2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Precíziós osztályozás – újraértelmezve RÖBER OS Selector 900 optikai válogató

Agro Napló
Napjaink modern mezőgazdasága mérnöki precizitással tervezett, szakosodott és globalizált. A korszerű és jövőbe mutató út a mezőgazdaságban, erős és termelékeny lehetőségek biztosítása a partnereknek a gazdálkodás minden szegmensében. A tudománynak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a mezőgazdaság sokkal termelékenyebb és erősebb mint valaha. Ehhez a fejlődéshez szükséges a tartalékok, és új lehetőségek teremtése a mezőgazdasági művelésben, a termelésben és a feldolgozásban. 

Ezen kihívásra ad választ a több mint 160 éves PETKUS. Első cégként a PETKUS specializálódott az osztályzó és tisztító berendezéseivel az ipari jellegű vetőmag-feldolgozásra világméretű szinten. A folyamatos fejlesztés már a kezdeti időktől hozzájárult a thüringiai székhelyű cég sikeréhez, még a nehéz politikai időkben is. Így nem volt meglepő, hogy a múlt évi hannoveri Agritechnica kiállításon a kor követelményeinek megfelelően az új fejlesztésű RÖBER OptoSelector OS 900 bemutatásra került. Az új gép teljes színre osztályozó berendezés, melyben beépítésre került egy formafelismerő technológia is.

50%-os arányával, a teljes élelmiszerellátásnak, a gabona napjaink legfontosabb terméke az élelmiszeriparban. A magas műszaki színvonalú PETKUS technológiák biztosítják a kiváló minőségű vetőmagot, amely alapja a sikeres és egészséges növénytermesztésnek.
A RÖBER OptoSelector a gyengébb minőségű terményeket is kiválóan válogatja. Ez a berendezés egy legújabb fejlesztésű optikai válogató egységgel van felszerelve, amely készülék kifejlesztése ötvözi a pontosságot a termény hozamának maximalizására a könnyű használhatósággal és a legjobb vevői kiszolgálással.

Intelligens program

Első lépésként a válogatási folyamatban a szennyeződéseket (idegen anyag és sérült szemek) távolítjuk el az terményből mechanikus osztályozással – utána a beállított OptoSelector a „high-tech” számítógépes ellenőrzött kiolvasó rendszerével végzi el az utolsó válogatási folyamatot mielőtt a termény bekerül az élelmiszeripari feldolgozásba. A kifejlesztett új válogatógép „lelke”, ami leképezi a tisztítandó terményt, egy teljesen átlátható színskálára, egy nagy pontosságú opto-elektronika, ami párosítva van egy
„TeachNSort“ (öntanuló rendszer) programmal. Az így kapott eredmény egy nagy teljesítményű számítógépes technológia, amely gyorsabb pneumatikus vezérlést ad. Ez a kombináció teszi egyedivé és speciálissá ezt az új optikai válogatót. A folyamat során egy öntanuló rendszer elemzi a termény színskáláját, mely rendszert ehhez a géphez fejlesztettek ki. A berendezés kezelésére kiképzett szakember az érintőképernyőn található virtuális „csúszka” segétségével könnyen beállíthatja a válogatás kritériumait az „OptoSelector”-on. Ezután a beállítás után a szakember tudása már nem kell a berendezés működtetéséhez, mert a válogatás során minden egyes mag egyesével ellenőrzött, valós idejű osztályzáson megy keresztül. Ebben a folyamatban ellenőrzésre kerül a szín, a forma és az egyéb szabálytalanság a terményen. Az inelligens program alapján a levegővel működtetett fúvóka szabályzása beállítható az ismeretlen vagy idegen anyagok eltávolítására, amelyeket a vevő nem fogad el a terményben.
Az OptoSelector működése könnyen átállítható új vagy más termény paramétereinek megfelelően. A gépbe be kell tölteni egy terménymintát a jó és kívánt minőségű paraméterekkel, és néhány másodpercen belül a jó színprofil automatikusan garantált.

Már ezen a ponton az OptoSelector rendszere kiválóan tudja azonosítani a különbségeket a terményben a „teljes szín” technológiával összahasonlítva más válogatókhoz képest. A folyamatos üzemelés esetén a válogató rendszerek működési elve a következő: a paraméterek beállítása a rossz (nem kívánatos) terményhez. A monokromatikus (vagy bikromatikus) elven működő válogatók csak egy vagy két szürke képet adnak a terményről. Az OptoSelector intelligens programja viszont a jó anyaghoz hasonlítja a termény-
áramot, és az attól eltérőt válogatja ki „teljes szín” technológiával, melynek válogatási referencia színárnyalatát menet közben az érintőképernyőn változtatni tudjuk. Ezenfelül a törött és deformált szemek is kiválaszthatók a jó tereményből a „teljes szín” technológiának köszönhetően.

Pontos és gondos optikai válogatás

Több megvilágítási rendszer alakult ki az utóbbi években ilyen berendezéseknél.
A fluoreszkáló fénnyel történő megvilágítás részben még választható lehetőségek. Nagy probléma a fluoreszkáló fényekkel, hogy jelentősen változik a spektrumuk és az erősségük kb. 2500 óra után. Még ha a költségek nem is jelentősek, de szükséges cserélni a fluoreszkáló csöveket, és ez karbantartási igényt jelent a berendezésen.

Az OptoSelector hosszú élettartalmú és energiatakarékos LED megvilágítási rendszert használ az egyenletes megvilágításhoz. De nem minden LED egyforma. A RÖBER OptoSorter egy speciális LED-del világít, mely nagy fényerejű a tökéletes és egyenletes megvilágításhoz. A sűrű elrendezésű LED-ek egy rúdon kerültek elhelyezésre, hogy biztosítsák a jól fókuszált, pontos és egységes fényt a termény tökéletes válogatásához. Vegyük hozzá ehhez a kifinomult megvilágítási rendszerhez a nagy felbontású kamerarendszert a komplex képalkotás megvalósítására, melyet a TeachNSort intelligens program használ fel, hogy képet készítsen minden egyes termény formájáról és színéről a legmagasabb szintű osztályozás érdekében, és kész a legmodernebb optikai válogató.

Könnyen kezelhető mintavételi helyek mind a jó anyag és mind a rossz anyag tekintetében a gép elejének alsó részén.

Az eredményes válogatáshoz nem elégséges a kitűnő felismerő rendszer. Az OptoSelector rendelkezik egy új tervezésű kiválogató rendszerrel. Minden kiadagoló “csatorna” rendelkezik egy dupla fúvóka rendszerrel, hogy a válogatás során precízen és hatékonyan érjük el a legoptimálisabb támadási pontot a terményen. A fúvókák átfedéssel dolgoznak egymás szomsédságában, mellyel a holtponti idők a kiválogatás során megszűntek a kiadagoló csatornákon.

Vevőközpontú és megbízható

A PETKUS csoport termékei – mint az OptoSelector is – „Made in Germany“. Így azok kiváló minőségűek magas megbízhatósággal. Annak ellenére, hogy a cég világszerte rendelkezik irodákkal és teljes körü szervizellátással, az OptoSelector internet alapú online támogatással is rendelkezik. Az OptoSelector egyszerűen csatlakoztatható az internethez egy hálózati kábel segítségével.

Ezzel a műszaki újító „know-how” megfeleléssel, valamint a „Strong Seed. Healthy Grain. PETKUS.” mottóval  a thüringiai székhelyű cég megbízható és fontos partnere a vetőmag- és terményfeldolgozó iparnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!