A sopronhorpácsi vetõmagosok tíz évesek

Agro Napló
A tíz esztendõs Advanta Hungary Kft. elsõ két embere, Dr. Pozsgai Jenõ ügyvezetõ és Dorogi Árpád pénzügyi igazgató a cég fennállásának jubileumi évfordulóján joggal lehet büszke arra, hogy mûködése óta az eddigi legjobb eredményét produkálta a mintegy harminc fõs vállalkozás.
Az Advanta tavalyi sikere különösen dícséretes, hiszen az aszály okozta természeti katasztrófa egyes felmérések alapján közel kétszáz millió forintnyi kárt jelentett a magyar agráriumnak. Példa értékû, hogy a holland anyacég a profitot mindig itthagyta, vagyis a pénzt a mûködő tőkébe fektették. Többek között ezért is figyelemre méltó a multinacionális vállalkozás piaci magatartása és egyáltalán a marketing stratégiája.



Rövid ismertetésként említjük, hogy megalakuláskor csupán két cukorrépa fajtájuk volt, ma a kukorica és napraforgó portfólióik is teljes, sőt, ez évtől kezdődően már különböző pázsitfûfajták vetőmagját is forgalmazzák. Megjegyezzük, hogy a cukorrépa fajtáik nélkül kontinensünk répatermesztése szinte elképzelhetetlen, ugyanis a legmagasabb minőségi követelményeket is kielégíti kínálatuk.



Az Advanta 1998-ban lett a sopronhorpácsiak 100 százalékos tulajdonosa, így érdemes kissé megismerni a valóságot. Nevezetesen a holland Royal Vanderhave csoport és az angol Zeneca Seeds nemesítő vállalatok egyesüléséből jött létre az Advanta 1996-ban, amely a globális vetőmagpiac egyik vezető hatalma. Központjuk, Kapella városa Hollandiában található, de több mint harminc önálló leányvállalattal mûködik világszerte. A neves vállalatcsoport kétezer főt meghaladó alkalmazottjai közt több mint húsz nemzet képviselteti magát.



Köztudott, hogy a csúcsminőségû vetőmagok egyik alapfeltétele a kutatás és fejlesztés, így érthetően foglalkoztatják e témakörben dolgozóik egyharmadát. Csupán Európában több kutatóállomás és két biotechnikai központjuk mûködik. Nemesítőik munkáját kiválóan felszerelt laborok, informatikai és statisztikai részlegek segítik. A jó döntést sok irányú elemzésekre, kórtani provokációs kísérletekre és beltartalmi vizsgálatokra alapozzák. Egy biztos: minden új fajtának meg kell felelnie a megkülönböztethetőség, az egyöntetûség és az állandóság feltételeinek. Természetesen a minőségi kereskedelmi vetőmagok előállításának alapja a szülővonalak megfelelő fenntartása, tehát a fajtafenntartás. Ezen feladatokat külön osztály látja el, ezek konkrétan a fajták leírása, regisztrációja és hivatalos védelmének biztosítása.



Az említett dolgozói létszám másik harmada a vetőmagvak termelésének és feldolgozásának területén tevékenykedik. Szaporító gazdaságaik több országra terjednek ki. Mivel a vetőmag a jövő zálogának tekinthető, így a technológia minden egyes eleme (termelés, tisztítás, feldolgozás, kezelés, csomagolás és tárolás) nagy odafigyelést követel. Mindezeket szigorúan ellenőrzött feltételek között végzik.



Az alkalmazottak közel egynegyede dolgozik a marketing és értékesítés területén, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a termékfejlesztésre illetve a piacra történő bevezetésre. Ez utóbbi esetben teljes körû technológiát biztosítanak a viszonteladók, vásárlók, termelők és vetőmag előállítók számára. Magyarán: végigkísérik vetőmagjaik sorsát, ellátják termelőiket szaktanácsokkal, hogy fajtáik előnyös tulajdonságai közül a lehető legtöbbet tudják kiaknázni.



- Keresztes -



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!