Adóügy - Elõzetes a 2013. évi változásokról

Agro Napló
Foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezmények 2013. január 1-tõl

A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak utáni adókedvezmény

- A FEOR 9-es csoportba tartozó munkakörök után vehető igénybe.

- A munkáltató havonta érvényesítheti az adókedvezményt.

- Maximum bruttó 100 ezer forintos munkabér után vehető igénybe.

- Az adókedvezmény a bruttó munkabér 14,5%-a (tehát a 27% – 14,5% szociális hozzájárulási adót + 1,5% szakképzési hozzájárulást fizet).

- Csak teljes hónapra alkalmazható.

 

A 25 év alatti munkavállalók utáni adókedvezmény

Azoknál a 25 év alatti pályakezdőnek minősülő munkavállalóknál, akik maximum 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek és ezt az adóhatóság által kiállított 15 napnál nem régebbi igazolással bizonyítja:

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után 27%-os adókedvezményt vehet igénybe a munkaadó a foglalkoztatás első két évében. 

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után nem kell a 1,5%-os szakképzési hj.-t sem megfizetnie. 

- Ez a kedvezmény 2 évig mentesíti a munkaadót a 27%-os szoc. hj. adó és a 1,5%-os szakképzési hj. megfizetése alól, vagy ha előbb betölti a 25. évet a munkavállaló.

-Ez a kedvezmény a 2012. 12. 31-én már létrejött munkaviszony esetén is igénybe vehető 2013. 01. 01-től.

 

A 180 naptól több munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók utáni adókedvezmény

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után 14,5%-os adókedvezményt vehet igénybe a munkaadó.

- Ez azt jelenti, hogy a munkaadónak 27% – 14,5%-os (12,5%) szoc.hj. adót és a 1,5%-os szakképzési hj.-t kell megfizetnie.

- A már alkalmazott munkavállaló 55. évének betöltésétől alkalmazható, de csak teljes hónapra.

Tartósan álláskereső személyek utáni adókedvezmény

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után 27%-os adókedvezményt vehet igénybe a munkaadó a foglalkoztatás első két évében, 14,5%-os adókedvezményt a 3. évben.

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után nem kell a 1,5%-os szakképzési hj.-t sem megfizetnie.

- Tartósan álláskeresőnek az minősül, aki a foglalkoztatást megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként nyilvántartott volt. Ennek fennállását igazolással kell bizonyítani.

 

 

GYED, GYES és gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók utáni adókedvezmény

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után 27%-os adókedvezményt vehet igénybe a munkaadó a foglalkoztatás első két évében, 14,5%-os adókedvezményt a 3. évben.

- Maximum 100 ezer Ft bruttó bér után nem kell a 1,5%-os szakképzési hj.-t sem megfizetnie.

Az adókedvezményt az ellátást folyósító szerv által kiállított igazolás birtokában lehet igénybe venni.

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)

2013. januártól lesz választható adózási forma. Alanya: Egyéni vállalkozó, Egyéni cég, magánszemély tagokból álló Bt., magánszemély tagokból álló Kkt lehet.

Már mûködő vállalkozásoknál választását előző adóév végéig jelezni kell, új vállalkozásnál alapításkor. Nem választhatja a fentiekből: akinek az adószámát 2 éven belül felfüggesztették, biztosítási és ingatlan-bérbeadási tevékenységet végzők.

 

Az adóalanyiság megszûnik: a vállalkozás megszûnésével; saját elhatározásból; feltételeknek való meg nem feleléskor; bármilyen mulasztási bírság kiszabásakor; adószám felfüggesztésekor; negyedév végén 100 ezer forintot meghaladó adótartozás esetén.

A választásával egyidejûleg be kell jelenteni a kisadózóként közremûködő adatait, továbbá azt, hogy a kisadózó főállásúnak minősül-e. Legalább 1 fő kisadózót be kell jelenteni, a változást pedig 15 napon belül.

 

A kisadózó vállalkozás minden főállású kisadózó után havi 50 ezer, minden nem főállású kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet. Tört hónap esetén is a teljes havi összeget kell megfizetni hónapot követő 12-ig. Nem kell tételes adót fizetni azokra a hónapokra, amikor a kisadózó: szünetel, táppénzen, tgyáson, gyeden, gyesen stb. van, de ezt be kell jelentenie.

Amennyiben az év elejétől halmozott árbevétele meghaladja a 6 millió forintot, úgy az a feletti összeg után 40%-os mértékû adót fizet a tételes adón felül.

A kiállított számlán köteles feltüntetni a „Kisadózó” szöveget, mert különben mulasztási bírsággal sújtható (amivel megszûnik kisadózó lenni).

Ennek az adónak a megfizetése kiváltja: a vállalkozói szja-t, osztalékadót, átalányadót; a társasági adót; az szja-t és a járulékokat; a szociális hozzájárulási adót; az egészségügyi hozzájárulást; a szakképzési hozzájárulást.

Viszont nem mentesít a foglalkoztatottak adó- és járulékterhétől.

A főállású kisadózó ellátást (pl. táppénzt) havi 81 300 Ft alapulvételével kap.

A kisadózó bevételéről adóévet követő február 25-ig tesz bevallást, megszûnés esetén pedig 30 napon belül.

Bevételi nyilvántartásra kötelezett, amelynek kötelező tartalma: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, a bevétel megszerzésének időpontja.

 

 

A kisvállalati adó (KIVA)

2013. januártól lesz választható adózási forma. Alanya: Egyéni cég, Közkereseti társaság, Betéti társaság, Kft., Zrt., Szövetkezet, Erdőbirtokossági társulat, Végrehajtó iroda, Ügyvédi és közjegyzői iroda, Külföldi vállalkozó lehet, ha a feltételeknek megfelel.

Választásának feltételei: Az előző évi átlagos statisztikai létszáma nem haladja meg a 25 főt. Az előző teljes évi bevétele nem haladja meg az 500 millió forintot. Adószámát az előző két évben nem törölték vagy felfüggesztették. Üzleti évének fordulója december 31. Megelőző évi mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot. Bejelentésekor nem lehet 1 millió forintot meghaladó adótartozása.

Választását előző év december 20-ig kell jelezni.

Megszûnik az adóalanyiság, ha: a feltételeknek nem felel meg; végelszámolás vagy felszámolás esetén; átalakuláskor; bármilyen mulasztási bírság kiszabásával; adószám felfüggesztésével; negyedév utolsó napján 1 millió forintot meghaladó adótartozás esetén.

Az adó alapja: a pénzforgalmi szemléletû eredmény + személyi jellegû kifizetések, pontos meghatározását a törvény tartalmazza.

Az adó mértéke: 16%.

Az adó megfizetése mentesít: a társasági adó; a szociális hozzájárulási adó; és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

Éves bevallása: adóévet követő május 31-ig.

Az adóelőleget be kell fizetni: ha az előző évi bevétele meghaladta a 100 millió forintot (havonta fizeti, hónapot követő 12-ig); egyéb esetben negyedévente, negyedévet követő 12-ig.

 

Krenovszkyné Lovász Andrea

Reg. Okl. adószakértő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!