2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

HORSCH Airseeder vetõgéprendszer

Agro Napló
A modern vetésrendszernek speciális követelményeket kell teljesítenie: precíz és gyors vetés, optimális idõpontban, minimális költségráfordítással. A HORSCH Airseeder vetõkultivátor alkalmas hatékony és nagyteljesítményû vetésre, amellyel a magágykészítés, a vetés és a talaj visszatömörítése egy munkamenetben történik.

A vetőgépek felépítése



A HORSCH Airseeder modellek féligfüggesztett kivitelben készülnek és a traktor vonólapjához vagy a traktor alsó kapcsolószerkezetéhez csatlakoztathatók. A gépek üzemeltetésekor az erőgépek nem igényelnek mellső pótsúlyozást, így azok nem okoznak felesleges talajttömörödést.



Az Airseeder különféle csoroszlyákkal üzemeltethető, amelyek alak és munkavégzés módjában különböznek egymástól. A géppel végzett vetés így történhet széles sávba, vagy ikersorba, és lehetőség nyílik a mûtrágya gyökérzónába (a kivetett magok alá) való kijuttatására is. A csoroszlyák többé-kevésbé intenzív talajmunkát is végeznek a vetett sáv szélességében.



Az ikersoros vetés esetén a HORSCH „duett” csoroszlya csúcsával felhasítja a talajt, miközben a vetési színt alatt, 5-6 cm mélyen mikrolazítást is végez. A cserélhető csoroszlyacsúcs mögötti flexibilis cső a folyékony mûtrágya talajba történő injektálására szolgál. A két mûanyag csúszóelem a talajt oldalra tereli, miközben eltávolítva a köveket és más növényi részeket a vetési síkból. Ennek során a nagyobb rögök a felszínen, az aprómorzsás finom talaj pedig alul marad. A ferdén futó ék alakú tömörítőlap ugyanakkor bezárja a mûtrágyabarázdát és 2-3 cm mélyen vissza is tömöríti a talajt, visszaállítva ez által a kapillaritást.



A V alakú elosztó erre a visszatömörített rétegre szórja két sávban a vetőmagot, amelyet finom aprómorzsás földdel takar be. A bevetett felületet fésûs borona vagy tárcsás beforgató egyengeti attól függően, hogy a kapák 3 vagy 4 sorban helyezkednek el.



A másik, ún. „solo” csoroszlya a nagyszemü vetőmagvakhoz - mint pl. a bab, borsó, szója - alkalmazható. A „duett” csoroszlyához hasonlóan itt is a csoroszlya hegye nyitja meg a talajt, amely egyúttal a vetési szint alatt mikrolazítást is végez. Azért, hogy a vetőmag egyenletesen és lassan kerüljön a földbe, a mag a csoroszlyában egy a vetési iránnyal ellentétesen kialakított íven halad át, így elkerülhető a vetőmag elgurulása. Végül egy gumi csúszótalp zárja a magágyat.



Mindkét csoroszlya esetén a talajt gumiabroncsozású kerekek tömörítik vissza biztosítva ez által a megfelelő talajtakarást és a biztos kelést, miközben a sorok közötti rész laza marad. A tömörítő kerekek tandem rendszerû felfüggesztése lehetővé teszi a kerekek megfelelő illeszkedését talaj egyenetlenségekhez, ami az egyenletes tömörítő hatásban nyilvánul meg. Ajánlott a kerekek belső légnyomásának a talaj-viszonyokhoz való megfelelő igazítása.



Az alkalmazott mezőgazdasági gumiabroncsok által hátrahagyott keréknyomok a csapadékot a vetett sávra vezetik, ami nagy szerepet játszik csapadékvíz megőrzésben.



A tandem felfüggesztésnek köszönhetően a kerekek állandó mozgása, ill. alakváltozása révén a gumiabroncsok önmagukat tisztítják.

A vetéstechnika szántóföldi követelményei



A HORSCH Airseeder egy univerzális vetőgép, amely tarlóhántott területeken, meghatározott feltételek mellett a tarlóba direkt módon, vagy közvetlen a szántás után egyaránt alkalmazható. A pontos és gyors vetés feltétele - a alkalmazott vetéstechnikától függetlenül - a sima egyenletes magágy. Ugyanis a vetőmag vetési síkban való állandó és pontos elhelyezése érdekében a talajnak egyenletesnek, sima felületûnek és visszatömörítettnek kell lennie. Ez által azonos csírázási feltételek teremthetők és nem lesz gond még az akár 15 km/h sebességgel történő vetés esetén sem.



A HORSCH filozófiája a nagy teljesítmény jó ellenőrizhetőséggel. A 6 m munkaszélességtől a vetőgépek külön vetőkocsival rendelkeznek (3500SD, 3600S, 5000S, 10500S ) abból a célból, hogy a tele, illetve az üres vetőmagtartály ne befolyásolja a vetési mélységet.

A HORSCH univerzális munkagépek hatékony eszközökkel az alapjai egy ütőképes és pontos talajmûvelésnek.



A HORSCH gépek importőre kereskedemi képviselője a Raiffeisen Agrárház Kft. Szakképzett értékesítő csapata hathatós támogatással kíván hozzájárulni a hazai gazdálkodók eredményességéhez és költségmegtakarításukhoz. Egyedi igényeket és gazdasági szerkezetet figyelembe véve segít a beruházások finanszírozásába.



Raiffeisen Agrárház Kft, 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 2. Tel: 22/ 534-446



Ács Géza 30/4917-298, Böhm Róbert 30/4917-293, Csala Zoltán 30/4917-297, Fraz Ipfelkofer 30/4917-310

Koch György 30/4917-292, Stéger Andor 30/4917-299, Szabó Tamás: 30/2263-009



(írta: Szász Zoltán, HORSCH termékfelelős, )

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!