Minõségi búzatermesztés a Falcon felhasználásával

Agro Napló
A kalász-fuzáriózis által okozott mennyiségi kár minden évben jelentõs, különösen ott, ahol a védekezés elmarad. A terméskiesés mellett azonban sokféle minõségi kárt is okoz. Ide tartozik a vetõmag használati érték romlása, a rossz sütõipari érték, a sör minõségének romlása, a takarmány tápértékének, fehérjetartalmának csökkenése. A legfontosabb azonban mégis a mikotoxin termelésbõl adódó élelmiszer- és takarmány-biztonság csökkenés.

A fuzárium gombák által termelt mikotoxinok úgy gyógyászati, mint gazdasági szempontból a legjelentősebb természetes mérgek. Az EU-ban emberi táplálkozásra csak az 1 mg/kg alatti tételek használhatók fel.

Érdekes kérdés az ún. biotermékek kérdése. Itt ugyanis a toxinok hatványozottan jelentkezhetnek, mivel a fuzáriózis ellen hatékony növényvédő szerek használata e technológiákban tiltott. A dolog azért ellentmondásos, mert a gyenge mérgeknek számító, gyorsan lebomló fungicideknél 3-4 nagyságrenddel mérgezőbb mikotoxinok elkerülték a mozgalom híveinek figyelmét. Így éppen az a réteg válhat veszélyeztetetté, amelyik a „természetes” élelmiszerekben bízik.

A fuzáriózis elleni védekezés a növényvédelem egyik legnehezebb feladata. A megoldás csak integrált szemlélettel, vagyis az összes eljárás ésszerûen egyesített alkalmazásával lehetséges. Mint a járványokhoz általában, a fuzáriózis kialakulásához is az alábbi tényezők kellenek: a kórokozó jelenléte, a fogékony gazdanövény és a járvány kialakulásának kedvező környezet.

A kórokozó jelenlétét agronómiai és kémiai eljárásokkal csökkenthetjük. Agronómiai szempontból a fogékony gazdanövénnyel való vetésváltás kerülése és a fertőző anyag forgatásos talajmûveléssel való megsemmisítése a legfontosabb. A helyes vetésváltást nehezíti, hogy a kukorica és a búza együtt szántóterületünk 50-60 %-át teszi ki, így minden évben jelentős területen egymást váltják. Ugyanakkor egyre több helyen hagyják ki a talajmûvelési rendszerből a szántást. A kórokozó jelenlétét csökkentő kémiai eljárások (pl. tebukonazol tartalmú szerek alkalmazása csávázásra és permetezésre) jelentősége így fokozódik.

A kevésbé-fogékony gazdanövény elsősorban rezisztencianemesítési kérdés, melyben a magyar nemesítők igen szép eredményeket érnek el.

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de a mikrokörnyezet már általunk is kedvezően befolyásolható a terület-kiválasztás, a tájolás, talajmûvelés, sőt a gyomirtás segítségével.

A következő felsorolás azokat a fuzáriózisra hajlamosító tényezőket mutatja, amelyek elkerülésével a járványveszély nagymértékben csökkenthető:

- kukorica elővetemény, a kukorica nagy aránya a vetésváltásban,

- szántás nélküli talaj-előkészítés,

- párás mikroklíma,

- rövid szalmájú, szálkás kalászú, lassan elvirágzó, illetve durum fajták,

- fertőzött vetőmag,

- nem megfelelő készítménnyel végzett csávázás,

- a búza virágzását megnyújtó beavatkozások (túlzott N-mûtrágya, stb.),

- szárrövidítő szerek alkalmazása,

- sûrû vagy megdőlt állomány,

- egyéb stressz-helyzetek (más betegségek korai fellépése, rovarkár, perzselés).

Bármelyik tényező fennállása esetén ajánlott a gabona virágzása alatt a tebukonazol tartalmú Falconnal védekezni. Több tényező meglétekor a virágzáskori célzott kezelés "szinte kötelező".

A tebukonazol ma az egyik legjobb hatóanyag a fuzáriózis ellen. A tebukonazol tartalmú Falconnal akár 70-80 % hatékonyság is elérhető a kalászt és szemet fertőző fajok ellen. A Falcon 10 napos preventív és - egyedülálló módon - 4 napos kuratív hatással rendelkezik.

A Fusarium-fajok számára a fertőzésre optimális időszak a virágzás, mivel a kalászosok pollenje és a portokok serkentik a fuzárium konídiumok csírázását. A fertőzést ezért szinte kizárólag a virágzáskori időjárás határozza meg. Ha a fertőző anyag jelen van akár 5 mm csapadék, hosszasan magas páratartalom vagy a kalász 8 óránál tovább tartó nedves állapota (pl. harmat) is kiválthatja azt. Különösen kedvez a fertőzésnek a száraz és nedves időszakok váltakozása. Megfelelő fungicid nélkül a fertőzés ilyenkor szinte biztosan bekövetkezik.

A virágzásban elvégzett programszerû Falcon kezelés biztonságosabb és gazdaságosabb megoldás, mint a tünetek megjelenése utáni „tûzoltás”. Ha a tünetek már megjelentek a járvány kialakulását aligha tudjuk megakadályozni. A kezelés azonban még ekkor is célszerû, hiszen a Falcon a termés mikotoxin tartalmát akár ezredrészére is képes csökkenteni.

A Falcon a leghatékonyabb fuzáriózis elleni készítmények közé tartozik. Kuratív hatásával, toxintermelést gátló képességével és a fertőzési nyomáshoz rugalmasan igazítható dózisával (0,6 - 0,8 l/ha) még a fertőzésre erősen hajlamosító időjárásban és több rizikó tényező fennállása esetén is biztonságos védelmet nyújt.

A cikk szerzője: Farády László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!