2024. május 5. vasárnap Györgyi

Arccal a biológiai megoldások felé. Új termékek a UPL palettáján

Agro Napló
A UPL Hungary Kft. visegrádi évindító szakmai rendezvényének kiemelt témája a fenntarthatóság volt. Piyush Kumar country menedzser köszöntőjében felvázolta: a vállalat olyan mezőgazdasági hálózat kiépítésén dolgozik, amely partnerei számára elérhetővé teszi a fenntartható növekedést és fejlődést. Hangsúlyozta: ennek szellemében alakította ki a UPL a hagyományos növényvédelmi (Crop Protection), vetőmag és a betakarítás utáni üzletágak mellett a biológiai megoldásokkal foglalkozó NPP (Natural Plant Protection) divízióját.

Piyush Kumar, Valovics Attila, Eleonora Markova, Véglesi János, Dr. Potori Norbert

Napjainkban a cég a világ növényvédő szer gyártóinak sorában az ötödik, a biológiai megoldások terén az első helyet foglalja el. 138 országban van jelen, 43 gyárral és több mint 10 ezer alkalmazottal büszkélkedhet.

Eleonora Markova, a UPL kelet-közép-európai régiójának vezetője elmondta: az egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködve olyan nemzetközi szervezetek által is elismert megoldásokat kínálnak, amelyek nemcsak a növények és a talaj közvetlen védelmét szolgálják, hanem a szermaradékok és a káros környezeti hatások csökkentését is megcélozzák, így garantálva a biztonságos élelmiszert a fogyasztók számára. A fenntarthatóság szellemében létrehozott Natural Plant Protection üzletág tehát a növény- és talajvédelem, ill. a tápanyagellátás terén kínált biológiai megoldások összességét jelenti. Eleonora Markova hangsúlyozta: pár év alatt az üzletágban elérni kívánt 14%-os növekedési cél stabil szakmai hátterét a kilenc termelő üzemük és hat kutatóbázisuk jelenti, amelyekben jelenleg tíz új molekula van fejlesztés alatt. 

A UPL biológiai termékei a növény minden életszakaszában segítik a jobb életműködést, fokozzák a teljesítményét és stressz­tűrő képességét. A hazánkban is jól ismert ProNutiva Program ékes példája annak, hogy a jól bevált hagyományos növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási megoldásokat az új biológiai eljárásokkal együtt ajánlják beépíteni a technológiákba. A közeljövőben várható a program elindítása kalászos kultúrában is.

Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet főosztályvezetője a termény- és inputpiacok helyzetéről tartott előadásában – amelyre most nem térünk ki részletesen – többek között elmondta: a növényvédő szer piac forgalma világpiaci szinten 6%-kal emelkedett, azonban az európai, afrikai és a közel-keleti régiókban 4%-kal csökkent a kereslet. Véglesi János, a UPL Hungary Kft. kereskedelmi vezetője helyzetelemzésében visszautalt a csökkenést előidéző, az elmúlt év gazdasági eredményeit befolyásoló tényezőkre, úgy mint a háború, az energiaárak, infláció, időjárási szélsőségek, aszály, hatóanyagok drágulása és szigorodó jogszabályi korlátok. Az őszi csávázási szezon kapcsán kiemelte: kevesebb vetőmag termett, az őszi kalászosok vetőmag-felújítási aránya 30% alatt maradt, ill. sok helyen jellemző volt a saját magfogás. Ennek ellenére piacvezető lett a Rancona i-Mix csávázószerük, illetve nőtt az érdeklődés a rovarölő Signal csávázószer iránt is. A termelők kezdik felismerni, hogy a stressz kivédésében a lombtrágyák és a biostimulátorok segítenek, ennek köszönhetően nőtt a termékcsoport felhasználása hazánkban a 2022-es esztendőben – tette hozzá Véglesi János.

A UPL-paletta újdonságai közül elsőként a Zeba Plus SP került bemutatásra Valovics Attila fejlesztő által. A speciális talajkondicionáló granulátum elősegíti a talajban lévő víz megkötését, javítja a tápanyagok felvételét, kedvező hatással van a talajban élő mikroorganizmusok életfolyamataira. Felhasználása azokban a kultúrákban javasolt, ahol magasak az öntözési költségek (pl. csemegekukorica, burgonya, és egyéb zöldségfélék, dísznövények, faiskolák), illetve ahol nehezen elérhető, vagy nem áll rendelkezésre elegendő víz (pl. dohány). Példaként említette, hogy 2022-ben Tiszavasváriban, csemegekukoricában végzett kísérletben 3 kg/ha Zeba kijuttatása mellett negyedével, majd felével csökkentették az előírt öntözővíz mennyiségét. A termésmennyiség a normál módon öntözött üzemi kontrollal azonos szinten alakult, továbbá a kezelt parcellákon egyenletesebb talajnedvességet mértek, mint az üzemi kontrollban.

Az eddig ismert alga- és a nitrofenol tartalmú UPL biostimulátorok mellett aminosav alapú termékcsaláddal bővül tovább a cég portfóliója. A kalászosokban, repcében, cukorrépában és burgonyában engedélyre váró, Ary-Amin C növényi fehérjéből és cukorfermentációból nyert aminosavat és táp­anyagokat tartalmazó készítmény. Az egyedülálló összetételnek köszönhetően sokrétű hatással rendelkezik; a stresszhatások kivédése mellett a sejtalkotók képződésének stimulálásában, az anyagcsere-folyamatok aktiválásában, a jobb nitrogénhasznosulásban és a termőképesség növelésében játszik vitathatatlan szerepet.

Szintén aminosav alapú a tápanyag-hasznosulásban kiemelt szerepet játszó Calibra Carbo készítmény, amely egymást kiegészítő hatásmechanizmusú anyagok, algák és aminosavak innovatív keveréke. Ezek hatása összetett: kedvezően befolyásolják a növények fiziológiai folyamatait, ill. az abiotikus stresszhatások utáni vegetatív növekedést segítik. Engedélyezése repce-, kalászos-, cukorrépa-, burgonya-, szója-, borsó- és babkultúrákban van folyamatban.

Gomba-, rovar- és atkaölő hatással rendelkezik a narancsolaj tartalmú, mikroemulziós formulációjú Sinala. A narancsolaj élelmiszer-ipari melléktermék, ami 90%-ban D-limonén hatóanyagot tartalmaz.

A fizikai hatásmódú anyag a kórokozó gombák képleteivel, vagy a vékonyabb kültakarójú rovarokkal, atkákkal érintkezve fejti ki hatását: kiszárítja azokat. Az azonnali taglózó hatás következtében a sejtek fejlődése megáll, a tünetek 3–7 nap múlva láthatók.
Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a hatékonyság eléréséhez minél tökéletesebb permetléfedettség szükséges. A szárító hatás erőssége a koncentrációtól függ, de a kijuttatás Valovics Attila javaslata alapján a jobb hatás érdekében inkább alacsonyabb töménységben és többször történjen. Kiemelte, hogy adjuvánsokkal, lombtrágyákkal, ásványi olajokkal és magas dózisú réz- és kénkészítményekkel ne keverjük, s mindig utolsóként kerüljön a készítmény a permetlétartályba. Felhasználása engedélyezett szőlőben lisztharmat és szürkerothadás ellen, továbbá hajtatott zöldség- és dísznövény kultúrákban szívó kártevők ellen.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az...

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!