Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Agro Napló
Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen nehéz a betakarítás után jó magágyat készíteni. Sajnos nagyon kevés termelőnek van Tiger - Optipack gépkapcsolata, mert a talajművelésnél most ez a nyerő.

A Tiger nagyon intenzíven meglazítja a talajt, visszatömörít, és a vontatott Optipack SD henger pedig a rögöket töri illetve visszanyomja a földbe. Azok a nagyobb földrögök, amelyeket nem sikerült szétzúznia, majd a talajban szétesnek.

 

Tiger - Optipack nyerő kapcsolat

 

Az őszi vetésűeknek nem is kell a nagyon finom aprómorzsás magágy, mert a téli csapadék hatására a felszín nagyon letömörödhet és a vetés tavaszra levegőtlenné válik. Természetesen ezen is lehet majd segíteni, és látni is, hogy egyre több termelő elkezdett gyomfésűvel mozogni a földeken!

A talajművelés, már aki végez ilyent, a talaj szerkezetének rombolásával történik. Amennyiben a testünkről jól lehántjuk a bőrünket az sem esik jól, na ezt csináljuk a földdel is. Amennyiben mégis talajművelést végzünk, mert kell, figyeljünk oda, és azt csináljuk, amit a föld megenged! Az apám és nagyapám is így csinálta, egy kicsit régimódi, a hagyománymegőrzést nem biztos, hogy a szántóföldön kell művelni. Az a templomba járásnál kezdődik, és valahol a művelődési ház környékén zárul.

 

Sprinter 6 ST

 

Azt észre kell venni, hogy a klímaváltozás a nyakunkon, ez egy normális ciklikus történet a Föld történetében, aminek a felgyorsulására manapság egy kicsit az emberi tevékenység még rá is segít. Ezért az ellene történő védekezés politikai elhatározásait az alkalmazkodni tudó mezőgazdasági termelők ki tudják majd használni. Aki a fejét a földbe dugja ott a szenteltvíz sem segít!

Az idei ősz is megmutatta, és különböző internetes fórumokon el is lehet ájulni attól, hogy egyesek mit nem képesek művelni a drága anyafölddel. Az erőszak az erőszak marad, csak a mezőgazdaságban másképp jön a büntetés! A talaj természetesen nem mindenütt egyforma, így van, aki most bólogat, és olyan is, aki már ezeket a sorokat nem olvassa mert hülyeségnek tartja, nála ilyen nincs.

A kötöttebb, kiszáradt, nehezen művelhető talajokon a hagyományos technológiával csak sok energia árán tudunk olyan magágyat készíteni, amiben a vetőmag biztonságosan tud kelni. Azonban a mulcsos technológiában használt különböző munkaeszközök zöme szántóföldi kultivátor, így amennyiben ezek jól vannak beállítva, akkor kevésbé rögölnek, és egyengetik a talajfelszínt. Arra törekedjünk, hogy amikor lejövünk egy művelet után a földről, akkor vetőmagágy minőségű felületet hagyjunk magunk mögött!

 

Duett csoroszlya

 

A rögös talajok vetésére olyan vetőcsoroszlyára van szükség, amelyik a rögök közé úgy rakja a magot, hogy az kikeljen! A Duett csoroszlya egy csúszó csoroszlya, ellenben különbözik a legtöbb termelő fejében rögzült csúszó csoroszlya képétől. Egy erős robusztus egység, amely a vetőgép vázához 250 kg kioldóerővel rendelkező rugós tagon kapcsolódik. Ez biztosítja, hogy sokáig bentmarad a földben, így még a NoTill-ben is használható.

 

Duett csoroszlya – vetés és műtrágyázás egy menetben

 

A csoroszlya tulajdonsága, hogy benyúl a földbe, alulról felfele megmozgatja a vetőmagágyat, e csúszó talp tömörít, így képez kemény ágyat, erre a tömörített, aprított felületre kerül a vetőmag, amit betakar a csoroszlyatest mellett elhaladt föld. Így megvalósul a „kemény ágy, puha takaró”, nagyon sok termelő által emlegetett mondat. A csoroszlyatest szeparálja el az apró morzsát a nagy hanttól, a finom föld kerül a vetőmagra először, utána a nagyobb rögfrakció, majd végül a föld felszínén a mulcs. A Sprinter vetőgéppel a bejárt felület 35–40% bevetésre kerül, ugyanis a csoroszlyák ikersávban terítik a magokat! Egyik legjobb térállás érhető így el.

 

Sprinter ikersávos vetés és a műtrágya a sávok között, alatt

 

A csoroszlya előtt és mögött is gumikerekes henger halad, ami biztosítja a pontos vetést. A Duett csoroszlyával a vetésen kívül műtrágyázni is lehet. A műtrágyát a két vetett sáv közé helyezi le, így a kis növények gyökerei nagyon hamar el tudják érni azt.

 

A Sprinter egy olyan intelligens vetőgép, amely a legnehezebb
kihívásoknak is megfelel!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!