A mezőgazdasági melléktermékek a Föld biomassza készletének részei. Megkülönböztetünk:
- elsődleges biomasszát, amelyet a növényi szervezetek állítanak elő,
- másodlagos biomasszát, amely az állati szervezetek produktuma.
A szántóföldi melléktermékek tehát az elsődleges biomassza részei.
A szántóföldi növénytermesztésben az ikertermék is jól ismert fogalom. A főtermék mellett keletkező termék(ek)et foglalja magába. Jó példa erre a lucernatermesztés: az éves termés egyik részéből széna, a másikból pl.: szenázs készíthető, vagy a tej és a borjú klasszikus esete.
Mivel a szántóföldi melléktermékek értékes nyersanyagok, ismernünk kell:
Kukorica 42-47:1< BR>
Egyéves hüvelyes 22-25:1< BR>
Napraforgó 38-40:1< BR>
Évelő pillangósok 14-18:1< BR>
Cirokfélék 40-45:1
A kalászos gabonák, a rizs szalma, a kukoricaszár nagy mennyiségben szerepelnek a különböző gomba-táptalajok előállításában is. A leveles cukorrépa fej a betakarítási technológiától függően lehet tömegtakarmány és a talajt gazdagító szervesanyag is. A szalmafélék szerepet kaphatnak a meliorációban, a rekultivációban és a talajvédelemben is (Egerszegi-féle réteges homokjavítás, talajtakarás).
A 2. sz. táblázatban felsoroltak nagy része az állattenyésztésben alomként vagy tömegtakarmányként hasznosítható. Alomként az őszi árpa szalmája a legértéktelenebb, sertések számára egyáltalán nem megfelelő. A szalmafélék takarmányként változó értékûek. Gyenge vagy közepes rétiszéna értékû a zab, a tavaszi árpa, a fûmag és a hüvelyesek szalmája. Takarmányozási szempontból értéktelenek a rozs, a tritikálé, az őszi árpa szalmák. Az évelő pillangósok magszalmája csak akkor etethető juhokkal, növendék marhákkal, ha a főtermék betakarítása előtt nem használtak desszikkánst. A száraz kukoricaszár, a búzaszalma szintén feltételes takarmányok, többnyire lédús tömegtakarmánnyal keverve vagy velük erjesztve a kérődzők tömegtakarmány-bázisát képezhetik. A zöld kukoricaszár (csemegekukorica) és a hibrid kukorica apasorai virágzás után zölden és szilázsként is értékesek. A lédús melléktermékek, káposztafélék, burgonya, olajtök hús, takarmányrépa levél, amennyiben földdel nem szennyezettek, szintén részei lehetnek a takarmánybázisnak. Az üzemi magtisztítás során képződő ocsú, rostaalj csak akkor takarmányozható, ha nem tartalmaznak mérgező vagy az állati termék minőségét rontó (íz és színrontó) gyommagokat.
Mint látható, a szántóföldi melléktermékek hasznosítási lehetőségei adottak a főtermék előállítási helyén vagy az ahhoz közel, az állattenyésztésben, ahonnan szerves trágyaként vissza is kerülhetnek.
A szántóföldi melléktermékek (a kertészetben képződők is) szinte kivétel nélkül alkalmasak komposzt készítésére, így trágyaértékük növelhető. A komposztálás során a kiindulási anyagok NPK és mikroelem mûtrágyákkal, kőzetőrleményekkel, egyéb biológiai hozamfokozókkal dúsíthatók, serkentő- és oltóanyagokkal kezelhetők (a komposztálásról bővebben az Agronapló 2003. júliusi számában írtunk). Ipari célra történő értékesítésük akkor indokolt, ha:
- az árbevétel meghaladja az üzemi hasznosításból származó előnyöket,
- az árbevétel egy részét talajerő visszapótlására fordítjuk.
Bizonyos értelemben szántóföldi melléktermékeknek tekinthetők az „ipari növények” (esetleg többszöri) feldolgozása során képződő hulladékok, melyeket közvetlenül hasznosíthat a növénytermesztés (melioráció, trágyázás), vagy takarmányként az állattenyésztés és mint istállótrágya kerülhetnek vissza a termőföldbe. Ezeket talán nevezhetnénk másodlagos (szekunder) melléktermékeknek. Néhány közülük:
- malomipari melléktermékek (korpa, takarmányliszt, borsóhántolási hulladék),
- olajipari melléktermékek (extrahált magdarák, jó fûtőértékû napraforgó héj),
- cukorgyári melléktermékek (depóföld és földiszap, répaszelet, melasz, mésziszap),
- szesz- és sütőipari melléktermékek (szeszmoslék, törköly, árpatörmelék, malátacsíra, vinasz, takarmányélesztő),
- keményítő-gyártási melléktermékek (takarmány keményítő, kukorica lekvár, kukorica glutén, törköly).
A sort lehetne még folytatni a konzerv-, tej- és sütőipari hulladékokkal, amelyek egyrészt az állattenyésztés fontos takarmány komponensei, de például a konzervipari hulladékok szervestrágyaként vagy komposztként közvetlenül is hasznosulhatnak a talajerő-gazdálkodásban.
Összefoglalva: az elsődleges és másodlagos szántóföldi melléktermékek újrahasznosításának racionális területei a talajtermékenység javítása, az állattenyésztés takarmánybázisának bővítése. Ez utóbbival csökkenthető a takarmánytermő terület, a képződő szervestrágya pedig a talajba visszajuttatva fontos természetes hozamfokozó.
Egy gondolat erejéig szólni kell még az ipari- és kommunális szférában képződő olyan hulladékokról is, melyek a talajerő-gazdálkodásban hasznosíthatók. Felhasználásukat ugyan jogszabályok határolják be, velük kapcsolatosan azonban nem árt fenntartásokkal élni! Nem tudni ugyanis, hogy egy ma használatos vizsgálati módszert holnap nem vált-e fel olyan metodika, ami ugyanarról a hulladékról már negatív hatásokat mutat ki.
Dr. Késmárki István - Petróczki Ferenc
1. sz. táblázat |
||
A hazai szántóterület szárazanyagban kifejezett biomassza produkciója (becsült adatok) |
||
Megnevezés | Kedvező | Kedvezőtlen |
Évjárat mennyiségi adatai | ||
Szántóterület 2000-2003 között (millió ha) |
4,7 | |
Biomassza produkció (t/ha) | 7,5 | 9,0 |
A biomassza produkcióból: | ||
Főtermék (t/ha) | 4,5 | 5,4 |
Melléktermék (t/ha) | 3,0 | 3,6 |
A 4,7 millió ha-on képződő: | ||
Főtermék (millió t) | 21,15 | 25,38 |
Melléktermék (millió t) | 14,10 | 16,92 |
Összesen (millió t) | 35,25 | 42,30 |
2. sz. táblázat |
||||||
Takarmányozásra, trágyázásra alkalmas fontosabb szántóföldi melléktermékek beltartalmi értékmérő tulajdonságai |
||||||
Melléktermék | Beltartalom (g/kg) | |||||
Víz | Nyersfehérje | Nyerszsír | Nyersrost | NMKA* | Hamu | |
őszi árpa szalma | 130-150 | 30-33 | 12-16 | 380-410 | 350-370 | 50-60 |
tavaszi árpa szalma | 130-150 | 35-38 | 14-17 | 350-365 | 370-390 | 55-65 |
őszi búza szalma | 130-150 | 30-34 | 23-27 | 400-420 | 320-340 | 50-53 |
tavaszi búza szalma | 130-150 | 31-33 | 14-18 | 390-410 | 370-385 | 37-41 |
fûmagszalma | 130-150 | 56-60 | 14-18 | 320-330 | 370-385 | 80-84 |
kölesmagszalma | 130-150 | 45-50 | 17-20 | 320-330 | 370-380 | 80-84 |
moharmagszalma | 130-150 | 30-35 | 15-18 | 320-330 | 420-430 | 55-65 |
rozs-, tritikálészalma | 130-150 | 31-33 | 12-15 | 400-420 | 358-365 | 40-44 |
rizsszalma | 130-150 | 45-52 | 25-30 | 295-305 | 340-350 | 130-140 |
zabszalma | 130-150 | 35-43 | 18-22 | 370-380 | 375-380 | 50-55 |
pohánkaszalma | 130-150 | 57-63 | 18-22 | 285-295 | 420-430 | 60-65 |
cirokmagszalma | 130-150 | 40-45 | 17-21 | 325-333 | 390-400 | 70-80 |
hüvelyes, pillangós magszalma | 130-150 | 80-120 | 12-22 | 340-400 | 340-400 | 50-90 |
kukoricaszár (zöld) | 350-650 | 24-26 | 9-20 | 105-116 | 156-171 | 29-44 |
kukoricaszár (száraz) | 180-220 | 20-24 | 5-8 | 300-320 | 380-420 | 30-37 |
leveles cukorrépa fej | 750-800 | 24-32 | 5-10 | 23-30 | 90-110 | 45-90 |
takarmányrépalevél | 770-880 | 20-24 | 4-8 | 18-25 | 50-90 | 30-80 |
takarmánytök | 880-950 | 8-12 | 5-8 | 7-9 | 25-30 | 5-7 |
olajtökhús | 880-940 | 7-10 | 3-4 | 7-8 | 28-30 | 5-7 |
csicsókalomb | 770-790 | 20-24 | 4-7 | 40-50 | 120-130 | 30-40 |
takarmányburgonya | 680-750 | 17-25 | 1-2 | 6-10 | 160-270 | 9-11 |
ocsú, rostalj (gabona) | 130-140 | 180-250 | 50-80 | 120-200 | 350-450 | 40-120 |
* nitrogénmentes, kivonható anyagok |