo Bi Urea) szerek alkalmazása javasolt. Általános tapasztalat, hogy Zn-levéltrágyával együtt alkalmazva megnő a növény levélen keresztül történő Zn felvétele is.



Az egyéb makroelemek (foszfor, kálium) pótlására a mezőgazdasági, valamint kertészeti gyakorlat viszonylag kisebb figyelmet fordít, holott a levéltrágyázással ezen elemek pótlása is rendkívül hatékonyan valósítható meg. Ültetvényeinknél az erőteljes nyesés időszakos kálium hiányának pótlására a KNO3 például kiválóan alkalmas.



Kalcium hiánytünetek esetén egyedüli megoldást a Ca-tartalmú levéltrágyák kijuttatása jelenthet. Hasonlóan drámai változásokat érhetünk el Mg hiányos állományok Mg trágyázásával is.



A levéltrágyákat a mikroelem-hiányos állományok tápláltsági állapotának javítására széles körben alkalmazzuk. A mikroelemek pótlása mind szervetlen sók, mind pedig kelatizált vegyületek formájában hatásos.



Kedvező esetben a levéltrágyák keverhetőek a növényvédő szerekkel. Több levéltrágya keverése esetén azonban a növény, valamint a szóróberendezés esetleges károsodásának elkerülése érdekében mindenképpen indokolt a 4. táblázat információinak figyelembe vétele.



4. táblázat: Különböző

levéltrágyák keverhetősége

Egymással jól keverhető
>Karbamid >Valamennyi levéltrágya

Egymással nem keverhető

>Kalciumtrágya >Foszfát-, valamint szulfáttrágyák
>Kalciumklorid >Monokálium-foszfát
>Borax, vagy Solubor >Keserûsó

>Kalcium-nitrát

>Cinkszulfát

>Mangánszulfát

>Monokálium-foszfát
>Keserûsó (Magnézium-szulfát) >Kalcium-nitrát

>Monoammónium-foszfát

>Borax/Solubor

>Cinkszulfát

>Monokálium-foszfát
>Kalcium-nitrát >Keserûsó

>Mangánszulfát

>Cinkszulfát

>Borax, vagy Solubor

>Káliumszulfát

>Monokálium-foszfát
>Kálium-szulfát >Kalcium-nitrát

>Monokálium-foszfát

>Monoammónium-foszfát
>Mangánszulfát >Borax / Solubor

>Monokálium-foszfát
>Cinkszulfát >Keserûsó

>Monoammónium-foszfát

>Rézpreparátunok

>Kalciumnitrát

>Káliumnitrát

>Monokálium-foszfát
>Káliumnitrát >Rézpreparátumok

>Cinkszulfát

>Monokálium-foszfát
>Monokálium-foszfát >A karbamid kivételével valamennyi levéltrágya





Dr. Kalocsai Renátó - Dr. Schmidt Rezső - Dr. Szakál Pál



Nyugat-Magyarországi Egyetem



Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar



Mosonmagyaróvár

Felhasznált irodalom



Hilsendegen, P. (1999): Blattdüngung in Obstbau.



COMPO (2003): Düngung im Weinbau



Bényei, F. - Lőrincz, A. - Nagy, L. (2000): Szőlőtermesztés



Pecznik, J. (1976): Levéltrágyázás



Füleky, Gy. (ed.) (1999): Tápanyag-gazdálkodás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!