Integrált védekezés a burgonya fontosabb károsítói ellen

Agro Napló
Az agrobiocönózisok jellemzõ sajátossága, hogy növény és állatfajokban szegényebbek a természetes biocönózisoknál. Ebbõl is következik, hogy kevésbé stabilak. Az instabilitás alapvetõ oka, hogy az agrobiocönózisok elsõdleges energiaforrása a termesztett növény évenként változik a vetésváltás törvényszerû alkalmazásának következményeként.

A növényvédelem feladata, hogy az elsődleges energiaforrás fogyasztóit korlátozza a gazdasági károk kialakításában. A kártételeket mérséklő beavatkozások a biocönózis egészére hatnak, ami egyes kémiai hatóanyagok alkalmazásakor káros mellékhatásokban is megnyilvánulhat, mint pld. a hasznos parazitoidok pusztulása.

A hatékony, de ugyanakkor környezetkímélő növényvédelmi módszereket úgy kell alkalmazni, hogy azok szolgálják a fenntartható mezőgazdaság céljait, a környezet sokszínûségének és változékonyságának megőrzésével.

A fenntartható mezőgazdaság teljesítőképességének részét képezi a gyakorlati növényvédelem fejlődését meghatározó védekezési módszerek integrációja. A szemlélet megvalósításához minden olyan módszert alkalmazni kell, amelynek adott biocönózisban szerepe lehet az egyedszám, vagy fertőző inokulum tömeg, továbbá a gyomszabályozásban és ezen keresztül hat a piacképes áru előállítására.

Területkiválasztási szempontok

A termőterületek talajában több polifág és a burgonyát károsító kórokozó (fuzáriumok, burgonyarizoktónia, alternária, verticillum, kolletotrihum) kártevő (drótférgek, áldrótférgek, pajorok, bagolylepke hernyók, mezei pocok) és elfekvő csíraképes gyommag található.

Azokat a területeket válasszuk burgonyatermesztésre, ahol a növények fejlődéséhez és a tőszám megőrzéséhez leginkább adottak az agrotechnikai feltételek (talajszerkezet, nedvesség, tápanyag ellátottság).

A kiválasztott területeken az elővetemények ne tartozzanak abba a tápnövény körbe (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, stb.) amelyek után a talajban visszamaradt károsítóknak a burgonya is tápnövénye. A termőterületre burgonya-burgonya után 3-5 éven belül ne kerüljön vissza.

Kerüljük a ruderális területek közelségét, mert az ott felszaporodott károsítók átterjedhetnek a burgonyára (levéltetvek, mezei pocok, gyommagvak). Az azonos tápnövény körbe tartozó növényfajokat a káros szomszédhatás kerülése végett ne termesszük egymás mellett.

Talajkezelés ültetés előtt.

A különböző időszakban betakarított elővetemény után középmély, mély szántással (nyár, ősz) gyéríthetők a talajban élő kórokozók (fuzáriumok) és kártevők (pajorok, drótférgek), továbbá csírázásra serkenthetők a gyommagvak, amelyekből kikelt csíranövény újabb talajmunkával elpusztítható.

A talajlakó rovarlárvák (drótférgek, pajorok) egyedszámának felmérését célszerûen térfogati kvadrátmódszer alkalmazásával végezhetjük el áprilisban még ültetés előtt. A mintavételi helyeket a sakktábla minta alapján jelöljük ki, mert a lárvák előfordulása mindig gócszerû. Ebben az esetben van lehetőség a lokális talajfertőtlenítésre, ami költségkímélő és környezetvédő megoldás.

A lárvák gócszerûségéből adódik, hogy az egyedszám soha nem általános érvényû az egész területre, hanem annak csak a precíziós felvételezésekkel megállapított részeire. Ezért az egyedszám négyzetméterenként 0-tól sok esetben 40-ig változhat. Talajfertőtlenítésre azokat a területrészeket jelöljük ki, ahol a drótférgek és a pajorok száma m2-enként eléri vagy meghaladja a 2-3 ill. 1-2 egyedet.

A fertőzési küszöbérték esetén eredményes lehet a talajfertőtlenítés sorba adagolt inszekticid granulátummal, azt meghaladó esetben teljes talajfelület kezelést kell javasolni. A hatás ebben az esetben akkor biztos, ha a talaj felületre kijuttatott készítményt azonnal bedolgozzuk. Ellenkező esetben a napfény és a nedvesség káros mértékig gyorsítja a hatóanyag lebomlását.

Szaporítóanyag előkészítés ültetésre

Az ültetőgumó tételeket betároláskor meg kell tisztítani az idegen anyagoktól (kő, földrög, szármaradvány). A rothadt gumókat (baktériumos, fuzáriumos, fitoftórás), a ráncos felületû laza szövetûeket (Rhizoctónia solani), a varas felületûeket (Streptomyces scabies) és az élettani betegségekben szenvedőket (ikernövés, fiasodás, átnövés, füzérképződés, héjrepedezettség, cérnahajtás, fehérszemölcsösség, zöld gumó, szürkefoltosság, gumóüregesedés, köldökcsúcs-foltosság) el kell távolítani. Ki kell válogatni az ültető méret alatti és feletti, valamint a rágott (pajor, drótféreg, bagolylepke lárva, mezei pocok) gumókat is.

Burgonyatermesztésre lehetőleg a kórokozókkal (vírusok, baktériumok, gombák) szemben ellenálló (toleráns, rezisztens) fajtákat alkalmazzuk.

A naponta ültetésre szánt gumókat egy nappal előbb csávázzuk a szaporítóanyaggal terjedő kórokozók (fuzárium, rizoktónia) és a talajból támadó kártevők (drótférgek, pajorok) ellen.  Előnyös azoknak a csávázószereknek az alkalmazása, amelyek hatóanyaga felszívódik a csíranövénybe és kelés után – hatóanyagtól függően – 3-4 hétig védelmet biztosít a lombkárosítók (rizoktónia, burgonyabogár, levéltetvek) ellen. Van forgalmazó (Bayer), aki az ültetéssel egy menetben javasolja a csávázószer kijuttatását az ültetőgépre szerelt speciális adagoló berendezéssel.

A csávázott gumó kizárólag ültetésre használható!

Gyomszabályozás

A termesztésre kijelölt területek évelő gyomoktól (Cirsium arvense, Convolvulus arvensis) legyenek mentesek, mert a burgonya herbicid érzékenysége miatt ellenük nem tudunk hatékonyan védekezni. Az évelő gyomok írtását az elővetemény termelésekor kell megoldani, vagy nem kell ezeken a területeken burgonyát termeszteni.

A burgonya ültetésekor primer bakhátat képezzünk, amelynek felületén megindul a csírázó gyomok kelése. A gyomosodástól függően, de még a burgonya kelése előtt l-l,5 héttel elkészítjük a szekunder bakhátat. Ennek egyben mechanikai gyomirtó hatása van. A szekunder bakháton kelő gyomok ellen tanácsos elvégezni a preemergens gyomirtást még a burgonya hajtások megjelenése előtt akkor, amikor már néhány csíra megemeli a fölötte lévő talajcserepet. A burgonya lombzáródásáig újabb gyomosodás következik be, ami az egyszíkûek esetében megszüntethető a posztemergens gyomirtással. Ezt a gyomirtást a gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni. A hatékony kezelés lombzáródásig védelmet jelent, amitől számítva viszont érvényesül a burgonya gyomelnyomó képessége.  A burgonya szárának szétterülése és a betakarítás között újabb gyomosodás indul, ami megszüntethető kézi gyomlálással, vagy a betakarítás előtti közvetlen lombtalanítással.

A gyomirtó permetezések kivitelezésekor fontos szempont a szélmentesség. Szél hatására a permetlé sodródik és ezért a bakhátak árnyékolt oldala nem kap hatóanyagot ezért erőteljes gyomosodás lesz a következmény. Arra is legyünk figyelemmel, hogy a bakhát megnöveli a felületet. A biztos hatás érdekében 10-15%-kal növeljük az alkalmazott herbicid mennyiségét.

Növényállomány védelem

Az asszimilációs feladatot ellátó lombozat a burgonya egész tenyészidejében több kórokozónak és kártevőnek az energiaforrása. Kedvező ökológiai feltételek mellett a bakhátakon elsőként megjelenő leveleken már megtalálhatók a levéltetvek (Myzus persicae, Aphis nasturtii, Macrosiphum euphorbiae) szárnyas példányai, amelyek eleven szüléssel szaporítanak és utódaik növekvő egyedszámával kezdetét veszi a kolónia kialakulása (1., 2. ábra). Kártételük közvetlenül jelentkezik a tápanyagok elvonásával, közvetve pedig a vírusok terjesztésében betöltött szereppel (3., 4. ábra). A fajtaérzékenységtől függően már a második éves utántermesztésben 80-100%-os vírusfertőzés is bekövetkezhet, ami 60-80 %-os termésveszteséget okozhat.

A kártételek mérsékelhetők vírusrezisztens fajták termesztésével, az izolációs távolság betartásával, csávázással, később pedig az engedélyezett inszekticidek rotációszerû alkalmazásával. A levéltetvek lágybőrû (?) kártevők és ez is fokozza hőérzékenységüket. Kísérletek és a gyakorlati megfigyelés is igazolja, hogy 30 °C-on és a fölött elpusztulnak. Zárt növényállományban (5. ábra) azonban ez a kritikus hőmérséklet nem érvényesül, általában 22-26 °C között ingadozik, ami biztosíték a levéltetvek túlélésére, sőt szaporodására. A védekezésről ebben az esetben nem mondhatunk le. A burgonyaszár és vele a lombozat szétterülésekor már érvényesül a napsugarak közvetlen hatása, elmarad a növényállomány javára írható hőmérsékletkülönbség, ezért a levéltetvek elpusztulnak. Ilyen esetben már további védekezésre nincs szükség.

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) meghonosodása óta a növényvédelmi technológiák évente rendszeresen alkalmazott eleme lett a kártevő elleni védelem. Az áttelelt imágók a múlt évek meleg tavaszi időjárásának hatására a burgonya kelésekor már az első leveleken táplálkoztak.

Hûvösebb időjárás esetén május második felében június első napjaiban jelentkeznek. Érési táplálkozás közben a levelek fonáki oldalán csomókban helyezik el tojásaikat (6. ábra). A kikelő lárvák meggypiros színûek az L 1-2 stádiumban. Ekkor még keveset fogyasztanak. Később, az L3-4 stádiumban fogyasztják táplálékuk nagyobb részét (a táplálékfogyasztás L1 stádiumban 0,9%, L2-ben 2,7%, L3-ban 16,6 %, L4-ben 79,8 %). A burgonyaborágnak évente 2 nemzedéke van. A fejlődési alakok vegyes populációban fordulnak elő (7. ábra). A fejlődési alakok vegyes populációjában legyenek túlsúlyban az L1-2 lárvák, mert az akkor elvégzett védekezés optimális, eredménye jó hatást igazol és csökkentheti a további beavatkozások számát.

            A kórokozók közül a fitoftóra (Phytophtora infestans) rendszeres megfigyelést igényel. A fertőzések kezdetén azonnali védekezést kell foganatosítani, mert kedvező ökológiai feltételek között a burgonya lombozata néhány nap, egy hét alatt megsemmisül (8. ábra). A kórokozó kártétele akkor következik be és alakul járvánnyá, amikor a nyári hónapokban a havi csapadékösszeg 120 mm a hőmérséklet pedig 20 °C (16-22 °C) körüli. A csapadékkal és a hőmérséklettel együtt jár a növényállományban a levegő relatív páratartalmának növekedése. A fertőzés meleg száraz nyári napokon is bekövetkezhet akkor, ha hajnalban harmat képződik. A járványok általában június végén, július elején (Medárd) és szeptemberben alakulnak ki. A tünetek először a levelek csúcsán sárgás, vizenyős foltok formájában tûnnek elő, amelyek később elhalnak. Súlyos esetben a levelek fonnyadtan, majd barnán zsugorodva a szárakon csüngenek. A járvány kialakulásakor jellemzően fehér csík (penészbevonat) látható a beteg levelek fonáki oldalán az élő és az elhalt részek határán. Esős időjárás alkalmával az ivartalan szaporító képletek lemosódnak a levelekről és a talajba kerülve fertőzik a gumót (9. ábra). A gumó felületén szürkés besüppedő kemény foltok látszanak, amelyek később ráncosodnak. A gumó húsa elmosódottan vöröses barnás színû lesz. A betegség tárolás alatt is terjed.

            A védekezés az általános rendszabályok figyelembevételével, rezisztens fajták termesztésével, a sorok szélirányba való elhelyezésével és előrejelzésre alapozott növényvédőszer (fungicid) rotációval oldható meg.

            Meleg, csapadékszegény, száraz nyarakon a leveleken erek határolta feketés-barna peremû száraz foltok képződnek, amelyek közepe világosabb, szürkés tónusú. A szárazfoltosságot az Alternaria solani gomba okozza (10. ábra). Súlyos esetben a foltok az alsó levelek teljes felületét elpusztíthatják. A gomba által okozott gumófertőzés tünetei kiterjedt méretû, besüppedő felületû foltosodás formájában láthatók. A foltok alatti szövetállomány fekete és szárazon korhad. A gomba talajból kiindulva fertőzi a növényeket, amelyek közül a legyengült állapotban lévők a fogékonyabbak. Védekezési alapkritérium a fertőzött talaj kerülése, az egészséges ültetőgumó használata, a kiegyensúlyozott tápanyag és vízellátás. Az első tünetek megjelenésekor – időjárástól függően – azokat a fungicid hatóanyagtartalmú készítményeket használjuk, amelyek a fitoftóra ellen is hatásosak.

Az utóbbi meleg száraz évek problémái

            A burgonyát megbetegítő fitoplazmák közül a régóta ismert sztolbúr betegségnek (potato stolbur Phytoplasma) a múlt évben (2003) ismételt kártételét tapasztaltuk. Kónyban a Desirée állomány 29-42%-a fertőzött volt, ami táblaszinten 22,5-33,9%-os termésveszteségnek felel meg. Az egészséges növényekhez viszonyítva a sztolbúrfertőzöttek 77,5-80,6%-kal kevesebbet teremtek. A növények csúcshajtásán lévő levelek kanalasodtak és antociános elszíneződést mutattak (11. ábra). A beteg növények gumókötése minimális volt (12. ábra), méretük az apró kategóriába tartozott.

            A sztolbúr fitoplazma igazolt terjesztője a sárgalábú recéskabóca (Hyalesthes obsoletus). Hazánkban ez a faj az egymást követő meleg nyarú, csapadékszegény években szaporodik el. Lárvái a Convolvulus arvensis gyökereken fejlődnek ki és csak az imágók látogatják a burgonyát és a Solanaceaek családjába tartozó növényeket, továbbá a nagy utifüvet, a lándzsás utifüvet és az útszéli zsázsát. A faj 2 nemzedékes, imágói május-augusztusban gyûjthetők, amelyek felelősek a fitoplazma terjesztéséért, amit lárvakorban vesznek fel a rezervoár növényekből.

            Az utóbbi években (2001, 2002, 2003) az Empoasca spp. kabócafajok nagy egyedszámban éltek burgonyán, akkor, amikor a levéltetvek a magas hőmérséklet miatt elpusztultak. A fajok vektorszerepének tisztázása a jövő feladata.

A burgonya baktériumos gyûrûs betegsége és hervadás (Ralstonia solanacearum) az utóbbi asztályos években, a csapadékszegény magas hőmérsékletû nyarakon jelentkezett hazánkban. A kórokozó okozta kártétel felismerhető a levelek lankadásáról. A növény teljes levélzete hervad a betegség gyors lefolyása esetén. A halványzöld levelek később elbarnulnak. A szárban lévő edénnyalábok elbarnulnak, belőlük csillogó baktériumnyálka tör a felszínre. A gumókat kettévágva elszineződött edénnyaláb gyûrû látható, aminek felületén nyomásra váladékcseppek jelennek meg (13. ábra). Fontos fertőzési forrás a l5 °C fölötti talajhőmérséklet és a fertőző inokulum.

            A kórokozó karanténlistán van, tehát az előírt rendszabályok betartása kötelező. Fertőzött területen fogékony növények 5 évig nem termeszthetők.

Ábrajegyzék:

1. ábra:                        Zöld őszibarack levéltetû (Myzus persicae)

2. ábra:                        Sárga burgonya levéltetû (Aphis nasturtii)

3. ábra:                        Burgonya levélsodródás vírus (potato leafroll Luteovirus)

4. ábra:                        Burgonya Y vírus (potato Y Potyvirus)

5. ábra:                        Zárt növényállomány

6. ábra:                        A burgonyabogár tojáscsomója

7. ábra:                        Táplálkozó burgonyabogár és lárvája

8. ábra:                        Fitoftóra okozta levélkárosodás

9. ábra:                        Fitoftórás gumó

10.ábra:                       Alternáriás levélfoltosság

11.ábra:                       Sztolbúr betegség okozta antociánosodás a leveleken

12.ábra:                       Sztolbúrral fertőzött növény hiányos gumókötése

13.ábra:                       Fertőzött gumó baktériumos gyûrûsfoltossága

A cikk szerzője: Dr. Kuroli Géza

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Darabáras lett a krumpli is

Darabáras lett a krumpli is

Az idényáras élelmiszerek ára az elmúlt egy évben több mint 20 százalékkal nőtt, a burgonya esetén pedig ennél is jóval nagyobb a drágulás. A francia...

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?