Aprómagvetés a legkedveltebb Horsch vetőgéppel – Pronto

Agro Napló
Az elmúlt napok, hetek csapadékos időjárása egy picit késleltette az aratást, így sok helyen a vetést is. A repcék mindenütt nagyon szépek, van, aki már kétszeri regulátorozáson gondolkodik.

Még néhány éve nagyon sok termelő úgy volt az új gép beruházásnál, hogy a vetőmag éppen csak legyen bent a talajban, és a rögös körülmények között is, minél többet kibírjon! Aztán az idő előrehaladtával, előjöttek az agronómiai kérdések és ezek megválaszolása, és változott az igény, azt a vetőgépet kezdték preferálni, amelyik az apró magvakat, mint pl. repce, mák, nagyon precízen veti.

A Horsch portfóliójában nagyon sok vetőgép megtalálható, mindezek a termelői igények legjobb kiszolgálása érdekében.
A NoTill Avatartól, a sávos talajművelésben remeklő Focuson és a mulcsos Sprinter, Pronton keresztül, az egész intenzív forgóboronás KR vetőgépekig mindenki megtalálhatja a neki leg megfelelőbbet.

A Pronto család, amelyet hazánkban is a legjobban kedvelnek, ezért is ez a vetőgép az elmúlt 10 év folyamán nagyon sok fejlesztést kapott.

 

Pronto TurboDisc csoroszlya szemenkénti adagolóval és magfogó kerékkel

 

Egyik legérdekesebb, és a növény fejlődése szempontjából is a szemenkénti adagoló és csoroszlya. Ha belegondolunk, kukoricavető-gépet manapság már senki nem vásárol magfogó kerék nélkül. A Pronto vetőgépben a Horsch az első, aki tényleges magfogó kereket épített a vetőgépbe. Azon termelők, akik ezt használják, már tapasztalták az előnyét, a robbanásszerű kelésben. A szemenkénti vetőegység erre már csak hab a tortán, mindamellett, hogy kalibrált vetőmagra van szükségünk.

A pontos mélységtartás azért is előnyös, mert így a sekélyebb 2-3 cm vetést el tudjuk végezni, ami azért fontos, mert az alacsony csíraszámmal vetett állomány ekkor bokrosodik a legjobban. A magfogó kerék ezenfelül biztosítja a tökéletesebb mag-talaj kontaktust, és még szárazabb körülmények között is biztonságosabb a kelés.

 

Pronto szemenként vetett búza kelése

 

A Pronto DC, AS vetőgépekben a rövidtárcsa magágynyitást végez, kever és porhanyítja a talajfelszínt, amit a gumikerekes henger lezár. Erre az úgynevezett autópályára jön a vetés. Minél egyenletesebb a talajfelszín annál precízebb a vetés. Azonban vannak olyan talajok, ahol a termelők vagy nem tudnak, vagy nem akarnak jobb felszínt csinálni, így a nagyon rögös talajokon is jó vetést kellene biztosítani.

A Horsch néhány éve megalkotta a Serto vetőgépet, amelynél a gumikerekes henger előtt nincs talajkészítő eszköz, így a csoroszlyák jóval nagyobb talajellenállás-legyőzésnek vannak kitéve. A PowerDisc csoroszlya nagyon robusztus paralelogramma felfogatású, így az igen kemény, rögös talajokkal is nagyon jól elbír. Igény szerint ezzel a csoroszlyával is kérhetők a Pronto vetőgépek.

 

PowerDisc csoroszlya

 

A termelői igények egyre csak nőnek, és a termelők nemcsak a kombájnra vagy a traktorra hajlandók többet áldozni, hanem a vető és a növényvédelem gépeire is.

Így egyre többen érdeklődnek a forgóboronás Pronto KR vetőgép iránt is. A vetőgép felépítése hasonló, mint a Pronto DC, azonban itt a rövid tárcsa helyett forgóboronát találunk, amelyet különböző hengerek követnek. A lehengerezett felszínre kerül a vetés. A Pronto KR területteljesítménye nem sokkal marad el a DC-től, ugyanis itt is lehet 12 km/h sebességel is vetni. Természetesen, minél többet kell dolgozzon a forgóborona, arányosan csökken a haladási sebesség, de az aprómorzsás talaj így biztosítható.

 

Pronto 6 KR

 

A kapás növények szemenkénti vetőgépei már majdnem mind sorelzárósak. A Pronto vetőgépnél is megtalálható ez a rendszer.
A RowControllal soronként tudjuk lezárni a vetőgépet, bármilyen művelőút-ritmus is megvalósítható, amennyiben több apró parcellán dolgozunk, pl. a Pronto 6 DC-nél 10% vetőmagmennyiség spórolható meg.

 

RowControl sorelzárós elosztótorony

 

A Horschnál a technológiánknak megfelelő bármelyik vetőgépet választjuk, a legmagasabb minőséget kapjuk!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

 

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!